Search

Zašto ne biste ovu nedjelju proveli obilazeći izložbe u Zagrebu? Nema na čemu!

Zašto ne biste ovu nedjelju proveli obilazeći izložbe u Zagrebu? Nema na čemu!

Postoji mnogo razloga za posjet muzejima

Tekst: T.K.


Image: PR,
Getty images,
Karla Jurić

Trenutno u Zagrebu traje i više nego nekoliko fantastičnih izložbi. I nitko sretniji od nas što možemo reći "više od nekoliko" jer po mogućnosti izbora, svih vrsta izbora, se kvaliteta društva poznaje. Muzeji obiluju raznovrsnim temama te bi ljubitelji fotografije, mode, povijesti, inovacije mogli pronaći nešto za sebe. Ako ste mislili samo ljenčariti ove nedjelje, razmislite još jednom i obiđite ovih nekoliko izložbi. Nema na čemu.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Izložba „79 godina atelijera Dabac u Ilici"
Radno vrijeme nedjeljom: 11 h - 18 h

Zašto ne biste ovu nedjelju proveli obilazeći izložbe u Zagrebu? Nema na čemu! (фото 1)

Jedan, jedini i najdraži Tošo Dabac opet se pokazuje publici te svim starim i novim poklonicima fotografije. Izložba "79 godina atelijera Dabac u Ilici" javnosti predstavlja bogatu povijest, kulturni značaj i djelovanje Arhiva Tošo Dabac u Ilici 17, osnovanog 1940. godine, posebno tijekom 1950-ih i 1960-ih godina, zatim vremena nakon smrti Toše Dabca 1970. godine, pa sve do danas. Kroz nekoliko studija izložba pokazuje s kojim je kulturnim institucijama i djelatnicima Tošo Dabac surađivao, poput Ota Bihaljia Merina, povjesničara umjetnosti, teoretičara i promotora jugoslavenskog kulturnog identiteta. Izložba obuhvaća i djelovanje Arhiva kada je njegovo upravljanje preuzeo Petar Dabac 1970. godine, koji od tada brine za bogatu ostavštinu Toše Dabca, stvara vlastita umjetnička djela, te vodi specijaliziranu fotografsku galeriju u kojoj je organizirao pedesetak izložbi poznatih suvremenih fotografa iz zemlje i inozemstva. Današnja uloga Arhiva također je predstavljena kroz različite oblike suradnji, od izložbenih i drugih projekata do objavljivanja Dabčevih fotografija u hrvatskim i stranim publikacijama i katalozima. Publika može vidjeti i brojne dokumente vremena, pisma, knjige i opremu te naravno i niz fotografija koje su snimili Tošo Dabac, Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić, dokumentirajući nebrojena druženja intelektualaca u Ilici 17. U takvom okruženju nastala je ideja o osnivanju časopisa za fotografiju SPOT, kao i ideja o zasnivanju Muzeja fotografije.

Muzej za umjetnost i obrt
Izložba eNVy rooma "Posveta ženstvenosti"
Radno vrijeme nedjeljom: 10 h - 14 h

Foto Karla Jurić

Iako izložba "Posveta ženstvenosti" nije zamišljena kao retrospektivna, dvadeset i sedam pomno selektiranih odjevnih predmeta, koji krase prostor Muzeja za umjetnost i obrt, posjetiteljima nude detaljan uvid u kreiranje jednog autentičnog i prepoznatljivog modnog rukopisa koji se 15 godina razvijao i usavršavao pod imenom studija eNVy room. Od samih početaka i prve prikazane revije 2004. godine pa sve do danas, modni je dvojac nadahnuće za svoje kolekcije pronalazio u različitim modnim erama, no uvijek je, kreirajući odjeću neprolazne ljepote i bezvremenske elegancije, na umu imao senzualnost i moć žene za koju stvara. Ova izložba svojevrsni je modni vremeplov koji publiku upoznaje s karakterističnim kreacijama modnog dvojca te vodi na putovanje kroz stvaranje jedinstvenog modnog rukopisa. Nedjelja je također zadnji dan ove izložbe u MUO tako da požurite.

