Traži

Büro 24/7 putopis: U Moskvi s Anom Rajić

Büro 24/7 putopis: U Moskvi s Anom Rajić

Gostovanje ADU u najvećem gradu Rusije

Urednik: BURO.


Fotografija: Ana Rajić

Povod našeg odlaska u Moskvu bilo je gostovanje Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu s predstavom "Ukroćena goropadnica"

Studentska produkcija bila je dijelom službenog programa međunarodnog festivala Your Chance na kojem su sudjelovale akademije sa svih strana svijeta. Za ADU Zagreb ovo je bilo prvi puta da sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju. "Ukroćena goropadnica" nastala je u ljetnom semestru 2013. godine kao glumački ispit pod vodstvom i mentorstvom Aide Bukvić i vanjske suradnice Doris Šarić Kukuljice. Studenti glume u suradnji sa studentima dramaturgije, kazališne režije, oblikovanja svjetla, snimanja i produkcije stvaraju suvremenu verziju Shakespeareovog klasika. Do sada je izvedena na Ljetnim noćima Teatra Exit, Festivalu studentskog pozorišta u Novom Sadu i KRADU.

Ukroćena Goropadnica

Za sve nas studente odlazak u Moskvu bio je velik doživljaj. Iako smo išli na kratko, to nas nije spriječilo da iz cijelog iskustva izvučemo maksimum i uključimo sva osjetila. Kazalište u kojem smo igrali nalazilo se u strogom centru grada, što je bilo sjajno s obzirom na to da smo većinu vremena proveli u pripremama i probama. Prvi susret s Moskvom bio je navečer, šetali smo satima s dobrim ruskim volonterima organiziranih od strane festivala.

Moskva

Prvo što su nam pokazali su brojna slavna ruska kazališta, jer Moskva je ipak kazališna prijestolnica. I to se tamo osjeća na svakom koraku. Grad je preplavljen kazalištima, staklenim izlozima ispod kojih su plakati i najave nadolazećih produkcija, odiše kulturom i bogatom poviješću. Sutradan smo nakon proba krenuli u popodnevni obilazak. Bio je pravi ljetni vrući dan, nismo se tome nadali, nekako najčešće povezujemo Moskvu s hladnoćom, no bilo je toplo i sunčano. Krenuli smo prema Crvenom trgu i Bazilici sv. Vasilija koja neodoljivo podsjeća na raskošan sladoled. Baš taj dan, na Crvenom trgu je svirao veliki orkestar i zbor. Glazba se orila preko cijelog trga, doživljaj koji izaziva trnce od dirljivosti. Ljudi hodaju nasmiješeni, svjesni veličine koja ih okružuje. Ovo je bio prvi grad za koji sam pomislila kako je veličanstven. Da, mislim da je to prava riječ koja opisuje Moskvu. Veličanstvena Moskva. Definitivno se vraćam.

Moskva

Moskva

Moskva

Moskva

Moskva

Moskva

Moskva

Moskva

Moskva

Tekst i fotografije: Ana Rajić

Plakati: Ana Somek i Slavica Farkaš

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor