Search

Büro 24/7 talent: Kristina Josić

Büro 24/7 talent: Kristina Josić

Fotografkinja

Tekst: Ema Glavina


Image: Kristina Josić

Kristina Josić je mlada fotografkinja koja se odlučila specijalizirati za fotografije bajkovitih vjenčanja, a u kratkom intervjuu nam je otkrila i kako se za to odlučila

Nakon završenog Filozofskog fakulteta u Zagrebu i nekoliko godina rada u struci, Kristina Josić se odlučila okrenuti fotografiji, dugogodišnjoj strasti i hobiju. Iza sebe sada ima već nekoliko grupnih i samostalnih izložbi, kao i različitih žanrova fotografije, da bi se s vremenom pronašla u, kako kaže, kameleonskom hvatanju trenutaka - vjenčanjima. Fotografiju vidi kao jedino sredstvo koje nam omogućuje putovanje kroz vrijeme, i jedino što ostaje kad gosti odu, svjetla se ugase i cvijeće uvene. Sve što će nas za deset godina podsjećati na taj poseban dan su fotografije, odnosno uhvaćeni trenuci koji čine uspomene. 

Ime i prezime: Kristina Josić 

Godine: 27

Zanimanje: Fotografkinja

Moj prvi susret s fotografijom dogodio se: Kad sam kao djevojčica analognim aparatom fotkala sve oko sebe, a roditelji se hvatali za glavu sa svakim novim potrošenim filmom, budući da su redovito fotografije bile neke moje (neshvaćene) ideje. Ozbiljniji kontakt s aparatom došao je kasnije na fakultetu, kad sam počela putovati. Želja za ljepše uokvirenim uspomenama dovela me do pomnijeg istraživanja fotografije, a trideset zemalja kasnije i do novog hobija koji je danas posao.

Büro 24/7 talent: Kristina Josić (фото 1)

Inspiriraju me: U zadnje vrijeme - filmovi. Dugo sam proučavala fotografe različitih žanrova i mnogo njih je radilo nešto što mi je bilo privlačno i što sam htjela i sama istražiti. Međutim, u zadnje vrijeme me sve više inspiriraju filmovi, i to posebno španjolska kinematografija, ulovim se kako komentiram svaki drugi kadar, umjesto da se prepustim radnji.

Osjećaj koji imam dok stvaram nove fotografije opisala bih kao: Volim ulovljen trenutak. Volim svaku novu kreiranu priču koju sam ja došla istražiti i zabilježiti. Volim iznenaditi samu sebe i vidjeti pomak. Kao što je rekla Imogen Cunningham - najdraža mi je ona fotografija koja tek slijedi. Ona koje će biti rezultat bolje izvježbanog oka, refleksa i trenutka. A to može biti svaka sljedeća.

Najveće dostignuće do danas: Nekoliko je osobnih granica koje sam prošla i na koje sam jako ponosna, ali svaka od njih me samo gura do sljedeće. Otvorenje moje prve samostalne izložbe, ostvarenje cilja da ću do tridesete proputovati isto toliko zemalja, odluka o ulasku u poduzetništvo...

Büro 24/7 talent: Kristina Josić (фото 2)

Umjetnici/fotografi čiji rad cijenim: Pratim radove velikog broja fotografa, ali gotovo uvijek se najviše zadržim na čistim, minimalističkim i geometrijski spokojnim profilima, poput - Jennifer Moher ili Fer Juaristi, iako javno radim nešto sasvim drugačije od toga. 

Posao iz snova: Onaj koji mi omogućuje da spojim fotografiju i putovanja.

Prvu priliku da se dokažem dobila sam: Prva izložba fotografija. Sad kad se osvrnem na neke od tih fotografija, posramim se. Al' to je sve dio procesa razvoja i rasta - kao u bilo kojem zanimanju. Prvih 10.000 tisuća fotografija su najgore, rekao je Cartier-Bresson.

U umjetničkom radu nikad ne bih pristala na: Prevelike idejne kompromise. Radim ono što volim, i nastojim raditi s klijentima koji vole moj rad. To je jedini način da svi budemo zadovoljni na kraju cijelog procesa - da su oni upoznati s mojim radom, a ja s njihovim željama, da to negdje rezonira i može biti izrealizirano kroz suradnju.

Büro 24/7 talent: Kristina Josić (фото 3)

Kad mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti, ja: Kao i većina ljudi, ću htjeti dokazati suprotno. S vremenom sam naučila odrediti koliko mi je bitno dokazivati to i kome, a ponekad i shvatiti da je u redu da nešto ne mogu. Konstruktivna kritika se cijeni.

Moj rad možete vidjeti na: Mojoj službenoj stranici, ali i Facebook i Instagram profilu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više