Search

\"Biljke i svirke\" je projekt koji nas je oduševio na prvu

"Biljke i svirke" je projekt koji nas je oduševio na prvu

Intervju s organizatoricom Ivanom Gladović


Image: John Pavlish

Glazbeni projekt "Biljke i svirke" kao glavnu ideju ima sljubiti glazbu i prirodu, a organizatorica Ivana Gladović otkrila nam je kako je došla do ideje i koji su njezini daljnji planovi

Kad smo čuli da će se Botanički vrt na kratko pretvoriti u glazbenu oazu odmah smo se zainteresirali za priču koji stoji iza toga. Koncertna dvorana na otvorenom na prvu je zvučala obećavajuće, a smiraj Botaničkog vrta u kojem su biljke glavni akteri, činilo se kao idealno mjesto. Organizatorica projekta Ivana Gladović i njezina tvrtka "Biljke i svirke" omogućile su posjetiteljima da osjete zvukove starinskog klavira, pianina, violina, saksofona i truba koje su izvodili glazbenici, a mogli su im se pridružiti svi ostali koji su i sami htjeli zasvirati pred publikom. Iza nas je prvo događanje "Biljke i svirke", a organizatorica nam je otkrila nekoliko detalja i s nama podijelila prve dojmove. 

Kako si došla na ideju za ovakav krasan projekt koji spaja glazbu i prirodu?

Glazba i priroda su, uz životinje, od malena moje velike ljubavi. Inspiraciju da ih spojim na baš ovakav način dobila sam za vrijeme boravka u Americi, gdje su takve vrste eksperimenata već uobičajena stvar. Klaviri se postavljaju na aerodrome, usred prometnih ulica, na krovove zgrada i ostala mjesta gdje ih možda ne biste očekivali. Ono što mi se jako svidjelo bile su upravo te spontane situacije, u kojima bi jedan od slučajnih prolaznika sjeo i počeo svirati, potpuni stranac bi mu se pridružio na klaviru i sve bi se iz ničega, usred gradske strke i jurnjave pretvorilo u predivnu glazbenu i ljudsku priču.

Iz potpuno suprotne odvjetničke branše u kreativnom glazbenom projektu, što ti je bio najveći izazov?

Pa zapravo mogu reći da se od samog početka sve događalo vrlo spontano i prirodno. Bilo je tu naravno sitnih, uobičajenih zapreka, ali imala sam veliku sreću da sam se od početka uspjela okružiti predivnim ljudima koji su vrhunski profesionalci u svojim strukama i koji su zaista davali sve od sebe da se "Biljke i svirke" realiziraju na najvišem mogućem nivou.

"Biljke i svirke" je projekt koji nas je oduševio na prvu (фото 1)

Pretpostavljam da će se projekt dalje razvijati. Hoćete li mijenjati lokacije po Zagrebu ili ćete se širiti i po drugim mjestima u zemlji? 

Da,  već za rujan planiramo novo događanje u Zagrebu, a za iduću godinu plan je širenje na hrvatsku obalu, Italiju i regiju.

Pijanisti Aljoša Jurinić, Danijel Gašparović, Krešimir Starčević i sopranistica Tanja Ruždjak samo su neki od glazbenika koji su bili angažirani na prvom događaju. Hoće li se glazbena postava mijenjati tijekom vremena? 

Naravno. Jedan od glavnih ciljeva "Biljki i svirki" i jest otkrivanje i predstavljanje novih i zanimljivih glazbenika široj publici.

Otkrij nam koju glazbu ti najviše preferiraš, a koju biljke? (smijeh)

Volim dobru glazbu i tu se zaista ne ograničavam nikakvim žanrovima ili sličnim kriterijima. Pritom ne mislim da glazba mora biti tehnički savršena, nego mora imati neku iskrenu priču, emociju ili ideju koju nastoji izraziti, glazbu koja je nastala iz potrebe da se nešto novo kaže, a ne da se napravi novi hit ili privuče pažnja publike. To se odmah prepoznaje i nikakvo tehničko savršenstvo ne može nadoknaditi nedostatak te potrebe i mislim da se i biljke s tim slažu. (smijeh)

Kako si zadovoljna prvim održanim događajem? Možda je prerano za to pitanje jer se projekt treba razvijati, ali kakav je feedback na prvu?

Svi smo oduševljeni reakcijama i prvo događanje je nadmašilo sva naša očekivanja. Posebno me veseli činjenica da su svi klaviri bili zauzeti od jutra do mraka, da su posjetitelji dolazili sa svojim instrumentima i spontano se uključivali, ne samo u neslužbene nego i u službene nastupe. Jednostavno se na nekoliko dana u svakom kutku Botaničkog vrta mogla osjetiti čarolija  glazbe.

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više