Search

Blic intervju: street art umjetnik Oak Oak

Blic intervju: street art umjetnik Oak Oak

Poznati umjetnik u Zagrebu

Tekst: Tina Kovačiček


Image: sanjin kaštelan

Onaj trenutak u kojem se na ulici zaustavite jer ste spazili nešto što vas je nasmijalo, začudilo, postavilo pitanje, popravilo dan. U tom trenutku ulična umjetnost ispunjava svoju vjerojatno najljepšu ulogu - onu da vas iznenadi!

Jednom samozatajnom Francuzu to ide bolje nego drugima. I znaju to već u mnogim svjetskim metropolama gdje je obilježio brojne ulične nesavršenosti; pukotine na zidovima, rupe na kolnicima i stepenicama, rukohvate, hidrante i sve što ga je inspiriralo u nakani da stvori humoristične street art minijature. Iako je nekoć imao klasičan uredski "9 do 5" posao, danas je punokrvni ulični freelancer posvećen onome što najviše voli u svojoj svakodnevici - dobrom humoru. Ime, odnosno pseudonim, mu je Oak Oak, a prizore njegovih fantastičnih uličnih radova već ste zasigurno negdje vidjeli-možda čak i proteklog srpnja kada je gostovao u Zagrebu, u sklopu novog umjetničkog projekta Okolo. Zahvaljujući tom projektu Zagreb je, između ostalih urbanih intervencija, dobio nekoliko novih zanimljivih uličnih radova poput dvoje zaljubljenih u Radićevoj, Matrixa i Homera Simpsona kod Zakmardijevih stuba, simpatične patkice u Cesarčevoj ulici ili pak jedan ulični brod na Opatovini s potpisom ovog poznatog Francuza. Jednom smo vam o njemu već pisali ovdje, a sada je bio red da nam Oak Oak i sâm nešto kaže za Büro 24/7 jer njegove intervencije doista popravljaju dan.

Blic intervju: street art umjetnik Oak Oak (фото 1)

Kako i gdje je sve počelo za tebe po pitanju ulične umjetnosti?

Bila je 2006. godina i na ulici sam spazio hidrant. Odlučio sam mu nacrtati par očiju i usta kako bih ga učinio "ljudskijim". Nakon toga to više nikada nisam prestao raditi.

Gdje si ostavio svoj najbolji rad?

Jedan od mojih najdražih radova je lik Snoopyja koji se stopio sa sjenom na zidu. Izgleda kao da Snoopy spava u svom klasičnom položaju na krovu kućice, a zapravo je sjena u pitanju. To sam napravio u svom gradu Saint Etienne u Francuskoj.

Koji te grad najviše inspirirao dosad?

Volim stare industrijske gradove. Tamo lakše pronađem neki "čudni" urbani element s kojim se mogu pozabaviti.

Blic intervju: street art umjetnik Oak Oak (фото 2)

Da si strip junak ili lik iz crtića, tko bi želio biti?

Siguran sam da bih bio lik iz Simpsona ili Calvin iz stripa Calvin i Hobbes.

Kako se pripremaš za novi grad u kojem ćeš raditi, a nisi recimo tamo prije nikad bio?

Volim istraživati ulice kroz Google street view prije nego što dođem, a ako je moguće i posjetiti grad prije nego što krenem crtati.

Koju poruku pokušavaš poslati kroz svoje ulične radove?

Želim pokazati koliko je jednostavno igrati se s urbanim elementima. Ta igra neku nesavršenost ili nešto što smatraju ‘ružnim’ može učiniti lijepim, zabavnim, komičnim. To je moj cilj.

Jesi li oduvijek znao da će ulična umjetnost postati tvoj dnevni posao?

Definitivno nisam to znao. Svakim se danom iznova čudim da radim ovo što radim i zahvalan sam na tome.

Blic intervju: street art umjetnik Oak Oak (фото 3)

Koliko je važan humor u svakodnevnom životu?

Ne mogu zamisliti život bez humora. Bio bi jako dosadan.

Što misliš o Zagrebu?

Nisam znao puno o Zagrebu prije nego što sam došao i oduševio sam se. Uživao sam otkrivajući ga. To je grad po mjeri čovjeka, niti prevelik niti premalen, savršen za život, rekao bih.

Najbolja stvar koju si doživio u Zagrebu?

Jako mi se svidio stari tunel ispod grada. Bilo je zanimljivo hodati kroz njega. Jako je cool.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više