Search

Vrijeme je za predah: Predstavljamo vam fotografe koji inspiraciju za svoje radove pronalaze na bazenima

Vrijeme je za predah: Predstavljamo vam fotografe koji inspiraciju za svoje radove pronalaze na bazenima

Tekst: BURO.


Voda koja se ljeska, žamor s obližnjih tribina i miris SPF krema.... Bazeni su ta fantastična mjesta gdje nakratko prestaje briga o svakodnevnom životu. Plutanje je jedan od načina da se opustite, ali dok su kupališta djelomično nedostupna odličan način da se inspiriramo jesu serije fotografa koji su fotografirali javne bazene. Donosimo vam nama najzanimljivija imena.

BRAD WALLS

Vrijeme je za predah: Predstavljamo vam fotografe koji inspiraciju za svoje radove pronalaze na bazenima (фото 1)

Fotograf Brad Walls specijaliziran je za snimke iz zraka, a ove sezone pozabavio se bazenima u svojoj seriji „Pools From Above“. On je kroz fotografije bazena napravio odu oblicima, bojama i teksturama. Bio je inspiriran svojim proputovanjem kroz Aziju, ali i svojom rodnom Australijom. Sve je počelo tako što je fotografirao vodu kako bi sačuvao uspomene s odmora. Tek nakon što je prelistao coffee table knjigu „The Art of the Swimming Pool“ palo mu je na pamet da od te strasti stvori seriju fotografija kao hommage autorici Annie Kelly. I njegov krajnji cilj jest da objavi knjigu fotografija u čemu ga je usporila pandemija. Dok se svijet vraća u prijašnje stanje Brad ima plan da posjeti destinacije kao što su Palm Springs, Meksiko i Mediteran i da tamo iz zraka zabilježi bezbrižne scene na bazenima. Veselimo se prvom službenom izdanju ovih fotografija.

Vrijeme je za predah: Predstavljamo vam fotografe koji inspiraciju za svoje radove pronalaze na bazenima (фото 2)
Vrijeme je za predah: Predstavljamo vam fotografe koji inspiraciju za svoje radove pronalaze na bazenima (фото 3)


SOO BURNELL

Vrijeme je za predah: Predstavljamo vam fotografe koji inspiraciju za svoje radove pronalaze na bazenima (фото 4)

Soo je fotograf koji živi i radi u Edinburghu, a zainteresiran je za arhitektonsku fotografiju. Njegova serija „Poolside“ nastala je na retro bazenima koji postoje već desetljećima, a gdje se on potrudio i uhvatio predivne dekor detalje. Savršena kompozicija i simetrija su ono po čemu je njegov rad specifičan, uz to on je kroz ovaj serijal ispitivao pastelne nijanse pa fotografije izgledaju kao da su ispale iz nekog filma Wesa Andersona. Spokoj kojim odišu sve scene je ono što nas magično privlači njegovom radu.

Vrijeme je za predah: Predstavljamo vam fotografe koji inspiraciju za svoje radove pronalaze na bazenima (фото 5)
Vrijeme je za predah: Predstavljamo vam fotografe koji inspiraciju za svoje radove pronalaze na bazenima (фото 6)


STEFAN GIFTTHALER

Vrijeme je za predah: Predstavljamo vam fotografe koji inspiraciju za svoje radove pronalaze na bazenima (фото 7)

Budući da je Milano industrijski grad miljama udaljen od mora, njegovi stanovnici itekako znaju cijeniti mnogobrojne parkove i zelene površine. Također, tu je dosta otvorenih bazena, koje je ovjekovječio talijanski fotograf Stefan Giftthaler. On je odlučio da kroz svoj rad prouči nostalgiju i kolektivno sjećanje, jer kako kaže, kad je prvi put došao na javno kupalište u Milanu imao je osjećaj da je tu već bio. On je zato posvetio dvije godine svog života kako bi uhvatio atmosferu kupališta od kojih je većina izgrađena tijekom šezdesetih i sedamdesetih i to tijekom ekonomskog booma. Stefanove fotke su sneno putovanje u prošlost i iznenađuju svojim retro feeling-om.


Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više