Search

Magnetski privlačna umjetnost Petre Grozaj

Magnetski privlačna umjetnost Petre Grozaj

Jedna od najzanimljivijih hrvatskih slikarica

Petra Grozaj jedna je od najzanimljivijih slikarica mlađe generacije hrvatske art scene. Uvjerio nas je u to već prvi pogled na rad ove zagrebačke umjetnice. Rad koji vas privuče magnetskom privlačnošću i ne napušta vas dok ne istražite dalje. Njezin je talent prepoznat i izvan granica Hrvatske. Među brojnim samostalnim izložbama u Zagrebu,  bila je i dio skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Petra je zahvaljujući stipendiji Cité International des Arts 2007. godine boravila u Parizu, u Napulju je izlagala na Bienalu mladih umjetnika, a zatim 2008. godine boravila je na umjetničkoj rezidenciji u Berlinu gdje kasnije izlaže nekoliko puta. Petrin figurativni stil njezin je zapis stvarnosti. Dnevnička bilješka kistom nastala iz znatiželje kojom promatra svijet oko sebe i bilježi promjene. Ta stvarnost je dinamična, živa i privlačna. Evo što nam je otkrila o svome slikarstvu, inspiraciji, razmišljanjima...

Petra Grozaj

Otkada sežu tvoje prve uspomene vezane za slikarstvo?

Za slikarstvo od srednje škole, a za crtanje u rano u djetinjstvo. To sam područje doživljavala  kao nešto moje vlastito, nešto što mi je drago i kroz što se mogu izraziti. Bilo mi  je važno što tu nitko nije interferirao niti se uplitao.

Jesi li oduvijek znala da ćeš se baviti slikarstvom?

Nisam znala, taj dio da mi je slikarstvo postalo profesija došao je spontano, tijekom studija na Akademiji, stvari su se događale jedna za drugom - izložbe, putovanja i slično.

Tvoje su slike refleksija tvoje vlastite unutarnje stvarnosti, kako si i sama jednom prilikom opisala.

Jest, tako je, ali i stvarnosti oko mene. To je povezano i obostrano.

Kako prikazuješ prolaznost i promjenu, što je također jedna od ideja tvog stila slikanja?

Kad krenem slikati nemam tu ideju da slika u svakom slučaju mora tako izgledati. Imam slike koje izgledaju statično, ali živo, sve se to događa u procesu slikanja. Kako se kaže 'u životu samo stalna mijena jest...'. Mi smo tu kao crvena nit poveznica između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Moji radovi to prikazuju ili barem tome teže. Vizualno to ponekad izgleda tako što neki dijelovi slika izgledaju kao da su nedovršeni ili su, recimo, likovi prikazani u pokretu te djeluju da će se svaki čas pomaknuti, tj. naslikani su u nekim takozvanim 'međupozama'. Između poze kada se kreće u pokret i kada taj pokret još nije završio...

Petra Grozaj

Događa se da se nanovo vraćaš svojim slikama slikajući ponovno po njima, stvarajući neke nove. U kojem momentu se odlučuješ da im treba nešto dodati?

Ovo je također vezano za ideju prolaznosti i stalne promijene, koja je nužna kako bi se život odvijao. Nakon određenog vremena postoje neke slike koje, iako su bile izlagane, ja ih i dalje doživljavam nedorečeno ili 'umorno i zasićeno' na jedan način. U tom ih trenutku odlučim potpuno preslikati i započeti novi rad na tom platnu, ili ostavljam dijelove 'stare slike' koji se integriraju u novi rad. Tada imam doživljaj da su te slike moji suputnici, slike u koje su uključena iskustva prošlosti, te zajedno sa svježim sadržajem tvore neki novi život.

Predaješ na školi crtanja i slikanja predmet koji si sama osmislila, Art sessions.

Predajem crtanje i slikanje na tečajevima koje organiziram unutar udruge 'art session' koju sam osnovala, a s vremenom je to preraslo u škola crtanja i slikanja. Neki ljudi dolaze već sedam godina na slikarske radionice. Program sam osmislila tako da polaznici nauče osnove crtanja i slikanja te da, služeći se slikarskim tehnikama, pronađu i razvijaju vlastiti likovni izraz.

Petra Grozaj

Tvoj posljednji ciklus posvećen je ženama. Zašto baš njima i koje su to žene koje te inspiriraju?

Posljednji ciklus je posvećen ženama i slojevitosti života s kojom se svakodnevno susrećem, od takozvanih neprimjetnih radnji utkanih u život, pa do odnosa s muškarcem. Inspiracija kreće od potrebe za pojašnjavanjem zbivanja u meni i okolini, te kreće ponekad od male stvari, pjesme ili doživljaja od kojeg stvaram skicu u glavi i na papiru. Volim da su mi neke slike potpuno promišljene, gotove i kompletirane, a neke nastaju trenutačno bez skica, jednostavno i direktno crtežom i bojom na platnu. Volim kada su uočljivi i prikazani prvi nemušti potezi nastajanja slike kao odraz ekspresivnog doživljaja ili mišljenja koje postaju dijelom slike i kao takve su završene, kao neka brza poezija. Jednostavno obožavam proces stvaranja, u njemu uživam te se tome uvijek vraćam kao nekoj svojoj potrebi.

Upravo se spremaš za put u Njemačku, i to nije tvoj prvi posjet toj zemlji.

Bila sam u Berlinu na umjetničkoj rezidenciji i izlagala nekoliko puta. Sada idem u Leipzig, u sklop ateljea i galerija Spinnerei,  u organizaciji HDLU-a i Akademije likovnih umjetnosti iz New Yorka. Tamo ću boraviti i slikati, upoznati kolege i izlagati. Leipzig je poznat po svojoj umjetničkoj sceni, te po 'Leipzigškoj školi' slikarstva, koja ima svoje mjesto i specifičan pravac u suvremenoj umjetnosti.

Petra Grozaj

Petra Grozaj

Petra Grozaj

Petra Grozaj

Razgovarala: Tina Kovačiček

Foto: Maja Kljaić

više