Search

Ann Dowd: \"Nije na meni da osuđujem tetu Lydiju, nego da je pokušam razumjeti\"

Ann Dowd: "Nije na meni da osuđujem tetu Lydiju, nego da je pokušam razumjeti"

Intervju s američkom glumicom iz hit serije "Sluškinjina priča"


Image: PR

Ovu 62-godišnja glumica iza sebe ima bogat raspon kada su u pitanju njezini glumački angažmani. U sporednim ulogama dosad smo je imali prilike vidjeti u filmovima kao što su:  "Green Card, Lorenzo's Oil", "Philadelphia", "Garden State", "The Manchurian Candidate", "Marley & Me", "Compliance", "Side Effects", "St. Vincent", "Captain Fantastic" i "Hereditary". No, ono čime je dosad privukla najveću pažnju svakako je lik tete Lydije koju je utjelovila u seriji "Sluškinjina priča" u produkciji HULU-a. Upravo za tu briljantno odigranu ulogu osvojila je i Emmyja u kategoriji najbolje sporedne uloge u dramskoj seriji. S obzirom na to da je u tijeku emitiranje druge sezone napete i hvaljene serije, donosimo vam intervju s ovom sjajnom glumicom kojem nam je otkrila sve o svom liku, kako joj je općenito bilo tumačiti Lydiju i razvijati njezin karakter kroz obje sezone i što misli općenito o konceptu surovog Gileada… 

 

U drugoj sezoni "Sluškinjine priče" imamo prilike vidjeti razne suradnje i poveznice među ženama Gileada i to na vrlo neočekivanim mjestima. Što to znači za lik tete Lydije, hoće li ona biti subverzivna ili će i dalje gurati po svom?

Ann Dowd: Mislim da je u prvoj sezoni Lydia mislila kako ništa za nju neće biti teško, da će djevojke dovesti u red i da zna kako to učiniti. No, ono na što nije računala jest emocija, odnosno da ti da nekoga zavoliš kroz određeno vrijeme i postane ti biti stalo, kao što je u njenom slučaju s djevojkama, sluškinjama, a onda ti se nešto i prelomi u srcu. Mislim da je u tom slučaju, točnije sada, Lydia pred puno većim izazovom nego što je mislila da će biti. Djevojke o kojima se ona skrbi, sve su različite. Sve imaju različite potrebe. A i kad neka od njih rodi, Lydia je prisutna u tom činu. Mislim da ona na neki način počinje voljeti sluškinje jer ih počinje i bolje upoznavati. Tako da joj definitivno nije bilo lako održati red. 

Ann Dowd: "Nije na meni da osuđujem tetu Lydiju, nego da je pokušam razumjeti" (фото 1)

No, teta Lydia je i dosljedna sebi, točnije okrutna u nekim svojim odlukama i postupcima prema sluškinjama. Što mislite kako je na nju utjecao bunt koji se dogodio krajem prve sezone kada su sluškinje odbile poslušati njezinu naredbu, kamenovati Janine?

Mislim da ju je to apsolutno šokiralo. Mislila je da ih ima pod kontrolom, no podcijenila ih je. One su tada bile iznimno solidarne, držale se skupa. Nije očekivala da će se to dogoditi, a tada je shvatila da i nije bila dovoljna odlučna i stroga kada su sluškinje u pitanju, a sluškinje u Gileadu definitivno neće preživjeti ako nastave činiti takve stvari. Njihov prethodni načina života općenito je razlog zašto su uopće ovdje gdje jesu. One su prema njihovom tumačenju prekršile niz "moralnih pravila" koje se u Gileadu ne toleriraju i smatraju kaznenim djelom. Ako su rastavljene, to je zločin. Ako imaju izvanbračno dijete, to je kažnjivo. Dugačak je popis razloga zbog kojih su one sve tu gdje jesu, a Lydia paralelno smatra da su njihovi životi na neki način izgubljeni, i da je Gilead trenutno jedina šansa koju imaju. I vidjeti ih tako izvan kontrole, gdje u toj sceni odbijaju kamenovati jednu od sluškinja i spuštaju kamenje na pod, unatoč naredbi tete Lydije... Ma kako se samo usuđuju na takav oblik revolta? Mislim da je Lydia upravo tada shvatila da mora biti puno oštrija i konkretnija prema njima. 

Ann Dowd: "Nije na meni da osuđujem tetu Lydiju, nego da je pokušam razumjeti" (фото 2)

Vi tumačite zapravo lik, ženu koja je vrlo okrutna prema drugim ženama, kakav je to osjećaj?

Uopće nije diskutabilno da su njezine akcije vrlo okrutne, no da to pitanje postavite Lydiji, ona bi to gledala iz jedne posve drugačije perspektive. Moj posao je ovdje da je u biti razumijem, i pokušam se staviti u njezine cipele i raditi ono što ona mora, jer će u protivnom sve otići kvragu. Inače, ja sam majka troje djece, i primjerice, jedva podnosim činjenicu da za sve njihove nepromišljene postupke moraju postojati neke posljedice kako bih ih održala na pravom putu, pritom mislim na situacije u kojima su recimo bezobrazni, drski i koriste jezik koji ne odobravam, pa ih kaznim tako što im kažem da nema računala tjedan dana. Bude mi baš teško, ali to mi je neka vrsta dužnosti kao majke. Posao mene kao majke jest pobrinuti se da kroz život koračaju kao osobe pune poštovanja prema drugima, ali i sebi. I Lydia razmišlja na sličan način kada su u pitanju sluškinje, njezin posao je odgojiti ih. Nije na meni da je osuđujem, nego da je pokušam razumjeti. 

