Search

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati

Tihi klasici svog žanra

Tekst: E.G.


Image: Screenshot

Trileri su oduvijek spadali u iznimno popularne filmove, koji u svojim kompleksnim pričama donose veliku količinu intrige i mističnosti, posebice ako govorimo o onima koji u sebi sadrže notu zavodljivosti...

Većina filmofila na svom popisu omiljenih filmova ima i nekoliko filmova iz žanra trilera. Jedna od osnovnih zadaća filma je ponuditi drugačije iskustvo zabave, koju svakako potpomaže i doza intrige. Na sam spomen kultnih trilera, većini će na pamet pasti naslovi poput "Sirovih strasti" ili "Fatalne privlačnosti", no postoji i cijeli niz naslova koji nisu toliko spominjani, a definitivno zaslužuju biti. U nastavku donosimo izbor sjajnih filmskih ostvarenja koja ste možda propustili.

Swimming Pool, Francois Ozon

Film je snimljen 2003. godine, a donosi zanimljivu priču o interakciji dvije žene. Sarah Morton (Charlotte Rampling) tumači slavnu autoricu kriminalističkih romana koja se, na prijedlog izdavača, odlučuje otići na odmor u njegovu kuću na jugu Francuske. Dane provodi opuštajući se i tražeći inspiraciju za svoje nove knjige, sve dok se iznenada ne pojavi Julie (Ludivine Sagnier), kći njenog izdavača. Njena neobična osobnost i životni stil donose potpuno drugačiju dinamiku u život spisateljice.

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati (фото 1)

The Best Offer, Giuseppe Tornatore

Veliki talijanski redatelj, Giuseppe Tornatore, donosi još jednu filmsku poslasticu. Impresivna glumačka postava, na čelu s Geoffreyjem Rushom, donosi intrigantnu priču smještenu u svijet skupih umjetnina. Virgil Oldman (Rush) je ekscentrični stručnjak za umjetnine i aukcije čiji se život u potpunosti mijenja kada ga bogata nasljednica Claire Ibbetson (Sylvia Hoeks) zamoli da joj pomogne prodati ono što su joj ostavili roditelji. Priča se počinje zahuktavati kad Oldman shvati da je Claire nemoguće vidjeti uživo.

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati (фото 2)

Mientras Duermes, Jaume Balaguero

Poznato je da europski redatelji često rade filmove s najnevjerojatnijim zapletom, a iznimka nije niti ovaj naslov. Cesar (Luis Tosar) je domar u jednoj stambenoj zgradi koji vodi jednoličan život u kojem mu jedinu radost predstavlja suptilno zagorčavanje života stanarima. Dok mu kod većine to lako polazi za rukom, čini se da je Clara (Marta Etura) konstantno sretna i zadovoljna, s čime se on ne može pomiriti i odlučuje odvesti svoju bolesnu igru na novu razinu, ulazeći joj u stan dok spava.

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati (фото 3)

The Lobster, Yorgos Lanthimos

Mladom grčkom redatelju Yorgosu Lanthimosu je ovaj naslov bio prvi iskorak u Hollywood. Film je relativno brzo polučio veliki uspjeh među festivalskom publikom, prvenstveno zbog odlično napisanog scenarija. Priča donosi distopijsku viziju budućnosti u kojoj se sve ljude bez partnera šalju u hotel s ostalim samcima. Ako u zadanom roku ne pronađu osobu s kojom će razviti romantični odnos, pretvara ih se u životinje po vlastitom izboru. U glavnim su ulogama Colin Farell i Rachel Weisz.

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati (фото 4)

Eyes Wide Shut, Stanley Kubrick

Još jedno remek-djelo iz radionice slavnog redatelja Stanleyja Kubricka, a ujedno i njegov posljednji snimljen film. U glavnim su ulogama Nicole Kidman i Tom Cruise, koji tumače bračni par. William Harford (Cruise) saznaje da ga je supruga jednom gotovo prevarila te odlazi lutati gradom. Nedavno saznanje će mu uskoro postati najmanji problem, budući da će se naći na ekskluzivnim tajnim događanjima koja uključuju bizarne obrade i seksualna iskustva, a cijela situacija nije nimalo bezopasna.

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati (фото 5)

Lust, Caution, Ang Lee

Ang Lee posjeduje doista specifičan redateljski potpis, a jasno se vidi i u ovom naslovu. Priča je smještena u Japan za vrijeme Drugog svjetskog rata, a prikazuje život mlade djevojke koja dobiva opasan zadatak. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja ubojstva političkog neprijatelja, Old Wu odluči potražiti pomoć od studenata glume koji bi se mogli uvjerljivo pretvarati da mu postaju prijatelji. Zadatak će pripasti mladoj Mai Tai Tai koja se preko ženskog dijela obitelji počinje približavati stvarnoj meti. U glavnim ulogama se pojavljuju Wei Tang i Tony Leung Chiu-Wai.

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati (фото 6)

The Hunger, Tony Scott

Kad jedan projekt spoji redatelja Tonyja Scotta, pjevača Davida Bowieja te veliku Catherine Deneuve, jasno je da finalni rezultat mora biti dobar. Film je snimljen 1983. godine, a donosi zanimljivu priču o lady Miriam (Deneuve), vampirici koja živi od krvi svojih ljubavnika koji prestaju stariti dok ih se konačno ne zasiti. David Bowie tumači njenog trenutnog ljubavnika kojeg se želi riješiti i kojem ostaje još jedan dan života. Prestrašen i očajan, kreće tražiti pomoć od doktorice Sarah Roberts (Susan Sarandon) koja postane znatiželjna.

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati (фото 7)

Matador, Pedro Almodovar

Jedan od najstarijih Almodovarovih filmova se rijetko nalazi na listama njegovih najboljih ostvarenja, iako se radi o sjajnom trileru s elementima komedije. U klasičnom Almodovarovom stilu, film obiluje bizarnim likovima i situacijama. Radnja prati tri glavna lika; bivšeg toreadora kojeg uzbuđuje smrt, odvjetnicu koja dijeli taj fetiš te mladića koji je izluđen svojim rigoroznim vjerskim odgojem. U glavnim se ulogama pojavljuju Antonio Banderas, Assumpta Serna i Nacho Martinez.

Zavodljivi trileri koje trebate pogledati (фото 8)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više