Search

Zašto ćemo sigurno otići na prosvjed \"Pravda za djevojčice\"

Zašto ćemo sigurno otići na prosvjed "Pravda za djevojčice"

Jedan slučaj pokrenuo je lavinu događanja - i to sasvim opravdano

Tekst: E.G.

Image: Unsplash,
Facebook

Sutra, 19. listopada u 10 će se sati na Trgu kralj Tomislava okupiti svi oni koji smatraju da je tretman žrtava seksualnog nasilja u Hrvatskoj na alarmantno niskom nivou. Iako biste to možda mogli pomisliti, to ne znači da će na prosvjed "Pravda za djevojčice" doći gotovo cijela zemlja, jer, budimo realni, ostala je tek (teško objašnjiva) šačica onih koji vjeruju u sustav, već upravo suprotno, doći će tek oni rijetki entuzijasti. O tome zašto Hrvati tako teško izlaze na ulice, bore se za svoje prava ili općenito dižu s kauča/kave možemo neki drugi put - ovaj ćemo put još jednom pokušati apelirati na sve one neodlučne koji svoju idealnu subotu ne zamišljaju kao onu u kojoj se moraju ranije ustati i suočiti s društvom u kojem žive.

Zašto ćemo sigurno otići na prosvjed "Pravda za djevojčice" (фото 1)

Podsjećamo, povod ovog prosvjeda, koji organiziraju Inicijativa #SPASIME, Ženska soba i Zaklada SOLIDARNA/ Fond #SPASIME, bilo je puštanje na slobodu petorice maloljetnika osumnjičenih za psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje maloljetnice, i to kroz period od godine dana. I dok je vrlo važno podsjetiti na neovisnost pravosuđa od svake vrste pritisaka, pa tako i od one koju stvore mediji ili nezadovoljno mnoštvo, naglasit ćemo i da je namjena ovog prosvjeda, u prvom redu, podržati sve žrtve seksualnog nasilja kojima nije pružena odgovarajuća podrška. Drugim riječima, neovisno o ishodu spornog slučaja i potencijalnom opravdanom puštanju na slobodu (tek im je jučer, naknadno, izrečena mjera pritvora) osumnjičenika, sve statistike kojima raspolažemo trebaju nam poslužiti kao motiv za djelovanje. Na jedno prijavljeno silovanje dolazi 20 (!) neprijavljenih, žrtve silovanja su u više od 90 posto slučajeva žene, a broj žena ubijenih od strane svojih partnera svake godine raste.

Zašto ćemo sigurno otići na prosvjed "Pravda za djevojčice" (фото 2)

Dodamo li svemu tome slučajeve poput onog zadarskog u kojem Darko Kovačević naočigled mnogih u kafiću premlaćivao 18-godišnju djevojku, izjave tobože uglednog psihijatra (čije se mišljenje uzima u obzir i prilikom sudskih procesa) Vladimira Grudena koji govori da je na Balkanu ženino prvo "ne" seksualnom činu tek dio folklora, a onda i broj sigurnih lokacija na koje se žene nakon (eventualne) prijave svog zlostavljača mogu skloniti, jasno je da su prosvjedi i inicijative poput ove simbolički čin otpora prema sustavu koji ne štiti one zbog kojih je stvoren. I bez ovog smo posljednjeg slučaja imali sasvim dovoljno razloga reći dosta sustavnom zanemarivanju obespravljenih, a sad smo samo dobili još jedan. I, što je najporaznije, s velikom sigurnošću možemo tvrditi da ćemo ih nastavljati dobivati - barem ako i dalje svakodnevno odabiremo ostati pasivni promatrači i neodgovorni članovi društva.

Zašto ćemo sigurno otići na prosvjed "Pravda za djevojčice" (фото 3)

U tom je smislu odlazak na prosvjed "Pravda za djevojčice" doista najmanje što možete učiniti. Odgodite tu kavu za sat ili dva, uputite se u grad umjesto u špeceraj, čišćenje stana prebacite na nedjelju i napravite nešto zbog čega ćete biti ponosni. Organizatori od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja, i to kroz nekoliko točaka. Od ministra pravosuđa traže da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve, a od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Zašto ćemo sigurno otići na prosvjed "Pravda za djevojčice" (фото 4)

Uz to, od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda –  traže da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati, a onda i hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Vidimo se na prosvjedu!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više