Što mislite je li jedan od motiva Lydije glad za moći? 

Čak ne mislim to, imam dojam kao da je za nju to bio svojevrsni životni poziv. Ona živi u domu s drugim tetama, one isto kao i ona nemaju nikakav seksualni život, no s druge strane mislim da je iznimno usamljena, a negdje u dubini sebe se pita što joj je drugo uopće preostalo… Mislim da je uopće ne motivira moć, no možda sam u krivu. 

Ann Dowd: "Nije na meni da osuđujem tetu Lydiju, nego da je pokušam razumjeti" (фото 3)

Vaša prva scena u drugoj sezoni je bila vrlo teška. Kako vam je bilo snimati je?

Pa, bilo je jako hladno, bili smo doslovno usred ničega, nigdje doslovno, usudim se reći jer sam se upravo tako osjećala. No, zahvaljujući Mikeu Barkeru, divnom redatelju i Collinu Watkinsonu, direktoru fotografije, koji su sve pedantno isplanirali, bilo je jako dobro. Svaka stvar je bila pomno promišljena, i mislim da svaka glumica na setu koja je utjelovila sluškinju, bez šale, zaslužuje Emmyja. 

Neki likovi su gledateljima predstavljeni kroz određeno vrijeme, njihovi karakteri, no kod lika tete Lydije je sve jasno od samog početka, njezina uloga autoriteta i okrutnosti koju provodi od samog početka. Kako je zapravo bilo razvijati lik, njezin karakter tijekom prve sezone?

Od samog početka ona je vrlo izravna i autoritativna prema sluškinjama. Lydiju sam razvijala kroz razgovor sa scenaristom Bruceom Millerom, a najjasniju sliku mi je dao kad sam ga pitala što misli da je ona bila prije, a on je na to odgovorio: najvjerojatnije učiteljica. Zapravo je skroz mogu zamisliti u toj profesiji i to mi je dalo veliki smisao u cijeloj priči. Ona je baš za to, rođena za biti učiteljica, može svima zaokupiti pažnju i zaustaviti svaku glupost. Također, bilo mi je jako korisno kada je Reed Morano, redatelj prve tri epizode, koji mi je pronicljivo ukazivao i stalno postavljao pitanje: što misliš da je Lydiju sve nagnalo da pređe u takav jedan ekstrem? Sigurno ju je koštalo nečega, ona je ipak prije svega ljudsko biće i na neki način brine se za njih, sluškinje. Jedno od pitanje je bilo kako uopće podnosi tu bol čineći to što čini tim jadnima djevojkama... Za mene je razvijanje Lydije zapravo pronalazak svih njezinih dijelova karaktera, svih njezinih strana u različitim okolnostima. Zahvaljujući scenaristima, upravo to je i bilo moguće, razviti je kao lik. 

Ann Dowd: "Nije na meni da osuđujem tetu Lydiju, nego da je pokušam razumjeti" (фото 4)

Što mislite koliko smo mi u sada blizu konceptu Gileada? Što nas može zaštititi od toga? 

Mislim da bi ustanak protiv struje stvorene po uzoru na Gilead bio ogroman. No, ono što je bitno je da za početak odmaknemo pogled od svojih mobitela i obratimo generalno pažnju na sve oko sebe. Za mene je to najstrašniji moment prve sezone - kad i odlučimo mobitel ne stavljati u prvi plan, već će biti kasno. Što nam to govori? Da budemo oprezni i svjesni svega. 

Može li serija poput "Sluškinjine priče" promijeniti stanje u društvu? Može li biti u ulozi kakvog rješenja?

Znate što, baš neposredno prije premijere serije vozila sam se na biciklu New Yorkom i vidjela na ulici skupinu "sluškinja" u crvenim haljinama. Moje sluškinje, Lydijine sluškinje i skoro sam pala s bicikla i pritom pomislila: što se ovdje kvragu događa? Mislim da je HULU-ova ideja širenja svijesti o seriji zapravo briljantna. Naime, to su bile žene koje su tada u znak nekog protesta odlučile baš nositi te specifične odore, potencirati da im se glas čuje jer imaju puno toga za reći. Mislim da je ova serija mnogima dala neki oblik snage u tom smislu. Smatram da kad vidite danas žene da recimo nose te kostime, natjera vas sigurno na promišljanje u smislu: samo malo, ja ne moram šutjeti, nisam jedina koja se boji, nisam jedina osoba koju je ne netko zlostavljao ili činio nešto nažao, nisam jedina. Snaga je u brojnosti, u solidarnosti, mislim da serija izaziva nešto stvarno kod svih nas. 

Ann Dowd: "Nije na meni da osuđujem tetu Lydiju, nego da je pokušam razumjeti" (фото 5)

Novu sezonu serije "Sluškinjina priča" možete gledati putem online video streaming usluge HBO GO, te na HBO kanalu petkom u 20:00 sati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više