Search

Detaljno smo istražili što nam sve donosi nova sezona u zagrebačkim kazalištima

Detaljno smo istražili što nam sve donosi nova sezona u zagrebačkim kazalištima

Na jesen nas očekuje ozbiljan i bogat program


Image: PR

Za nadolazeću sezonu 2017./18. mnoga zagrebačka kazališta su već spremna i puno toga će nam raznolikog ponuditi u sklopu novog repertoara. Od nekih smo uspjeli doznati točno što ćemo sve imati prilike pogledati i čemu ćemo sve pljeskati...

Možemo polako reći kako je kazališna sezona u Zagrebu završila i to vrlo uspješno. Na dosadašnjem repertoaru bilo je puno, iz iskustva tvrdimo, kazališnih uspješnica i remek-djela koje je uistinu vrijedilo pogledati. No, kazalištarci ne odmaraju, oni nikada ne odmaraju, nego punom parom rade ne bi li nam osigurali još puno toga u novoj nadolazećoj 2017./18. sezoni i nadmašili sami sebe. Iako je većina njih na gostovanjima po obali ili pak u regiji, uspjeli smo neke od glavnih i odgovornih pojedinih zagrebačkih kazališta povući za rukav da nam ipak otkriju što nam to sve nosi (djelomično) nova kazališna sezona u Zagrebu koju, ruku na srce, jedva čekamo...

 

HNK

Ravnatelj Opere Nikša Bareza predstavio je operne naslove sljedeće sezone, među kojima je domaća opera Josipa Hatzea Adel i Mara pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji Ozrena Prohića, novo operno djelo Kein Licht Philippea Manouryja i Elfriede Jelinek pod ravnanjem Juliena Leroyja u režiji Nicolasa Stemanna. Nadalje, u koprodukciji s francuskim i njemačkim partnerima bit će premijerno izveden Ukleti Holandez Richarda Wagnera pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji Oliviera Pyja te zatim novo djelo pod radnim naslovom Two Oars na glazbu Paole Prestini u režiji najistaknutijega svjetskog avangardnog kazališnog umjetnika Roberta Wilsona, a na kraju sezone u koprodukciji s Opernim festivalom Sferisterio iz Macerate i posljednja Puccinijeva opera Turandot pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija u režiji slavnoga talijanskog redateljskog dvojca Ricci/Forte.

Detaljno smo istražili što nam sve donosi nova sezona u zagrebačkim kazalištima (фото 1)

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina najavio je pak tri novosezonska vrlo zanimljiva naslova, koji će ujedno biti i praizvedbe: Apoksiomen, na glazbu Tamare Obrovac u koreografiji Claudia Bernarda u koprodukciji s Kazalištem iz Liegea, Elizabeta II. Bavarske - Sissi, balet o životu buntovne Austro-ugarske carice Sissi u koreografiji poznatoga francuskog koreografa Patricea Barta na glazbu Bedřicha Smetane u odbiru i aranžmanu Ermannoa Florioa i Smrt u Veneciji, prema slavnom romanu Thomasa Manna, u adaptaciji, koreografiji i režiji jedne od najpoznatijih slovenskih baletnih umjetnica Valentine Turcu, koja je odabrala i glazbu  Gustava Mahlera. Smrt u Veneciji će nastati u koprodukciji s Baletom SNG-a iz Maribora.

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan predstavio je pak dva klasična naslova, Kralj Lear Shakespearea i Peer Gynt Ibsena. Kao prva premijera dramskog ansambla u rujnu, najavljeno je kultno djelo Tko pjeva zlo ne misli, koje će redateljski postaviti u vlastitoj adaptaciji jedan od najoriginalnijih kazališnih autora Rene Medvešek, koristeći kao predloške pripovijetku Vjekoslava Majera i desetljećima popularan film Kreše Golika, uz radiofonske, svirane i pjevane sekvence. U planu je i izrazito uspješan novi roman mladoga pisca Kristiana Novaka Ciganin, ali bit će izveden u adaptaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana na samom kraju tekuće godine. 

