Search

Büro 24/7 intervju: Patrick Demarchelier

Büro 24/7 intervju: Patrick Demarchelier

Razgovor s legendarnim fotografom


ro 24/7 danas vam donosi intervju s jednim od najpoznatijih svjetskih fotografa, Patrickom Demarchelierom! Patrick je posjetio Moskvu povodom izložbe 'Dior Couture', a s njim se susrela poznata ruska galeristica Nina Gomiašvili. Nina je s Patrickom razgovarala u hotelu Ritz-Carlton i postavila mu nekoliko pitanja o stilu fotografiranja, preferira li crnu fotografiju ili onu u boji, te postoji li neka od njih koju bi volio čuvati zauvijek... 

U jednom prošlom razgovoru rekli ste nešto poput: «Danas ne postoji jedan općeniti stil. Svatko ima neki svoj stil». Kakav je stil Patricka Demarcheliera?

Ne znam to ni procijeniti. Ja zapravo samo snimam fotografije. Ne pokušavam stvoriti stil, to je samostalni proces koji se događa sam od sebe.

Dakle, vaš stil je prirodnost?

Moj stil je nešto što dopušta ljudima da se izraze. Nije važno gdje živite, što radite, glavno je ostati vjeran sam sebi. Ne možete postati prirodniji, isto kao što ne možete postati više stylish.

patrickdemarhelier

Nina Gomiašvili

patrickdemarhelier

Patrick Demarchelier

Preselili ste se u New York sredinom 70-ih i tamo upoznali Alexandera Liebermana, kreativnog direktora izdavačke kuće Condé Nast. Recite, koje fotografije su mu se najviše svidjele?

Konkretno samom Liebermanu ja ništa nisam pokaziva. Znao sam da bira nove fotografe, pogotovo za časopis Mademoiselle. To je bio časopis u nastajanju, još vrlo nepoznat i nije se još nalazio pod nadležnošću Condé Nast. Poslao sam svoje fotografije tamo zato što sam primijetio da su s vremenom svi fotografi koji su radili za Mademoiselle prelazili u ozbiljnije časopise. Fotografirao sam za Mademoiselle i jednom me Lieberman zamijetio. Ne znam koje točno fotografije su ga zainteresirale, ali rekao je da ćemo biti u kontaktu.

Što ste fotografirali za Mademoiselle? Modne fotografije?

Isključivo.

Crno-bijele ili u boji?

I jedne i druge.

I kakvim vam se učinio Alexander Lieberman?

Lieberman je veliki čovjek i veliki ruski umjetnik. Smatram da je fantastičan.

patrickdemarhelier

Patrick Demarchelier

Znam da ste bili prvi i jedini fotograf koji nije iz Britanije, a koji je uspio uhvatiti prekrasan portret princeze Diane i postao službeni fotograf kraljevskog dvora. Recite, kako je došlo do toga?

Princeza Diana je znala tko sam i kako izgledaju moje fotografije. Sama je nazvala mog agenta, 1989. godine. Prve njene fotografije sam napravio u okvirima ruralnih motiva. Snimke su se pojavile u Vogueu, u prosincu 1989. godine. Njoj su se iznimno svidjele pa me opet nazvala. I opet, i opet.

Je li bilo teško prilagoditi svoj način snimanja uštogljenosti i strogosti koja je svojstvena za kraljevski dvor?

Uvijek sam pretpostavljao kako bi ona htjela ostati prirodna. Jako volim kada se ljudi smiju i osmjehuju.

Na koje fotografske pogreške biste upozorili svog sina Viktora, budući da je on krenuo vašim stopama?

Stvarno ne znam. Za mene je važna svaka greška. Trudim se učiti iz njih.

Ali bez obzira na to, što biste mu voljeli reći?

Treba biti jako samokritičan i ne precjenjivati svoje mogućnosti.

patrickdemarhelier

patrickdemarhelier

Patrick Demarchelier

Postoji li neki talent koji biste voljeli posjedovati više od ičega?

Oduvijek sam maštao o pjevanju, ali nikada nisam imao glasa, a čak se i sramim pjevati. Iako, u djetinjstvu sam pjevao u crkvenom zboru. Općenito obožavam muziku.

patrickdemarhelier

Nina Gomiašvili

patrickdemarhelier

Patrick Demarchelier

Imate li nekakav hir?

Hir?

Pa da, ritual, na primjer čašu šampanjca koju popijete nedjeljom. Nešto što jako volite raditi.

Obožavam brodove. Zimi jedrim na svojoj jedrilici u New Yorku, na Long Islandu. To je jedno od mojih najdražih zanimacija.

A koji je vaš moto?

Nitko nije idealan i svatko je predivan.

Moje posljednje pitanje: kada biste mogli smjestiti samo jednu fotografiju u kapsulu koja bi se sačuvala zauvijek. Po toj fotografiji zapamtile bi vas sve generacije. Koja bi to fotografija mogla biti?

Mislim kako ću tu fotografiju snimiti sutra.

patrickdemarhelier

Nina Gomiašvili i Patrick Demarchelier

Tekst: D.Č./L.B.

Leave a comment

više