Search

Ako ne znate kako se priključiti kampanji Plastic Free July donosimo nekoliko jednostavnih trikova!

Ako ne znate kako se priključiti kampanji Plastic Free July donosimo nekoliko jednostavnih trikova!

Tekst: BURO.


Nije nikakva novost da smo zagušeni otpadom, i plastičnim i kojekakvim drugim, te se na tome ni ne treba previše zadržavati. Činjenično je i krajnje poražavajuće. Ako nekome još nisu jasni razmjeri, i “što može jedna plastična slamčica” učiniti eko sustavu, trk na neki od dokumentaraca, ili na nedavnu zvijezdu Netflixa “Seaspiracy”. Ne samo da može učiniti svašta nego to čini već desetljećima, i pravo pitanje više nije jesmo li u problemu, nego kako iz njega možemo izaći? Plastic Free July je samo jedna od inicijativa koje se bore za bolji i zdraviji svijet, ali ona koja je na globalnom nivou pokrenula milijune ljudi da budu dio ne problema, nego rješenja. Da imamo čišće ulice, čišće oceane, zdravije zajednice, jači i potpuniji eko sustav, a ne onaj u kojem svako malo nestane neka vrsta. Plastic Free July je izazov koji je započeo 2011. u Australiji ali od tada ga je prihvatilo preko 200 zemalja svijeta, i koji traje mjesec dana (poželjno i mnogo duže) i ogleda se u tome da se racionalizira upotreba plastike, i barem na kratko prijeđe da održiviji način života, koji će vremenom postati praksa. Nije lako početi, ali treba imati na umu da ni jedan korak nije mali, i ako ovog srpnja barem zaboravite plastične slamčice, napravljena je dovoljna razlika. Donosimo vam nekoliko jednostavnih trikova kojima možete pomoći eko-sustavu, a i sebi, i to bez revolucionarnih promjena.

U kupovinu bez plastike

Jednostavan početak i već znate što ćemo vam reći: cekeri umjesto plastičnih vrećica, da, da i da. Međutim, ne samo što je važno kako kupujemo, u smislu da bi stvarno bilo dosta zgodno i preporučljivo sad već stvarno i jednom za svagda reći ne plastičnim vrećica i zamijeniti ih bilo čime drugim od papirnih do platnenih, pitanje je i gdje kupujemo svoje namirnice. Kupovati voće i povrće na tržnici, za razliku od onog u supermarketu zahtjeva možda malo više logistike i planiranja, ali i smanjuje kolčinu nepotrebne plastične ambalaže u kojima je voće u trgovini zapakirano. Isto vrijedi i za kupovinu riže, brašna, začina koji se u trgovinama zdrave hrane mogu kupiti "na mjerenje", nakon čega se pakiraju u papirnatu ambalažu. Ne samo da je bolje za prirodu, nego i za nas.

Refuse, reduce, reuse, repurpose

Sveto pravilo eko-osviještenog načina života je 5 R, gdje vjerovali ili ne, tek posljednje je recycle iliti reciklaža. Mnoge velike kompanije rade na tome da nas uvjere da rješenje leži u nastavljanju luđačkog tempa kupovina, i da je gomilati stvari i namirnice sasvim u redu sve dok ih na kraju recikliramo. Uzevši u obzir da se kod nas ne možemo previše pouzdati u to da će ta reciklaža zaista i dogoditi, moramo se vratiti nekoliko koraka unazad i prisjetiti se da prije recikliranja dolaze odbijanje plastike u trgovinama ili kafićima ("refuse"), samim tim i smanjivanje upotrebe ("reduce"), kao i oni koraci koji nas pozivaju na ponovno korištenje recimo plastične ambalaže i korištenje u druge svrhe. Najjednostavnija primjena je da plastične boce za vodu zamijenite staklenim, u kupovinu idite za rezervnim cekerom, slamčice bi valjalo izbaciti iz upotrebe, ali ako baš ne ide tu su metalne, papirne pa čak i staklene, nosite svoje kutije s hranom umjesto dnevnog naručivanja.

Savjesniji u kupaonici

Kupaonica je vjerojatno the prostor kada je u pitanju nagomilavanje plastike i njena prekomjerna upotreba. Možda nije toliko primjetno, ali sljedeći put kada uđete u kupaonicu samo se osvrnite oko sebe. Shvatit ćete da je 90% preparata koje koristimo od šampona do britvice, u svom plastičnom obliku. Istina je da je jedina zero waste opcija kada je u pitanju brijanje i depilacija jednostavno prijeći na au naturel. Pustiti sve da naraste i tako smo riješili i plastični otpad i dosadno brijanje svako jutro! Šalu na stranu, kako to mnogima nije izbor, možda eventualno treba razmisliti o britvicama koje se koriste više puta, i koje su u idealnom slučaju metalne. S druge strane, iako nije moguće sve preparate zamijeniti za eko-održivije, neke ipak je, i na listi skincare i haircare rutine sapuni visoko kotiraju u posljednje vrijeme. Dostupni su, nisu skupi, ima ih u nevjerojatnim varijantama za sve tipove kose, kože i različite probleme, i najčešće dolaze u plastic-free pakiranjima.

Napravite plastic free pikink

Zvuči kao nemoguća misija jer, u suštini, ako biste na piknik otišli kao i uvijek, vjerojatno bi poslije uživanja ostala gomila plastičnog otpada. Ipak, ovaj put probajte malo drugačije. Uz pametno korištenje plastike, mnogo papirnate zamjene (tanjuri, kartonske čaše), prethodno pripremljene namirnice i staklenih flaša s pićima, moguće je napraviti zabavan događaj s gotovo nula otpada kasnije. Ako ništa drugo, zanimljivo je isprobati uz svijest o otpadu, i sve i da baš i ne upali u potpunosti, svakako ćete poslije piknika vjerojatno sjesti i preračunati koliko to stvarno plastike odlazi u prazno. Mnogo, a već je samo razmišljanje o tome itekako veliki korak.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više