Search

5 kratkih za Hrvoja Laurentu

5 kratkih za Hrvoja Laurentu

Tekst: Tina Kovačiček


Na valu globalnih, lokalnih, klimatskih i svih drugih mogućih svakodnevnih promjena, uskoro nam stiže i 18. izdanje Zagreb Film Festivala. Naravno, u nešto drugačijem izdanju - onom online koje ćemo pratiti od kuće. S obzirom na to da ekipu ZFF-a i kina Europa redovito i rado pratimo, u svim njihovim promjenama, a čini se kako su baš njih zadesile ključne u zadnje vrijeme, razgovarali smo s Hrvojem Laurentom o tome što nas čeka i što je sve ima novo kod njih.

Za početak - kako ste i kako se držite? Što ima novo?

Nikad više novosti, promjena i kriznog menadžmenta kao u ove zadnje dvije godine… Prvo cijela situacija s kinom Europa, pa ove godine pandemija, potres, poplava – dosta naporan period, ali mi se držimo uzdignuta čela i s osmjehom na licu se prilagođavamo svakoj situaciji. Nažalost stvari koje radimo ovih dana nisu samo u našim rukama, prilagođavamo se svemu na dnevnoj bazi u nadi da slijedi bolje sutra.

Ovog tjedna službeno je objavljeno kako ZFF za svoj 18. rođendan slavi u online varijanti. Što to znači za festival; programski i organizacijski?

U zadnjih mjesec-dva dana izmijenili smo nekoliko scenarija održavanja festivala, sve moguće opcije smo izvrtjeli prema epidemiološkoj situaciji, mjerama, mogućnostima kino-dvorana da bi na koncu, s ciljem očuvanja zdravlja naše publike i festivalske ekipe odlučili cijeli ovogodišnji ZFF održati online. Jasno nam je svima kakva je situacija oko nas, predaleko je otišla nepovoljna situacija s Covidom i ovo je bilo jedino razumno i odgovorno rješenje. Organizacijski je ovo, iako imamo 17. ZFF-ova iza sebe, cijeloj festivalskoj ekipi jedna nova situacija. Nešto malo iskustva imamo jer smo u zadnjih godinu dana pokrenuli dvije online platforme za gledanje filmova – kinoeuropa.hr i croatian.film, međutim festival je jedna posebna priča koju cijela ekipa ZFF-a izvrsno hendla. 18. ZFF bit će najveći online festivalski event u Hrvatskoj ikada, ali navikli smo već da nas dopadnu najteže stvari, u njima najbolje plivamo i njima se najviše veselimo.

Kako općenito gledate na nužne prilagodbe na koje su se organizatori javnih okupljanja morali odlučiti? Je li to nužno loše ili ste uspjeli pronaći zadovoljstvo u tim novim izazovima?

Nije lako nikome, ni organizatorima ni epidemiolozima ni publici. Kapaciteti su drastično smanjeni, sadržaja nema u izobilju kao u boljim vremenima, a ljudima i nije napet odlazak u kina ili na manifestacije u većem broju pod svim ovim mjerama. Publika se ne osjeća ugodno što u potpunosti razumijem jer sam i sam takav pa je logično da se kapaciteti teško pune i u ovim jako smanjenim varijantama, a organizacijski je sve jako nesigurno pa većih organizacijskih zahvata gotovo da nema. Nadam se boljim vremenima što prije jer se bojim da će doći do značajnog urušavanja svih organizatora manifestacija i događanja, već sad je većina na tankom štapu i jedva krpa kraj s krajem.

5 kratkih za Hrvoja Laurentu (фото 1)

Otkad ste otišli iz Varšavske, taj ugao je jedno od najtužnijih gradskih mjesta. Vjerojatno i očekivano, baš ništa se još uvijek s time ne događa. Znate li nešto što mi ne znamo?

Jako tužno to tamo izgleda. Dogodilo se sve ono što smo rekli da će se dogoditi s kinom Europa – postalo je parking, skladište i tužna zgrada koju tek tu i tamo netko obiđe radi kozmetike i fotografiranja pred medijima. Bojim se da će obnova trajati jako dugo, nemam povjerenja u sadašnje voditelje kina koji su dokazano nekompetentni i potkapacitirani za ovu priču, a Grad Zagreb je u financijskom kolapsu što će se naravno odraziti i na sredstva potrebna za obnovu cijele zgrade pa time i brzinu obnove. Tužno, baš tužno, nažalost u skladu sa svime što postojeća gradska uprava radi.

'Ajmo mi o ljepšim temama, 5 highlightsa ovogodišnjeg (specijalnog) ZFF-a?

Iako idemo online, program je veći nego lani kad smo bili u brojnim gradskim kinima i to nas posebno veseli. Ponovno smo pripremili više od 100 filmova u 6 filmskih programa što za besplatno, što za gledanje uz naplatu, a program Industrija donijet će sjajne online panele sa značajnim filmskim profesionalcima. Bit će odličnih programa za svu publiku, od one najmlađe do one najstarije, a sjajna je stvar što će se filmovi moći gledati u cijeloj Hrvatskoj. Pozivam još jednom sve da se čuvaju i paze ove nimalo bezazlene pandemije, ostanite doma i pratite ZFF, bolje je da vam izvrsni filmovi i programi dođu kući nego korona…

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više