Search

Büro 24/7 talent: Andro Grdinić

Büro 24/7 talent: Andro Grdinić

Upoznajte mladog i talentiranog slikara

Tekst: E.G.

Image: Privatno vlasništvo

U najnovijem izdanju naše rubrike Büro 24/7 talent ugostili smo mladog slikara Andru Grdinića. Rođen je 1984. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu 2006. godine, a Stručni poslijediplomski studij obrazovnih znanosti završio je u Glasgowu 2017. godine gdje je i predavao likovnu umjetnost u srednjoj školi. Apstraktne kompozicije izlaže od 2006. godine. Upoznajte ga!

Godine: 34

Zanimanje: Akademski slikar i profesor likovne kulture.

Büro 24/7 talent: Andro Grdinić (фото 1)

Moj prvi susret s umjetnošću dogodio se: Kad sam bio dijete mama mi je radila u kvartovskoj knjižnici gdje su izlagali razni umjetnici koje sam imao prilike upoznati. Jedan od njih mi je čak i poklonio sliku kad je vidio da već kao dječak toliko "grizem" za umjetnošću. Budući da je mama često kupovala slike izlagača, kod kuće sam ih imao prilike detaljnije proučavati. Baš i nisam volio pričati, ali sam zato volio crtati i slikati. Pokazalo se da imam veliku maštu, pa je ta kreativna igra rezultirala izložbom radova u mojoj sobi. Dosjetio sam se izraditi i ulaznice za izložbu, pa sam tako zaradio svoj prvi džeparac. 

Inspiriraju me: Boje i šarenilo, osobito u prirodi. Veseli me i kad vidim puno boje u arhitekturi ili na ljudima. Ne polazim nikada od figurativnog motiva koji pojednostavljujem već razmišljam kroz čistu apstrakciju stvaranjem kompozicije likovnih elemenata. 

Osjećaj koji imam dok stvaram bih opisao: Kao da je sve na svom mjestu dok tražim sklad u kombiniranju boja. Vjerujem da se slična čarolija događa pri komponiranju glazbe. 

Büro 24/7 talent: Andro Grdinić (фото 2)

Najveće dostignuće do danas: Samostalne izložbe u Rimu i Torontu. Također i moje slike koje su u privatnim kolekcijama u Beču, Milanu, Rimu, Torontu i Zagrebu. Nedavno sam u Laubi sudjelovao na jednom od prvih sajmova suvremene umjetnosti u Hrvatskoj pod nazivom "Nesvrstani". Ta mi je priča posebno draga jer je bila izvrsno koncipirana. Lauba je mladim umjetnicima dala izvrsnu priliku da izlože i prodaju svoje radove, povežu se s galeristima; organizirala je dobre koncerte, puštala dokumentarne filmove; moglo se dobro pojesti i popiti; vidjeti nešto novo i drugačije (čak i street art)... Laubi je uspjelo ono što nije mnogima na inozemnoj umjetničkoj sceni. 

Umjetnici koje cijenim: Yves Klein i Jackson Pollock.

Posao iz snova: Netko nema niti jedan posao iz snova, a ja imam tu sreću da imam čak tri! Kad poželim, u svom ateljeu uživam u slikanju, a u školi predajem likovni. Od početka 2018. godine sam i edukator škole crtanja i slikanja Atelier Sellier. Volim rad s djecom jer su prirodnija i iskrenija nego odrasli ljudi. Njihove pozitivne reakcije (kad nešto shvate, nauče ili dobro naprave) mene ispunjavaju i pokazuju mi da ima smisla to što radim. Kad sam na poslu, nemam osjećaj  da radim jer se bavim onim što stvarno volim. To mi je puno važnije od zarade.

Prvu priliku da se pokažem dobio sam: U Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna izložio sam svoj maturalni rad.

Büro 24/7 talent: Andro Grdinić (фото 3)

U umjetničkom radu nikad ne bih pristao na: Forsiranje da sudjelujem u nekom projektu ili izložbi u koju se ne uklapam po stilu.

Kad mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti ja: Osjećam se izazvanim i postanem borben kao profesionalni sportaš. Probam i uglavnom uspijem!

Moj rad možete vidjeti: U virtualnoj galeriji na web stranici  ili uživo, uz najavu, u mom ateljeu na Peščenici. Ovih dana jedna apstraktna kompozicija bit će izložena i u zagrebačkoj galeriji Beck, u Frankopanskoj 22. Bit će mi drago ako vidim da ima interesa za moj rad. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više