Search

6 kratkih za Dalibora Matanića

6 kratkih za Dalibora Matanića

Tekst: Tina Kovačiček


A zašto baš Dalibora Matanića? Pred njim je Pula film festival u sklopu kojeg će predstaviti svoj novi film, nakon dugo vremena prvu veliku hrvatsko-talijansku koprodukciju. S već uigranom ekipom, Tihanom Lazović i Krešimirom Mikićem u glavnim ulogama, Matanić na ekrane donosi dramu koja prati obitelj oštećenu nedavnom tragedijom te politički ekstremizam koji ih dodatno dijeli. Glavni glumac, u zori koja obasjava dolinu, pronalazi odgovore na pitanja koja ga muče i shvaća da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba. Također, o njegovoj novoj krimi seriji “Šutnja”, na kojoj radi neumorno zadnjih godinu dana, već neko vrijeme želimo saznati više, a tu su i drugi projekti koji ga prate. Dalibor Matanić jedan je od naših najneumornijih filmskih radnika i jedna od najzaposlenijih pa ga je vrijedilo “uloviti” na kratko uoči Pula film festival i pitati što ima novo te kad će na godišnji.

Za početak: kakva je bila protekla godina u tvom životu? Dok govorimo o zaustavljanju projekata na globalnoj razini, čini se da ti radio “punom parom”?

Ponajviše zbog generalne Covid situacije, termini snimanja dviju TV serija "Područje bez signala" i "Šutnja" su se približili puno više nego što je to bilo planirano tako da uz međunarodni plasman filma "Zora" najednom ispada da prošlu godinu nisam imao dan slobodno. Zahvalan sam za svaki trenutak rada u ovako neizvjesno doba, no taj ritam je također donio i meni osobno za vrijeme snimanja: Covid, žešću upalu pluća te otkazivanje zglobova, ali i šepajući i kašljajući sam se borio da spomenuti projekti budu izvedeni na najvišoj mogućoj razini. Jedini koji su zapravo fasovali su moji doma i to sad pokušavam objeručke nadoknaditi.

6 kratkih za Dalibora Matanića (фото 1)

Pred tobom je Pula film festival i predstavljanje filma “Zora”, drugog filma iz 'Trilogije sunca' (Zvizdan, Zora, Suton). Tvojim riječima u nekoliko rečenica što možemo očekivati od filma?

“Zora” je satkana od koktela strahova, nesigurnosti i jeze utkanih u razorenu obitelj koja se pokušava ponovo okupiti u vrijeme galopiranja nekog novog fašizma - ovaj put u sasvim novim formama i uniformama. Mislim da je jako bitno ukazivati na svaku pojavu ekstremizma naročito mlađim generacijama jer svaka povodljiva osoba može postati nekom vrstom oružja. Živimo u vremenu gdje se sve bazira na prezentaciji, vizualnom, mobiteli se kupuju zbog kamera, ne zbog razgovora s dragim ljudima itd. i puno ljudi se boji uroniti u svoj sadržaj, svoju dubinu, svoju tamu. O tome je “Zora”, koliko hrabrosti treba svakome da se izdigne i postane bolja osoba u trenucima kad društvo od njega traži da bude ovca. Ponosan sam na "Zoru", njen utjecaj kroz vrijeme će biti sve jači i kad su bili napadi Qanona i Trumpovih pristaša na Washington osjetio sam koliko smo točno ušli u srž jezovite budućnosti.

6 kratkih za Dalibora Matanića (фото 2)

Posebne pohvale nakon svjetske premijere u Tallinnu prošle godine pripale su i glumcima, tvoja standardno dobra ekipa Tihana Lazović, Krešimir Mikić te Lara Vladović i Maks Kleončić. Koliko je za redatelja važno upravo poznavanje glumaca otprije te već uigran postav iz projekta u projekt?

Na žalost glumaca moram im ući u glavu, kuću, dušu - ali da im pokažem koliko mi mogu vjerovati. Oni su moje jedino i glavno oružje i uzajamno povjerenje je imperativ. I onda dođete na neke više nivoe, poput nas sretnika u "Trilogiji sunca" koji iz filma u film iščekujemo kad će Tihana Lazović odsvirati svoj nenajavljeni glazbeni koncert u nekom novom setupu - kao što je, vidjet ćete - s noktima po kadi u "Zori"... Glumci su predivna i krhka bića i treba ih zaštititi i dati im šansu da izbace svoj potpuni maksimum. Mislim da glumci od prvog dana osjećaju koliko ih volim i upravo zato neću nikad odustati od njihovog maksimuma.

6 kratkih za Dalibora Matanića (фото 3)
6 kratkih za Dalibora Matanića (фото 4)

Tijekom godine radio si i na novoj seriji “Šutnja”, velikoj međunarodnoj koprodukciji. Reci mi više o tome?

Šutnja je krimi TV serija od šest epizoda motivirana knjigama novinara Drage Hedla iza koje stoje Hrvatska, Rusija, Ukrajina i Njemačka, a kreativni dio čini ekipa zaslužna za TV seriju "Novine". Dotičemo se seksualnog iskorištavanja maloljetnica što se događalo u Osijeku, pri tome se priča širi do Kijeva i ta dva grada čine okosnicu priče gdje se razotkriva beskrupulozni mehanizam gdje se iskorištavalo curice za seks doslovno za kutiju cigareta ili bon za mobitel... Strašna priča koja se jednostavno ne smije ponovno prešutjeti i naši strani partneri imaju velika očekivanja za globalni uspjeh. . Što se tiče glumaca, glavnu žensku ulogu glumi najpopularnija Ukrajinka Ksenya Mishina te naši Goran Bogdan, Darko Milas, Sandra Lončarić i Leon Lučev.

6 kratkih za Dalibora Matanića (фото 5)

Najuzbudljiviji dio snimanje te serije s obzirom na to da ste puno vremena provodili u Ukrajini?

Kijev je postao pravi razuzdani megalopolis i ima stanovnika barem kao jedna i pol Hrvatska tako da je vrlo uzbudljivo snimati npr. vožnje kroz grad, a ne upasti u beskrajne gužve. Isto tako čovjek kod nas ne može sresti takav kalibar zvijezde kao što je u ovom trenutku Ksenya Mishina u Ukrajini. Znači Covid je, izbjegavaš ljude s maskama po ulici, a onda uleti stotinjak fanova i hoće dotaknuti Ksenyu. Pa ti snimaj. Ipak najzabavnija anegdota je trenutak kad trebamo snimiti krštenje u crkvi. Niti je itko zatvorio crkvu za snimanje, niti je pop bio glumac. Štoviše dobili smo pravog popa, vrlo ornog da to jutro nekog krsti tako da je uspio nagovoriti statiste s bebom da im za pravo krsti dijete?!? A mladi glumac koji glumi kuma u seriji je naravno postao pravi kum djetetu i ljudima koje je prvi put vidio u životu... Ništa mu više nije bilo jasno. Smijali smo mu se cijeli dan.

6 kratkih za Dalibora Matanića (фото 6)

Kad ćeš na odmor?

Pobjegao sam već u svoju hipi komunu u Istri. No, s obzirom na to da imam tri paralelne montaže koje radim online i hrpu drugih online stvari, nisam siguran da bi moji ukućani dali zeleno svjetlo toj riječi odmor. Barem ne šepam više (smijeh).

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više