Search

Ljetni Dubrovnik by Mara Bratoš

Ljetni Dubrovnik by Mara Bratoš

Fotografkinja Mara Bratoš preporučuje što obavezno vidjeti u Dubrovniku


Nismo mogli pronaći bolju osobu koja bi nam preporučila što ovo ljeto posjetiti u Dubrovniku od Dubrovčanke i fotografkinje Mare Bratoš. Maru smo priupitali gdje se u Gradu zabaviti, ali i opustiti. 

Ljetni Dubrovnik by Mara Bratoš (фото 1)

Za početak preporučam izložbu od iznimne vrijednosti: „Riznica fundusa Dubrovačke umjetničke galerije“. Izložbu s djelima Vlaha Bukovca, Mata Celestina Medovića, Iva Dulčića, Antuna Masle, Đura Pulitike i mnogih drugih hrvatskih slikara možete pogledati do kraja kolovoza. Ljeto je vrijeme uživanja u glazbi i sjajnom programu Dubrovačkih ljetnih igara tako da ću poslušati koncert violinista Feng Ninga 9. kolovoza u Atriju Kneževa dvora. 

Ljetni Dubrovnik by Mara Bratoš (фото 2)

U sklopu Noir Festivala u programu Dubrovačkih ljetnih igara održava se izložba fotografija „Double Identity“ Saše Šekoranje koja je otvorena od 17. kolovoza u Atriju palače Sponza, a posjetiti ću i izložbu dubrovačke suvremene umjetnice Tine Gverović i kolege Siniše Ilićadok u Art Radionici Lazareti - Dubrovnik prostoru koji priređuje program suvremene umjetnosti.

Ljetni Dubrovnik by Mara Bratoš (фото 3)

Double Identity

Zbog ukusne hrane i lokalnog ugođaja volim Sesame, restoran preko puta Hilton Hotela, a ukoliko želite vrhunsku riblju ponudu koju će vam servirati na prekrasnoj terasi usred Starog Grada s doživljajem drevnog Dubrovnika morate otići u Proto. Također su mi dragi konoba Škerac na Koločepu, simpatična obiteljska konoba s pogledom na prekrasno Gornje Čelo, te seosko gospodarstvo Novakovići s ugodnim ambijentom očuvanog seoskog gospodarstva.

Za dubrovačka jutra poznata su dva mjesta u Starom Gradu na kojima se okupljaju umjetnici kako bi uz kavu prepričavali doživljaje i zanimljivosti gradskog đira. To su čuveni Talir i Libertina, popularno zvana Luči, po vlasniku Lučiju, bivšem članu Dubrovačkih trubadura. Mogu reći da oba mjesta ostavljaju dojam lokalnog ugođaja i pružaju doživljaj duha starog Dubrovnika. Atraktivna mjesta i meni vrlo draga za ispijanje pića i kava tijekom cijelog dana su Gradska Kavana Dubrovnik s prekrasnom terasom, koja se nalazi na dnu Straduna preko puta crkve sv. Vlaha i pruža uživanje u pogledu i prolaznicima, kao i Kavana Festival na samom Stradunu s pogledom na tu najslavniju ulicu u Dubrovniku.

Ljetni Dubrovnik by Mara Bratoš (фото 4)

Volim se kupati na otocima u blizini Dubrovnika. Prvi preporučujem Lokrum - ujedno zaštićen Park Prirode - zbog blizine Starog Grada. Na samom Lokrumu nalazi se prekrasan botanički vrt i napušten benediktinski samostan. 

Druga dva draga otoka spadaju u Elafite, a to su Lopud i Koločep. Lopud mi je drag jer sam u svojem djetinjstvu ljeta provodila na njemu, gdje je ujedno i najljepša plaža u okolici Dubrovnika koja se ubraja među najljepše plaže na Jadranu: pješčana plaža Šunj, idealna za obitelji. Lopud je poznat i kao „otok kapetana“ u doba Republike je imao vlastitu flotu od 80 brodova, kao i po prekrasnom franjevačkom samostanu. Koločep sam počela istraživati u posljednje vrijeme. Od svih Elafita najbliži je Dubrovniku, a njegovi zaštitni znaci divljina i nenaseljenost su jako privlačni. Idealna mjesta za kupanje na Koločepu su Gornje i Donje Čelo s pješčanim plažama.

Tekst: Mara Bratoš
Tekst uredile: T.B. / M.T
Foto: Goran Čižmešija, Privatni album

Leave a comment

više