Search

Alexis Bledel ispričala nam je sve o svojoj ulozi u kontroverznoj seriji \"Sluškinjina priča\"

Alexis Bledel ispričala nam je sve o svojoj ulozi u kontroverznoj seriji "Sluškinjina priča"

Serija koja svojom radnjom itekako šokira


Image: PR

Radnja sf serije "Sluškinjina priča" smještena je u blisku budućnost u kojoj su žene prisiljene biti seksualne robinje, čiji je zadatak rađati djecu svojim gospodarima. Već taj kontroverzni sinopsis bio je dovoljan da se pokrenu žustre polemike oko trenutno najaktualnijeg tv serijala, a tim povodom donosimo vam i intervju s jednom od glavnih glumica serijala, Alexis Bledel, koja se našla u ulozi u kakvoj je još niste imali prilike vidjeti…

Distopijski, višestruko nagrađivani roman Margaret Atwood "Sluškinjina priča", napisan prije 32 godine, ponovno je postao aktualan, i to zahvaljujući istoimenoj seriji koja je s emitiranjem krenula 26. travnja na HBO-u i već od prve epizode izazvala snažnu medijsku pažnju i žustre polemike.

Naime, mini serija tvorca Brucea Millera koja je zapravo priča o ekstremu, prati ženu prisiljenu živjeti kao konkubina pod fundamentalističkom teokratskom diktaturom u bliskoj budućnosti u totalitarnom Gileadu, nekad poznatom kao SAD, gdje ženska prava u osnovi ne postoje. Suočeni s ekološkom katastrofom i oštrim padom nataliteta, Gileadom vlada izopačeni fundamentalizam u svom militariziranom "povratku tradicionalnim vrijednostima".

Kao jedna od rijetkih preostalih plodnih žena, Offred (Elisabeth Moss) sluškinja je u Zapovjednikovu kućanstvu, jedna iz kaste žena prisiljenih na seksualno ropstvo u posljednjem očajničkom pokušaju da se svijet ponovno napuči. U tom zastrašujućem društvu Offred mora manevrirati između Zapovjednika, njihovih okrutnih žena, kućnih Marthi - sluškinja kolegica kako ih jednim imenom nazivaju, među kojima upoznaje i sprijatelji se s Ofglen (Alexis Bledel). No, upravo među njima, sluškinjama svatko može biti špijun i za Gilead, ali Offred u cijeloj priči ipak ima samo jedan cilj - preživjeti i pronaći kćer koju su joj oduzeli.

Do sada su puštene tek četiri epizode (od deset), a mi smo se već itekako navukli na "Sluškinjinu priču", a tim povodom donosimo vam i intervju s 35-godišnjom glumicom Alexis Bledel (koju inače pamtimo po ulozi Rory u kultnoj seriji "Gilmore Girls") te njezine dojmove o liku kojeg tumači i spomenutom serijalu o kojem trenutno baš svi pričaju i pišu. Evo što nam je sve otkrila...

Koja je glavna premisa serije "Sluškinjina priča" i kako se tvoj lik zapravo uklapa u priču?

Radnja serije je smještena u blisku, distopijsku budućnost u nekadašnjem SAD-u koji sada ima drugo ime - Gilead. Bazira se na istoimenoj knjizi autorice Margaret Atwood. Riječ je o periodu totalitarizma, gdje ženska prava ne postoje, gdje vlada izopačeni fundamentalizam i svojevrsni povratak "tradicionalnim vrijednostima". Naime, sve plodne žene dodijeljene su nekim Zapovjednicima u čijim domovima vladaju određena pravila koja one moraju poštivati. Cijela priča ispričana je iz perspektive Offred, ona je nova u Gileadu i prilagođava se tom sistemu. Ja tumačim Ofglen i moj lik je u Gileadu već neko vrijeme. Njih dvije se međusobno sprijatelje.

Kako bi opisala ton i samu vizualnu prezentaciju serije?

Serijal je jako lijepo snimljen, a cijela atmosfera i ton su nekako prikladno dark i misteriozni, posebice na početku. Kad upoznate ovaj svijet i suspendirate svoju nevjericu iz perspektive gledatelja, počinjete shvaćati i humor koji se provlači. Sjajno je uspostavljena ravnoteža spomenutog humora i tame.

Gdje je zapravo Ofglen kada ju prvi put upoznamo u seriji?

Ona u biti stoji ispred kuće i čeka da Offred izađe kako bi zajedno otišle u trgovinu po namirnice. Jedino mjesto do kojeg se imaju dozvolu prošetati i to uvijek mora biti u paru. S obzirom na to da im druženje nije dozvoljeno, ovo im je taj jedini trenutak, ali pritom dok se šetaju, moraju imati spuštene glave i vrlo ograničeno komunicirati. Ofglen je inače pobožna i ozbiljna, a prema onome što publika može vidjeti, vrlo je povezana sa svime onime što Gilead nosi i potražuje od njih. Čini se kako doista slijedi sva pravila.

Alexis Bledel ispričala nam je sve o svojoj ulozi u kontroverznoj seriji "Sluškinjina priča" (фото 1)

S kojim se najvećim izazovima Ofglen suočava?

Ima zapravo jako puno izazova s kojima se Ofglen kao sluškinja mora suočiti. Mora živjeti svoj život za Zapovjednika kuće, a to je dosta turoban život. Ona nema prava i glavni zadatak joj je sve ukućane, posebno Zapovjednika, učiniti sretnima. Ona nema nikakve slobode. No, Ofglen je ipak malo drugačija u odnosu na ostale sluškinje jer u sebi ima buntovnički duh i nadu da može pobjeći. Ponekad se taj bijeg čini realan, kao da će ga u svakom trenu moći izvesti, a ponekad se pita što je s tom nadom uopće. Naravno, posljedice bijega su ogromne i platit će svojim životom. No, ona se toga ne boji.

Što te privuklo ulozi?

Ovo je najintenzivniji i najdramatičniji materijal na kojem sam do sada radila i to je vrlo privlačno. Lik koji tumačim je vrlo kompleksan, puno sam na tome morala raditi. Sjajna je to sporedna uloga koja u biti ima jako bitnu ulogu, a sve to skupa me zajedno privuklo da se odlučim za nju.

S kakvim sve izazovima si se ti susrela kako bi uspješno oživjela svoj lik?

Život kakav lik živi je posve drugačiji od onog kojeg ja živim i daleko od mog svijeta. Zato sam morala u svom umu izgraditi taj svijet kako bih iz njega mogla izvući ono što trebam za ulogu. Bio je to veliki izazov, posebice pronaći fokus te da se dovedem do tog mjesta i ostanem u tom mindsetu.

Alexis Bledel ispričala nam je sve o svojoj ulozi u kontroverznoj seriji "Sluškinjina priča" (фото 2)

Zbog čega si najviše uzbuđena kada je u pitanju ono što će publika tek otkriti?

Volim jako kada se priča isprepliće sa životima žena prije Gileada, jer tada vidite kakve su one zapravo. U sustavu Gileadovih pravila ne možete dobiti dojam kakve su one u stvarnosti, a zapravo je zanimljivo istražiti njihove priče. Mislim da će gledateljima biti zanimljivo vidjeti kako se žene mijenjaju u takvim okolnostima i što će sve proizaći iz tih izazova kod njih samih.

Serija "Sluškinjina priča" dostupna je na HBO GO-u, internet video usluzi na zahtjev.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više