Search

Büro 24/7 talent: Marija Adrić Soldo

Büro 24/7 talent: Marija Adrić Soldo

Upoznajte mladu slikaricu

Tekst: E.G.


Image: Privatno vlasništvo,
Instagram

Marija Adrić Soldo je mlada slikarica koja živi i radi u Osijeku, a njena smo umjetnička djela uočili preko Instagrama...

U najnovijem izdanju rubrike Büro 24/7 talent smo odlučili ugostiti mladu slikaricu, Mariju Adrić Soldo. Na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala je slikarstvo u klasi profesora Igora Rončevića, a trenutno radi kao profesorica Crtanja i slikanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Članica je HDLU-a., a izlaže samostalno i skupno. Slikarski život bilježi na svom Instagram profilu, a nas je posebno razveselila vijest o njenoj suradnji s uspješnom zagrebačkom slastičarnicom Time. Ondje će se, naime, u prodaji uskoro naći prekrasni tanjuri s njenim potpisom. 

Büro 24/7 talent: Marija Adrić Soldo (фото 1)

Ime i prezime: Marija Adrić Soldo

Godine: 30

Zanimanje: Magistra slikarstva

Moj prvi susret s umjetnošću dogodio se: Davno. Mislim da sam tu estetiku dobila po rođenju. Rođena sam u Đakovu. To je Strossmayerov grad i ta mi činjenica izaziva neki osjećaj odgovornosti. Moj pogled odgojila je estetika Đakovačke katedrale, točnije njezin interijer. To je grandiozan, predimenzioniran, nadmoćan prostor, osmišljen do posljednjeg milimetra, gdje u savršenoj harmoniji supostoje freske velikih formata, skulpture, ornamenti, dekorativne tehnike i pozlata. Volim što je to bogatstvo dostupno svima. Ne znam koliko sam godina imala kada sam prvi puta ušla tamo, ali ponašala sam se isto kao i danas. Podignem glavu prema svodu i ne mogu odvojiti pogled od tih slika.

Büro 24/7 talent: Marija Adrić Soldo (фото 2)

Inspiriraju me: Moda, socijalne teksture, pogledi, ženska lica, interijeri, Instagram estetika... puno je toga, ali sve to nije ništa ako nemate radnu naviku. U tom smislu inspirira me nevjerojatna radna energija ljudi s kojima živim.

Osjećaj koji imam dok stvaram bih opisao kao: Nadmoć. Hranim svoj ego dok radim jer imam osjećaj da ne postoji nemoguće i da mogu napraviti baš sve (papir sve trpi). Zato volim umjetnost. Nudi mogućnost stvaranja nekih novih svjetova gdje vladaju druga pravila.

Najveće dostignuće do danas: Na likovnoj sceni sam deset godina, iza mene su četiri samostalne izložbe, dvadesetak skupnih, Salon mladih, serija slika na temelju koje sam dobila rezidencijalni boravak u Beču gdje sam tri mjeseca živjela, slikala i izlagala. Draga mi je i 2. nagrada koju sam dobila od Centra za ženske studije za rad na temu žena, odnosno rodne problematike.

Büro 24/7 talent: Marija Adrić Soldo (фото 3)

Umjetnici koje cijenim: Ima ih stvarno puno. Svakodnevno nailazim na autore koji imaju zapanjujuću vještinu. Ipak, za mene je bitna forma koliko i sadržaj. Volim slike Marlene Dumas. Moram priznati i da sam pravi fan Saše Šekoranje. Kako je Akademija likovnih umjetnosti u Ilici smještena malo dalje od izloga u kojem je nekad intervenirao, svaki dan sam prolazila i pratila te instalacije. Drag mi je taj mikrokozmos koji je stvorio u Dežmanovom prolazu. Nedavno je citirao Andyja Warhola koji kaže otprilike ovako: "Doći će vrijeme kad će umjetnost biti na policama dućana, a dizajn u galerijama." Prepoznajem i svoj rad na toj relaciji između dizajna i umjetnosti. Sad je jasno da je Andy Warhol i meni u top 5 umjetnika.

Posao iz snova: Bio bi to neki interdisciplinarni projekt. Scenografija recimo. Voljela bih raditi i neki art hotel. Naslikati slike, dizajnirati inventar, ambalažu, stvoriti kompletan ambijent. Za sada živim jedan od svojih snova, radim u svom ateljeu i razvijam svoj vizualni identitet. Volim i svoj posao u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek gdje sam od 2012. profesorica Crtanja i slikanja.

Prvu priliku da se pokažem dobio sam: Neću sada spominjati sve one prilike koje dobijemo u holu osnovne i srednje škole. Prvu pravu institucionalnu priliku dobila sam vrlo rano. Na trećoj godini studija slikarstva dobila sam prostor, vrijeme i dobar katalog za samostalnu izložbu u Muzeju Đakovštine.

Büro 24/7 talent: Marija Adrić Soldo (фото 4)

U umjetničkom radu nikad ne bih pristao na: Ne znam sad što može biti toliko loše da se ne može iskoristiti za nešto dobro. Ako je umjetnost prostor oslobođen za stvaranje nove ljepote, tada mogu nečemu što ima negativan predznak dati novo čitanje.

Kad mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti ja: Bahato kažem: "Gledaj i uči!" (smijeh)

Moj rad možete vidjeti na: Sve moje izložbe popraćene su predgovorima i katalozima koji imaju Cip zapis pa ih se može pronaći u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci. Ipak mislim da je lakše otići na Instagram profil

Related articles

Buro 24/7 Selection

više