Search

Büro24/7 intervju: Damir Žižić i Kristian Kožul

Büro24/7 intervju: Damir Žižić i Kristian Kožul

Prošlogodišnji pobjednici velikog natječaja suvremene hrvatske umjetnosti


Image: John Pavlish,
PR

Već devetu godinu za redom bit će predstavljeni radovi velikog natječaja T-HTnagrada@msu.hr izložbom koja se otvara večeras u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Mi smo tim povodom razgovarali s prošlogodišnjim pobjednicima - tandemom Žižić/Kožul...

Damir Žižić i Kristian Kožul surađuju od 2013. godine. Samostalno su predstavljeni na prestižnim online platformama DIS Magazine i The Creators Project, a uz osvojenu  nagradu spomenutog natječaja njihov rad prepoznale su i prezentirale institucije kao što Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i zagrebačka Lauba, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Schloss Roskow u Potsdamu. U svom radu kontinuirano mapiraju spektar faktora post-tranzicijske stvarnosti u kojima se otkriva raskorak između ekonomsko-društvene stvarnosti i njezine prezentacije kroz različite mehanizme marketinške industrije. Istražuju metode, forme i sadržaje kojima marketinška industrija servira ideje sreće i prosperiteta naizgled dostupne svakom pojedincu. Evo što su nam još otkrili o svom radu, što misle u trenutnom stanju na hrvatskoj umjetničkoj sceni i na čemu trenutno rade...

Prošle godine ste osvojili nagradu na izložbi T-HTnagrada@msu.hr za ambijentalnu instalaciju 0,50, na čemu trenutno radite?

Trenutno radimo na nekoliko novih projekata. Od važnijih bismo izdvojili izložbe u Nacionalnoj galeriji u Skopju, galeriji Greta te galeriji Bačva u HDLU-u te se spremamo za rezidenciju u Grazu u sklopu festivala nove umjetnosti Steirischer Herbst ove godine.

Büro24/7 intervju: Damir Žižić i Kristian Kožul (фото 1)

Vaš pobjednički rad je bio svojevrsni komentar na negativan utjecaj konzumerističke kulture. Crpite li sada inspiraciju iz nekog drugog sociološkog problema? 

Uvijek je teško definirati svoju umjetničku praksu kroz nekoliko rečenica, a ne zaplesati s pompoznim izjavama. Socijalni komentar je svakako jedan od aspekata rada, ali vjerojatno jednako vrijedno je i naše osobno iskustvo kao element motivacije. Dakle, dotičući se konkretnog društvenog fenomena ili socijalnih mehanizama kojima svi podliježemo, ne izostavljamo naše osobno iskustvo kao dio rada i dopuštamo si određenu samoironiju kao element umjetničkog izričaja. U krajnjoj liniji teško je komentirati neproživljeno. S obzirom na temu idućih izložbi možda bi bilo interesantno izdvojiti fenomen formiranja i potkrepljenja poželjnih modela identiteta i seksualnosti kroz vizualni vokabular marketinga.

Je li vam T-HTmsu nagrada pomogla da bolje eksponirate vaše radove u javnosti?

Definitivno, u našem slučaju je bilo bitno što smo nagradu dobili razmjerno brzo nakon naše prve zajedničke samostalne izložbe te je otkupljeni rad bio dio upravo te izložbe - što nam je na neki način bila i potvrda i poticaj za daljnji rad.

Zašto je natječaj THTnagrada@msu.hr dobar za mlade umjetnike i njihovu promociju?

Natječaj je 'de facto' jedina izložba u organizaciji MSU-a koja pruža presjek recentnih zbivanja na likovnoj umjetničkoj sceni unutar godinu dana. Grupna izložba ovog tipa osim očigledne informativne uloge, pruža mnogim mladim umjetnicima prvo iskustvo izlaganja u muzeju, znači gotovo je formativnog karaktera. Također ne treba izostaviti da je to najbolji put za prezentaciju vlastitog rada vrlo širokoj publici do koje se bez olakotne okolnosti izlaganja unutar ovakve manifestacije puno teže dolazi.

Büro24/7 intervju: Damir Žižić i Kristian Kožul (фото 2)

Kako komentirate trenutnu situaciju u hrvatskoj umjetnosti? Smatrate li da se razvija u pravom smjeru?

Produkcija suvremene likovne umjetnosti ograničena je gotovo isključivo na proračune Ministarstva kulture i Gradova, dakle ne postoji nikakva privatna galerijska praksa koja bi zastupala vlastiti program i djelovala u isto vrijeme kao nezavisni kulturni i poduzetnički entitet na prostoru širem od nacionalnih granica.

Koji su vaši planovi za budućnost?

Naši planovi su toliko tajni da ih niti mi ne znamo...

Büro24/7 intervju: Damir Žižić i Kristian Kožul (фото 3)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više