Search

Blade Runner 2049: Dobro došli natrag u budućnost!

Blade Runner 2049: Dobro došli natrag u budućnost!

Stiže nastavak kultnog sf filma "Blade Runner"

Image: screenshot

Vijest koja je oduševila sve fanove! Studio Warner Bros. nas je počastio sinopsisom i teaserom za nastavak kultnog filma "Blade Runner", imena "Blade Runner 2049" koji se u kinima očekuje početkom listopada 2017. godine

I konačno se dogodilo! Kultni znanstveno-fantastični film "Blade Runner" ("Istrebljivač"), točnije klasik iz 1982. godine koji je definirao ovaj žanr u cijelosti, dobit će svoj nastavak. Iako su se mnogi toga pribojavali kako će se to uopće uspjeti realizirati kada do toga dođe, posebice fanovi ovog filmskog remek-djela koji se ujedno izdvaja i svojom vizualnom spektakularnošću, čini se da na to dobar odgovor imaju sve traženiji holivudski redatelj Danis Villeneuve ("Arrival", "Prisoners"…) u suradnji s glumcima Harrisonom Fordom i njegovom povratničkom ulogom te Ryanom Goslingom. Sve to skupa potkrepljuje i jučer lansiran atmosferičan teaser trailer za "Blade Runner 2049" koji je doslovno "zapalio" internet, a koji nas u malo manje od dvije minute uvodi u dobro poznati nostalgičan te futurističan svijet, podebljan karakterističnom glazbenom podlogom koja nas je začarala još s filmom izvornikom.

Iako o filmu, točnije samoj radnji nismo do sada gotovo ništa znali, nego samo nagađali i "nabrijavali se", osim teasera doznali smo ipak i šture informacije na čemu će se to temeljiti radnja filma "Blade Runner 2049", a kratak sinopsis glasi ovako: trideset godina nakon događaja iz prvog filma novi istrebljivač, LAPD policajac K (kojeg utjelovljuje Ryan Gosling), otkriva dugo skrivanu tajnu koja bi mogla napraviti kaos u ionako narušenom društvu. Sada mu preostaje jedino to da pronađe Ricka Deckarda (kojeg ponovno tumači Harrison Ford), bivšeg LAPD istrebljivača kojem se gubi svaki trag već trideset godina...

Inače, sam film "Blade Runner" je poznat i poprilično bitan zbog niza stvari. Naime, prva je to ekranizacija djela SF autora Philipa K. Dicka, točnije adaptacija njegovog romana "Sanjaju li androidi električne ovce?" ("Do Androids Dream of Electric Sheep?" iz 1968. godine). I to nije bila jedina adaptacija prema njegovom djelu, no on ih nažalost nikada nije dočekao jer je preminuo neposredno prije same premijere filma "Blade Runner". Kako smo već spomenuli, riječ je o filmskom uratku koji je uistinu ostavio neizbrisiv trag na cjelokupnu filmsku kulturu i taj žanr, ali i na književnost, glazbu te domenu video igara. U vrijeme kada je prikazan bio je u biti neshvaćen od strane publike i neuspješno se pozicionirao na kino blagajnama i zaradio je tek nešto malo više od svog postavljenog budžeta. No, s vremenom je opravdano stekao kultni status i danas predstavlja svojevrsni "statement" u filmskoj umjetnosti.

Blade Runner 2049: Dobro došli natrag u budućnost! (фото 1)

Taj vrlo karakterističan distopijski futuristički tech-noir svijet "Blade Runnera" je zapravo plod mašte autora Philipa K. Dicka, a koji je onda pretočen u spomenuti film u režiji Ridleyja Scotta, tada mladog filmaša. Radnja spomenutog se odvija u Los Angelesu, 2019. godine. Grad je prenaseljen, prljav, totalno dark i obavijen agresivnim neonskim reklamama. Na drugim planetima se formiraju kolonije tzv. "replikanata", androida koje je napravila korporacija "Tyrell" na sliku i priliku ljudi i koji s vremenom razvijaju vlastite osjećaje, pa su stoga programirani da žive samo 4 godine. Replikanti su snažniji od ljudi. Također im je ugrađena lažna memorija na djetinjstvo kako bi ostali duševno uravnoteženi i u blaženom neznanju mislili da su pravi ljudi. Njima je zabranjeno stupiti nogom na Zemlju te stoga postoji posebna policijska organizacija, "Blade Runner", koja likvidira odmetničke replikante.

Blade Runner 2049: Dobro došli natrag u budućnost! (фото 2)

U toj organizaciji radi i Rick Deckard (Ford), koji dobije zadatak likvidirati par replikanata koji su sletjeli u grad i ubili par ljudi, a koje predvodi Roy Batty. Tijekom svog istraživanja i zadatka Deckard se zaljubi i u replikanticu Rachael te počinje sumnjati u svoju misiju, ali i svoje porijeklo. S obzirom na to da je riječ o klasiku koji vas doslovno usisa u svoj svijet te drži hipnotiziranim do samoga kraja, čemu naravno doprinosi i Scottova vizualna i tehnička prezentacija, kao i čuveni Vangelisov soundtrack, nadamo se da će najavljeni nastavak biti barem približno dostojan i jednako očaravajuć, kao i njegov film izvornik.

Inače, u novom filmu, osim već spomenuta dva glumačka velikana, uloge tumače i Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Robin Wright, Mackenzie Davis, Carla Juri, Lennie James, Dave Bautista te Jared Leto, dok su scenarij napisali Hampton Fancher i Michael Green. "Blade Runner 2049" u svjetske kino dvorane stiže 6. listopada 2017. godine.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više