Search

BURO. talent: Emanuela Lekić

BURO. talent: Emanuela Lekić

O ovoj mladoj slikarici još ćete puno čuti

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Privatna arhiva

Riječanka Emanuela Lekić je nakon završene gimnazije na Krku, upisala Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, ali se ubrzo preselila u Zagreb te nastavila likovno obrazovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je trenutno prva godina diplomskog studija u klasi profesora Igora Rončevića. Dosad je već sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi kao što je projekt "Bridges: Nova slika" u Laubi ili pak prodajna izložba studenata više likovnih akademija "Plati i nosi" održana prošle godine u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, poznatijem kao "Džamija". Najviše pažnje privukla je svojom prvom samostalnom izložbom "Lica iz klupe" koja ujedno bila i predstavljanje diplomskog rada. Izložba se tijekom rujna i listopada mogla pogledati u Hrvatskom školskom muzeju, a mnogi su baš to učinili jer njezin je realizam, kako ga opisuju, itekako privlačan.

BURO. talent: Emanuela Lekić (фото 1)

Kako je Patricia Kiš u uvodu za njezinu izložbu napisala:

"Mlada umjetnica uzima kao polazište za svoje slike vlastite osnovnoškolske fotografije, one kakve su se namještene znale snimati, a i dalje se snimaju, kako bi se pokazao duh zajedništva pojedinog razreda...Odnosi među djecom manje su idilični nego što se na fotografijama čini, pa čak i od onog što nam vlastito sjećanje pokušava nametnuti. Djetinjstvo je kompleksnije od tih pojednostavljenih osnovnoškolskih fotografija, i ta kompleksnost jedna je od tematskih okosnica umjetničinih djela."

Predstavljamo vam Emanuelu Lekić kao Buro. talent o kojem ćete još puno čuti.

BURO. talent: Emanuela Lekić (фото 2)

Godine: 23

Zanimanje: Magistrica slikarstva

Moj prvi susret s umjetnošću dogodio se: S obzirom da se kuća u kojoj sam odrasla na Krku nalazi neposredno pored galerije, prvi susret sa umjetnošću se dogodio dosta rano kada sam se zainteresirala za tamo izložene radove i ljude koje stvaraju umjetnost.

Inspiriraju me: Svakodnevne situacije i odnosi među ljudima.

Osjećaj koji imam dok stvaram bih opisala kao: Kombinacija mira i frustracije.

BURO. talent: Emanuela Lekić (фото 3)

Najveće postignuće do danas: Sudjelovanje na ovogodišnjem bijenalu slikarstva u HDLU.

Umjetnici koje cijenim: Postoji dosta umjetnika čiji rad cijenim i pratim, ali oni koji su najviše utjecali na moj rad su slikari hrvatske moderne i njemačkog objektivizma.

Posao iz snova: Slikarstvo, odnosno da od svojih slika mogu živjeti.

BURO. talent: Emanuela Lekić (фото 4)

Prvu priliku da se pokažem dobila sam: Na prošlogodišnjoj izložbi Erste Fragmenata u galeriji Kranjčar.

U umjetničkom radu nikad ne bih pristala na: Krivu promociju mog rada.

BURO. talent: Emanuela Lekić (фото 5)

Moj rad možete vidjeti na: Mojem instagram profilu emanuela.leka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više