Search

Art Basel: pogled iznutra

U Baselu održan sajam umjetnosti


designmiami1

Herman Larkin 

U malom švicarskom gradu Baselu okupili su se svi oni koji su, na neki način, povezani s umjetnošću: vlasnici galerija, kolekcionari, novinari, umjetnici, dizajneri pa čak i znatiželjnici. Kako to već nalaže tradicija, sajam primijenjene umjetnosti otvorila je plesna umjetnost. Prodajna izložba Design Miami Basel najveći je sajam vrijednih eksponata iz proslavljenih galerija diljem svijeta. Iako američko izdanje ove prodajne izložbe više nalikuje na filmski festival, prepun poznatih osoba i maratona večernjih zabava, bazelski sajam okupio je samo ozbiljne kolekcionare i kupce koji su spremni s lakoćom izdvojiti nekoliko milijuna eura za kuhinjski set.

U Carpenters Gallery, kao i uvijek, nemoguće je prestati se diviti divanu braće Chapman koji je izrađen od plišanih igračaka i vrijedi 34 tisuće eura. U milanskoj galeriji Dilmos može se pronaći vrlo sličan, no ponešto jeftiniji divan. U galeriji je bio izložen još jedan rad braće Chapmana: pisaći stol i stolac koji kao da su već pojeli termiti. Zašto bi ikome bio potreban takav stolac, neupitno lijep, ali uništen, ostat će misterij.

Na štandu pariške galerije Franck Laigneau predstavljen je i sjajni art-déco ormar od brezovog drveta koji datira s početka 30-tih godina. Cijena iznosi 350 tisuća eura. Takav ormar mogao je stajati u uredu Cristobala Balenciage. U drugoj pariškoj galeriji svidio mi se par ogledala iz 1670. godine. Okvir ogledala ukrašen je sicilijanskim koraljima. Sedamnaestostoljetna ogledala stoje skromnih milijun i 800 tisuća eura.  Na štandu njujorške galerije Todd Meryll bile su i fantastične drvene fotelje glatkih formi i neobične zidne skulpture. Dizajnerskih imena bilo je u izobilju: Ron Arad, Marc Newson pa čak i Rick Owens!

Unatoč bogatstvu uzbudljivih eksponata, teško bismo sajam mogli okarakterizirati kao živi. Među brojnim gostima Design Miami Basel prodajne izložbe nije bilo njezinih glavnih sudionika — kolekcionara kojima je sajam umjetnina, u stvari, i namijenjen. Nismo pronašli niti Romana Abramoviča, velikodušnog sakupljača rijetkih eksponata niti američkog milijardera Stevena Cohena, niti Brada Pitta ili Pharrella Williamsa, dvojicu vjernih kupaca dizajnerskog namještaja. „Mnogi će doći tek danas, točno na otvorenje ART Basel“ objasnila mi je vlasnica jedne galerije. Iako prodajnu izložbu nisu posjetili veliki kolekcionari, već je sat nakon otvorenja, na štandu danskog dizajna, prodana kožna garnitura za 50 tisuća eura, a madridska je galerija prodala 4 stolca, rad Jeana Prouvéa, za 42 tisuće eura. Kasnije su na sajam stigli novinari, a kolekcionari su se posve udaljili. Većina njih otišla je na privatne večere koje su organizirale arhitektonske kompanije Zaha Hadid i Phillips De Pury u hotelu Le Trois Rois.

designmiami2

Talijanska galeristica Nina Nilufar — savjetnica za namještaj Miuccia Prada

designmiami3

Naslonjač braće Chapmana

designmiami4

Štand galerije Carpenters

designmiami5

designmiami6

designmiami7

Silvia Venturini Fendi i Delfina Delettrez Fendi

designmiami8

designmiami9

Detalj skulpture Isidora Fricha-Hara

designmiami10

Michelle Lamy

designmiami11

designmiami12

Namještaj Ricka Owensa

designmiami13

Zrcala iz 1670. godine

designmiami14

Štand galerije Todd Meryll New York

designmiami15

designmiami16

designmiami17

designmiami18

Stol i stolac iz milanske galerije Dilmos

designmiami19

designmiami20

„Klizači“ Nikolaja Silisa

designmiami21

designmiami22

designmiami23

designmiami24

designmiami25

designmiami26

designmiami42

designmiami27

designmiami28

designmiami29

designmiami30

designmiami31

designmiami32

designmiami33

Herman Larkin kraj skulpture Isidora Fricha-Hara

designmiami34

Herman Larkin na divanu od baobaba

designmiami41

Tekst: M.T./L.B.

više