Search

Chris von Wangenheim: fotograf kojeg pamtimo

Chris von Wangenheim: fotograf kojeg pamtimo

Modni fotograf koji je obilježio 70-te


Chris von Wangenheim slobodno može stajati uz bok Helmutu Newtonu i Guyu Bourdinu koji se smatraju najintrigantnijim modnim fotografima

Ako se vratimo u kasne 60-te godine i fotografe koji su tada žarili i palili u modnom svijetu, onda svakako trebamo izdvojiti intrigantnog i pomalo kontroverznog Nijemca Chrisa von Wangenheima. Aristokratskog podrijetla, rođen u Berlinu svoju ljubav prema fotografiji razvio je u vrijeme studentskih dana. Nesuđeni arhitekt pokupio je kofere i odselio se u američku prijestolnicu. Svoju karijeru započeo je kao asistent Davida Thorpea koji je tada bio poznat, između ostalog, po fotografiranju golotinje. U tom pravcu kretao se i Chris koji se javnosti istaknuo upravo zbog fotografija koja su mirisale na seksualnost, voajerstvo i nasilje.

 

Gia

Početkom 70-ih godina otvorio je vlastiti studio i počeo surađivati s modnim magazinima poput Harper's Bazaara, a nakon toga su uslijedili Vogue, Playboy, Interview i Viva. Diorove kampanje bile su njegova specijalnost, kao i one Calvina Kleina. Zanimljivo, s obzirom na to da je više volio žene bez odjeće. Ekscentrična novinarka i danas stilska ikona Anna Piaggi prepoznala je talent ovog fotografa i podržala ga na njegovom putu. Naime, dijelili su istu viziju o fotografiji u to vrijeme.

dior

Nasilje ga je na neki način inspiriralo da snima pomalo neobične fotografije koje su nerijetko imale elemente krvi, dima, oružja i pasa koji grizu. Jedna od dobro poznatih fotografija je doberman koji grize zapešće žene. Tako je prilikom jednog snimanja nastradala haljina američkog dizajnera Geoffreyja Beena, na što je on naravno poludio. Tadašnja modna urednica Voguea, Vera Wang, godinama je bila u nemilosti zbog tog incidenta.Chris von Wangenheim: fotograf kojeg pamtimo (фото 1)

Gdje su fotografi tu su i modeli, a njegovo prvo modno snimanje bilo je sa supermodelom Gijom Carangi i tada je snimljena dobro poznata fotografija na kojoj ona naga stoji iza isprepletene željezne ograde. Za ono vrijeme ne baš za svačije oči, njegovi radovi često su ostali neobjavljeni. Gia Carangi uskoro je postala njegova omiljena muza, a pošast u obliku opijata za nju nije dobro završio. Snimljen je i biografski film o njoj, a na filmu ju je utjelovila Angelina Jolie. Chris je i dalje birao zanimljiva, netipična lica i jake karaktere poput Grace Jones i Biance Jagger.

dior

Šokantan, ali vrlo utjecajan u modnom svijetu, Chris je snimao fotografije – one na kojima se zaustavljate kada listate magazin. Za Chrisa bez sumnje možemo reći da je bio jedan od fotografa koji je brisao granice. Od 1968. godine do njegove smrti 1981. bio je u rangu s velikim Helmutom Newtonom i Guyem Bourdinom. Stoga ne čudi da je izdavačka kuća Rizzoli odlučila napraviti njegovu monografiju i na taj način sabrati najbolje od najboljeg. Knjiga "Gloss" ugledala je svjetlo dana u rujnu ove godine, a Marc Jacobs je za vrijeme njujorškog Tjedna mode organizirao party njemu u čast. Kako se društvo provelo, možemo samo nagađati. Znamo da je dress code bio slavni Studio 54, klub oko kojeg su se vrtjela mnoga poznata imena, pa tako i Chrisovo. Otišao je prerano, ali je prije toga zadao snažnu injekciju 70-im godinama. Uvijek je bio na granici između dobrog i lošeg ukusa, i vrlo vješto je znao kako balansirati po njoj.

chris von weingham

dior

dior

chris von weingham

Related articles

Buro 24/7 Selection

više