Search

Büro 24/7 talent: Adriana Pavelić

Büro 24/7 talent: Adriana Pavelić

Mlada produkt dizajnerica

Tekst: E.G.


Image: Privatno vlasništvo

U najnovijem izdanju naše rubrike koja za cilj ima predstaviti mlade i talentirane pojedince, razgovarali smo s produkt dizajnericom iz Zagreba...

Ako ste i vi među onima koji su na društvenim mrežama primijetili zanimljive drvene kockice pod nazivom "Story Teller Cube", niste jedini. Riječ je o proizvodu za pričanje priča koji kod djece i roditelja potiče kreativnost i maštu, zbog čega ne čudi da je pobudio veliki interes javnosti. Iza njega se krije mlada produkt dizajnerica iz Zagreba, Adriana Pavelić, koja je u međuvremenu predstavila i druge slične produkte. Završila je Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, specijalizirana je u dizajnu pribora i igračaka za djece, a bavi se još i fotografijom, grafičkim dizajnom te edukacijom. Upoznajte je!

Moj prvi susret s dizajnom dogodio se:

Ako dizajnom smatramo oblikovanje predmeta u najširem smislu, mislim da potrebu za oblikovanjem gajim od malena. Zahvaljujući vrlo poticajnoj sredini u kojoj sam odrastala, kreativno izražavanje bio mi je najdraži hobi. S godinama se ta kreativa razvijala do momenta kada sam nakon završene gimnazije odlučila upisati Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Tada sam se po prvi put zaista susrela s metodologijom svoje buduće struke koja me naučila kritičkom razmišljanju i interdisciplinarnosti. Kroz fakultet, sudjelovanja na raznim radionicama i natječajima polako sam se usmjerila prema onome čime se danas i bavim. S obzirom na to da sam oduvijek bila zaigrana u duši, nije ni čudno što sam se bacila u dizajn igračaka. (smijeh)

Inspiriraju me:

Dizajn odgovara na potrebe/želje pojedinca, pa često me inspiriraju ljudi i njihove životne priče (pogotovo djeca, jer su iskrena, neograničena i puno kreativnija od odraslih), uspjesi, dobre ideje i projekti, pogotovo oni koji čine pozitivne promjene u svijetu.

Büro 24/7 talent: Adriana Pavelić (фото 1)

Osjećaj koji imam dok stvaram bih opisala kao:

Entropija! (smijeh) Tisuću smjerova razmišljanja koji se na kraju filtriraju i svedu na jednu opravdanu misao/ideju koja zatim ide u realizaciju i testiranje. Svaki novi projekt traži nova znanja koja kao dizajneri uglavnom stječemo kroz praksu (pokušaj/pogreška) i suradnje s drugim strukama što nekad zna biti jako neizvjesno i zahtjevno, no s druge strane vrlo zabavno i edukativno.

Najveće dostignuće do danas:

Prije pet godina dok sam još studirala, prijavila sam se za natječaj Hrvatskog dizajnerskog društva s idejom igračke pomoću koje djeca i roditelji mogu osmišljavati nove priče. Projekt je osvojio prvu nagradu, što mi je dalo vjetar u leđa da svoj proizvod nastavim razvijati. Uvidjela sam da sa svojim projektom mogu doprinijeti pozitivnoj promjeni u obrazovanju i općenito odgoju. Projekt potiče kvalitetniju socijalizaciju unutar obitelji ili unutar učionice, inspirira profesionalce koji se bave djecom, a kod djece potiče kreativno razmišljanje. S obzirom na vrlo pozitivan feedback publike svoj brend Story Teller Cube nastavila sam razvijati i distribuirati, pa osim zadovoljnih roditelja, ušla sam u suradnju i s obrazovnim institucijama poput osnovnih škola, vrtića, knjižnica, logopedskih kabineta i sl.

Širok potencijal primjene same igre doveo je do inicijative za organizacijom raznih kreativnih radionica s djecom i profesionalcima pa osim Maratona priča koji se odvija već treću godinu u knjižnici M2 u Zagrebu, planiram i nove radionice za djecu, odgajatelje, logopede i sve one koji u ovom proizvodu pronalaze inspiraciju. U prosincu 2017. uz poticaje od HZZ-a otvorila sam obrt - Studio Pikula, koji će biti krovni brend svim ostalim proizvodima, radionicama i inicijativama koje će se nadam se i nastaviti stvarati. Danas osim Story Teller Cube kockica, u svom malom virtualnom dućanu u ponudi imamo i ostale igračke koje na razne načine potiču kreativnost, educiraju te pomažu pravilnom razvoju.

Büro 24/7 talent: Adriana Pavelić (фото 2)

Dizajneri koje cijenim:

Cijenim svoje kolege dizajnere, i njihove uspjehe. Mislim da naša dizajnerska 'scena' okuplja puno mladih i perspektivnih dizajnera i projekata koji su itekako kvalitetni. Žalosno je što živimo u nepoticajnoj sredini u kojoj je teško izrealizirati ideje no, gajim nadu da će se to promijeniti. Ako ništa drugo, barem smo kao nacija uporni! (smijeh)

Posao iz snova:

Htjela bi uspjeti u svom poslu i dovesti firmu na zavidnu razinu i uspostaviti čvrste temelje. Nemam megalomanske potrebe za kreiranjem korporacije već bih voljela stvoriti manju, ali poticajnu i kreativnu radnu sredinu koja okuplja super ljude iz Hrvatske i svijeta, i koja po potrebi može biti i mobilna.

Prvu priliku da se pokažem dobila sam:

Teško je procijeniti, mislim da sam je upravo dobila s otvaranjem firme, sad ćemo vidjeti kako će to ispasti. Svakodnevno se otvaraju nove prilike za potencijalne suradnje i poduzimanje inicijative pa ne sprežem pred time da pokucam i predstavim svoju ideju gdje god je potrebno.

U umjetničkom radu nikad ne bih pristala na:

Raditi na projektima koji nemaju smisla, koji me ne inspiriraju ili koji se protive mojim životnim načelima.

Büro 24/7 talent: Adriana Pavelić (фото 3)

Kad mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti ja:

Uzmem to mišljenje u obzir. Imam pametne ljude oko sebe i njihovi savjeti su uvijek dobrodošli, ali moram priznati da sam tvrdoglava i ne odustajem lako. I najsmjelija ideja u početku izgleda kao ludost samo zato što još nije isprobana i viđena.

Moj rad možete vidjeti na:

Kad si poduzetnik, onda si svugdje. (smijeh). Ovdje će se proizvodi moći naručiti, a naš website će predstavljati edukativnu platformu bogatu sadržajem od video uradaka do radionica i sudjelovanja. Upravo je u izradi i online knjižnica priča ispričanih pomoću kockica gdje će svako tko nam pošalje priču moći istu tamo i pronaći te sudjelovati u biranju priče mjeseca uz vrijedne nagrade. Imam želju stvoriti social community koji će okupiti sve one koji prepoznaju vrijednost ovog projekta, bilo u Hrvatskoj ili vani, bilo roditelje ili profesionalce iz područja odgoja kako bi zajedno gradili priču i stvarali pozitivne promjene. Otvoreni smo za suradnje!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više