Umjetnički paviljon
Izložba "Alexander Calder - Magija skulpturalnog pokreta"
Radno vrijeme nedjeljom: 11 h - 20 h

Slavna američka kolektorica umjetnina Peggy Guggenheim u svojoj venecijanskoj vili iz 18. stoljeća u Veneciji s mobilima Alexandera Caldera

Izložba jednog od najznačajnijih američkih umjetnika u Umjetničkom paviljonu fokusira se na dio kipareve karijere kada se posvetio stabilima i mobilima: mobilima - pažljivo uravnoteženim konstrukcijama koje se, cjelovito ili djelomično, gibaju pod utjecajem strujanja zraka, kao i apstraktnim konstrukcijama stabilima. Dakle, u Umjetničkom paviljonu izložena su djela iz ove tzv. zrele Calderove faze po kojoj je on danas globalno prepoznatljiv. Calderovi mobili i stabili bili 1952. nagrađeni i na Bijenalu u Veneciji, kao i da se danas mogu vidjeti, ne samo u najpoznatijim svjetskim i europskim muzejima, već i na javnim površinama diljem svijeta. Uz skulpture izložba obuhvaća i slikarski dio opusa kipara, koji je, najčešće usko povezan sa skulpturalnim dijelom opusa, a izloženo je i pedesetak slika. Izložba u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu prva je u Hrvatskoj, i u ovom dijelu Europe, koja predstavlja opus ovoga globalno važnog umjetnika. Nema isprike za propuštanje.

Dom hrvatskih likovnih umjetnika
Bijenale slikarstva
Radno vrijeme galerija Prsten, Bačva i PM nedjeljom: 10 h do 18 h

Zašto ne biste ovu nedjelju proveli obilazeći izložbe u Zagrebu? Nema na čemu! (фото 2)

Radovi 40 odabranih umjetnika/ca i 5 pozvanih umjetnika/ca na ovogodišnjem Bijenalu slikastva predstavljaju presjek istaknutog stvaralaštva hrvatske slikarske scene u posljednje dvije godine. Tradicionalno, u okviru Bijenala slikarstva ugošćuje se i izložba inozemnih autora kojom se, prema konceptu gostujućeg kustosa, predstavlja presjek slikarske scene jednog europskog grada (2011., I am Berliner, Berlin; 2013., Vienna Calling, Beč, 2015., Exporting Gdańsk, Gdansk, 2017. Extended Painting, Prag). Ove godine ugošćuje se izložba The Leipzig Connection pod kustoskim konceptom Marka Gisbourna, koja otkriva bogatu raznolikost djela zaslužnih za međunarodni status četiri generacije važnih umjetnika iz Leipziga. Prepoznavši sve veći broj umjetnika koji se izražavaju u mediju murala, prisutnih na brojnim javnim lokacijama, te značaj i kvalitetu ostvarenih djela kao novitet u program ovogodišnjeg Bijenala uveli smo predstavljene i ovog formata slikarskog izražavanja.

Muzej iluzija
Radno vrijeme nedjeljom: 9 h do 22 h

Oduprite se gravitaciji u kosoj sobi, izgubite se u beskonačnosti Sobe ogledala, poslužite nečiju glavu na pladnju te se konačno popnite na strop i podvig ovjekovječite fotografijom u Obrnutoj sobi. Uživajte u najvećoj zbirci holograma u ovom dijelu Europe, zagledajte se u svaku optičku iluziju i dobro promotrite svaku instalaciju. One su sjajan, zaigran podsjetnik da naše pretpostavke o svijetu koji vidimo ponekad stvarno jesu samo - pretpostavke! Preko 70 eksponata u Muzeju iluzija zasigurno će vas navesti da protrljate oči u nevjerici! Kroz zabavne i atraktivne varke, naučit ćete mnogo o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te ćete moći bolje razumjeti zašto vaše oči vide stvari koje mozak ne razumije. Na samom kraju zaustavite se u prostoru za igru didaktičko-logičkim igračkama i zagonetkama i doživitei bar malo frustracije dok vježbate mozak. Pod uvjetom da još uvijek niste posjetili zagrebački Muzej iluzija, promijenite tu činjenicu ove nedjelje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više