Detaljno smo istražili što nam sve donosi nova sezona u zagrebačkim kazalištima (фото 2)

Gavella

U sezoni 2017./18. kazalište Gavella se predstavlja svojim gledateljima sa šest premijernih naslova, od čega će pet biti prikazano na velikoj sceni, a jedan je dio programa Scene 121. Svima im je u središtu sapeti pojedinac (ili više njih) koji se pokušava(ju) izboriti za svoje mjesto u svijetu, društvu, obitelji, pokušava(ju) se odrediti, osmisliti, artikulirati, izraziti. 

U tekstovima koje premijerno pripremaju sapeti su silama sudbine, društvenim ustrojem, hijerarhijskom vertikalom, birokratskim mehanizmom, tvrdoćom obiteljskih odnosa, poslovnim okruženjem, porijeklom i socijalnom uvjetovanošću, nemogućnošću da razumijemo i prihvatimo. U planu su i dva nova naslova hrvatskih pisaca: jedan dramski (Pešutova "Stela, poplava") i drugi prozni (Karakaševo "Sjećanje šume", u dramatizaciji mladog redateljsko-dramaturškog tandema Damjanović - Bajsić).

Detaljno smo istražili što nam sve donosi nova sezona u zagrebačkim kazalištima (фото 3)

Zatim su tu dva suvremena autora velikih europskih književnosti: iz Francuske stiže dramski istraživač Pommerat, a iz Velike Britanije Hall, pisac mnogih kazališnih i filmskih hit-naslova ("Billy Elliot", "War Horse"). I potom, dva klasika, dva velika naslova (povijesti) europske i svjetske književnosti: slojeviti, kompleksni "Kralj Rikard III." i tajnoviti, metaforični "Proces", oba vrlo jasnih paralela sa suvremenošću i svakodnevicom kakvu živimo. 

Detaljno smo istražili što nam sve donosi nova sezona u zagrebačkim kazalištima (фото 4)

ZKM

U nadolazećoj sezoni u Zagrebačkom kazalištu mladih nastavljaju razvijati repertoarne smjernice koje su u naslovima kao "Hinkemann", "Črna mati zemla", "Pad", "Velika bilježnica" i drugima izazvale zanimanje publike i primile značajan broj formalnih priznanja struke. I dalje ih kako kažu u kazalištu, zanimaju angažirane teme, refleksije i odjeci naše stvarnosti, ispričane uzbudljivim i novim kazališnim jezikom.

Detaljno smo istražili što nam sve donosi nova sezona u zagrebačkim kazalištima (фото 5)

U novoj sezoni pripremaju praizvedbu dramskog teksta Tomislava Zajeca "Ono što nedostaje", koji je dobio nagradu Marin Držić. Predstavu će režirati mlada, zanimljiva bosanskohercegovačka redateljica Selma Spahić, kojoj će to biti prva režija u Zagrebu. Renata Carola Gatica režirat će predstavu za mlade "Alisa u zemlji čudesa" Lewisa Carolla u dramatizaciji Ivora Martinića. Nakon velikog uspjeha "Hinkemanna", ponovno će režirati, možemo slobodno reći danas najzanimljivije redateljsko ime mlađe generacije - Igor Vuk Torbica. Pored vlastitih produkcija na ZKM-ovoj pozornici mogu se očekivati i razmjene s nekim glasovitim europskim kazalištima. Ovime, kažu, nisu iscrpili sve što pripremaju u nadolazećoj sezoni, ali kako kažu, prije rujna ne bi ipak htjeli previše otkriti.

Detaljno smo istražili što nam sve donosi nova sezona u zagrebačkim kazalištima (фото 6)

Komedija

Novu kazališnu sezonu kazalište Komedija započet će nešto kasnije nego obično i to premijerom Gogoljeva "Revizora" 20. listopada, odnosno njegovom pretpremijerom 19. listopada. Osim toga, na repertoaru će se naći za svakoga ponešto. Jedna od predstava je "Faraon iz Ilice je mrtva". Osim toga, gledatelji će imati prilike vidjeti rock operu, koncertnu izvedbu "Jesus Christ Superstar" koja će se održati iznimno u KD Vatroslava Lisinskog, a na program nam stižu i "Opet On" te mjuzikl "Alphonsine".

Related articles

Buro 24/7 Selection

više