Search

10 stvari koje trebate znati o Orašaru, a možda ne znate

10 stvari koje trebate znati o Orašaru, a možda ne znate

Otkriva Vesna Ledić, začetnica idejnog koncepta izložbe i voditeljica projekta

Urednik: A.P.

Image: John Pavlish/PR

Prije nepunih tjedan dana u zagrebačkom MUO otvorena je jedna od najljepših izložbi ove zime

Naravno govorimo o izložbi "Orašar - najljepša božićna bajka" koja je okupila impresivan broj izložaka sa svih strana svijeta. Svi koji su izložbu posjetili nisu mogli sakriti oduševljenje raskošnim postavom koji su vrijedno pripremali Vesna Ledić, autorica ideje i voditeljica projekta, dr. sc. Arijana Koprčina, autorica i kustosica izložbe i Saša Šekoranja kao autor postava izložbe, u suradnji s brojnim muzejskim djelatnicima i vanjskim stručnim suradnicima. Kako se danas obilježava 85 godina od prve integralne izvedbe Orašara na sceni HNK Zagreb, upitali smo gospođu Ledić da za naše čitatelje otkrije 10 najvećih zanimljivosti o Orašaru, a za koje možda niste znali. Evo što nam je kazala:


1.Petar Iljič Čajkovski svoj treći balet - Orašar ( Labuđe jezero, Trnoružica ) skladao je po narudžbi Marijinskog kazališta u Sankt Peterburgu. Devet mjeseci prije scenske praizvedbe (18.12.1892.), na koncertu Glazbenog udruženja u Sankt Peterburgu, na kojem je sam Čajkovski dirigirao orkestralnom suitom, mogla se nazrijeti buduća popularnost ovog baleta. Već godinama Orašar je najizvođeniji balet na gotovo svim velikim svjetskim kazališnim pozornicama.

2. Ove godine obilježavamo 85 godina od prve integralne izvedbe Orašara (Ščelkunčik, 2.12.1931.) u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u koreografiji i režiji ruske balerine i baletne pedagoginje Margarete Froman, koja je nakon toga pozvana da Orašara postavi i u milanskom Teatro alla Scala.

Orašar

3. Fantastična priča za djecu Orašar i kralj miševa E.T.A. Hoffmanna, odnosno slobodan prijevod Alexandra Dumasa libreto je za balet Orašar Mariusa Petipe i Leva Ivanoviča Ivanova.

4. Orašar - drobilica za orahe lajtmotiv je ovog baleta. Ova drvena lutka povezana je s njemačkom božićnom tradicijom, a zahvaljujući planetarnoj popularnosti baleta Orašar, postala je omiljeni dječji poklon diljem svijeta, ali i predmet kolekcionarske strasti.

5. Popularnost baleta Orašar, osim veličanstvene glazbe Čajkovskog, zasigurno leži u činjenici da ovaj balet budi djetinju iskrenu radost, a djeci otvara niz nezaboravnih doživljava začinjenih samo njima svojstvenom maštom.

6. Orašar je klasični bijeli balet u kojem nastupaju i djeca. Stoga je ovaj balet za mnoge buduće balerine i baletane prva i važna stepenica u gradnji baletne karijere.

Orašar

7. Lutka Orašar, božićni poklon kojeg Klara dobiva od ujaka Drosselmeiera, u njenom snu oživljava u obliku vojnika, vodi borbu protiv miševa i njihovog kralja te ju vodi u niz zanimljivih avantura.

8. U prvom činu, zasigurno je jedna od najdojmljivijih scena ples snježnih pahuljica nakon kojeg Snježna kraljica odvodi Klaru u kraljevstvo Vile šećera.

9. Drugi čin bogat je plesovima iz raznih zemalja poput Španjolske, Kine, Arabije, Rusije i neiscrpno je vrelo inspiracije kostimografima i scenografima.

orašar

10. Jedna od najizvođenijih koreografija datira još iz 1967. kada je baletna ikona Rudolf Nurejev po prvi puta potpisao i koreografiju i režiju baleta Orašar za Švedski kraljevski balet, a scenografiju i kostime osmislio Nicholas Georgiadis. U našem "susjedstvu", ovu produkciju trenutno izvodi baletni ansambl bečke Državne opere, a u kostimima iz Nurejevljeve produkcije iz 1969. milanskog Teatro alla Scala možete uživati u izložbi Orašar - najljepša božićna bajka u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više