Search

Diane Kruger: \"Ponekad se osjećam kao Francuskinja, a ponekad kao Amerikanka\"

Diane Kruger: "Ponekad se osjećam kao Francuskinja, a ponekad kao Amerikanka"

Ekskluzivan intervju za Büro 24/7

Image: buro247.ru

Prelijepa glumica progovorila je o nacionalnom identitetu, svojoj karijeri, francuskom vinu i modnom stilu...

Diane Kruger uspješna je glumica međunarodnog identiteta koja uspijeva snimati nekoliko filmova odjednom, živjeti u nekoliko različitih država istovremeno i pritom ne potrošiti svu energiju, kojom ova talentirana glumica naprosto pršti. U intervjuu vam otkrivamo što Diane misli o Americi, što o Europi, o čemu sanja i, naravno, ponešto o modi.

Sjećate li se svog prvog posjeta Hollywoodu? Što Vam je to tad predstavljalo u životu?

Prvi put kad sam stigla u Hollywood u sklopu promocije filma "Troja", bila sam apsolutno impresionirana. Znate, tad nisam imala agenta, a ulogu sam dobila isključivo zahvaljujući kazeti koju sam poslala i koja mi je priskrbila ugovor, a cijeli taj proces me potpuno šokirao. I tako sam stigla u Hollywood. Još se jasno sjećam kako sam pomislila: "U Hollywoodu je uvijek lijepo vrijeme." Čini mi se da je bio studeni i lijevala je kiša, a ja sam sa sobom ponijela samo japanke. Sjećam se da sam sva mokra i pokisla otišla na sastanak u CAA (Creative Artists Agency) u kratkim hlačicama i japankama, a oni su svi valjda pomislili kako nisam normalna. Općenito, i dan-danas učim kako se priviknuti na neke stvari.

A kakva je situacija danas? Kako je raditi s američkim agentima? Imate li kakve zahtjeve i dajete li im kakve upute?

Moj je životni san bio postati glumicom jer jednostavno obožavam film i njegov jezik, univerzalni jezik kinematografije, bilo da se radi o francuskom, njemačkom ili engleskom i upravo zato sam htjela stvoriti internacionalnu karijeru kako nitko ne bi mogao prepoznati naglasak moje nacionalnosti, mog jezika. Željela bih isprobati svašta i zato tražim od Amerikanaca da imaju razumijevanja prema meni kad odlazim na snimanje kakvog nezavisnog europskog filma jer mi to omogućuje širenje horizonta. 

Diane Kruger: "Ponekad se osjećam kao Francuskinja, a ponekad kao Amerikanka" (фото 1)

Preselili ste se iz Njemačke u Francusku, a neko ste vrijeme živjeli i u Londonu, zar ne?

Tako je, a živjela sam i u SAD-u 18 godina s povremenim pauzama. 

I na koji način sve te kulture koegzistiraju u Vama?

Mislim da sam u tom pogledu slična nekakvom križancu. Bez obzira na činjenicu da potječem iz Njemačke, većinu svog života provela sam izvan svoje domovine. Ponekad se osjećam kao Francuskinja, a ponekad kao Amerikanka. Amerika nudi neke stvari koje osobno iznimno cijenim, a to se posebno odnosi na radnu etiku i borbeni duh, međutim, često mi nedostaje Europa. Ondje vlada neki poseban stil života. Primjerice, u Parizu svi kasne, a zanimljivo je i da njihov godišnji odmor traje čak šest tjedana. Uz ručak se uvijek pije vino... To je neko nepisano pravilo, svakome je namijenjena najmanje jedna boca vina bez obzira na to pijete li vino ili ne. Ipak, pije se umjereno, nitko ne bude pijan, ali čudesno je taj njihov običaj... I nikog nije briga koliko će to vino platiti, glavno je da na stolu ima vina...

Vaša manekenska karijera trajala je tijekom 90-ih – bilo je to poseban period u modnoj industriji, neko ludo vrijeme, zar ne?

O da, bilo je to sjajno doba! To je bio period taman nakon ere supermodela. Sjećam se, bilo mi je 15 ili 16 godina i sudjelovala sam na reviji Versace – bio mi je to prvi izlazak na pistu. A svi veliki modeli još uvijek su žarili i palili svijetom mode – posvuda oko mene bilo je ludo, potoci šampanjca su tekli, euforija.

Bez obzira na činjenicu da potječem iz Njemačke, većinu svog života provela sam izvan svoje domovine. Ponekad se osjećam kao Francuskinja, a ponekad kao Amerikanka.

Je li istina da je na Vašu odluku da postanete glumicom utjecao sâm Luc Besson, kao što često čujemo u medijima?

Da, istina je. Luc je bio prvi čovjek iz filmske industrije koji je vidio moju fotografiju u novinama i zaključio da moj izgled bolje odgovara glumačkoj karijeri od manekenske. Pozvao me na casting filma "Peti element", ali ja sam tad vrlo loše govorila francuski. Tad mi je rekao: "Neću te angažirati u ovom filmu, ali ti moraš iskušati svoj talent kao glumica."

Također ste jednom izjavili kako je veliki utjecaj na Vas imala Romy Schneider. Je li to bio glavni razlog zbog kojeg ste se htjeli okušati u francuskoj kinematografiji?

Da, apsolutno. Maštala sam o dolasku u Francusku, o dečku Francuzu, o snimanju francuskih filmova i o cigaretama. Kad sam bila mlađa mislila sam kako je život Romy Schneider bio strašno romantičan. Divila sam joj se, ona je imala jednu energiju koja me impresionirala i inspirirala u tolikoj mjeri da sam se zaljubila u francuski film. I zahvaljujući njoj Francuzi su me prihvatili kao svoju. Tamo sam pohađala glumačku školu i dan-danas me tretiraju kao vlastitu kćer. Kad sam dobro odigrala neku ulogu, tad sam za njih bila Francuskinja, a kad nisam, odmah sam postala Njemica. 

Diane Kruger: "Ponekad se osjećam kao Francuskinja, a ponekad kao Amerikanka" (фото 2)

Koji Vam je najdraži film Romy Schneider? I što mislite o njezinoj tragediji?

Volim sve njezine filmove. "Une histoire simple", naprimjer, ili "Bazen". Teško mi je govoriti o njenom životu i o tome kako je on završio, ali čini mi se da je bila jedna od onih glumica koje nisu mogle povući granicu između filma i realnog života, i to me istinski nadahnjuje. Trebalo mi je dugo vremena da shvatim da nijedna uloga koju ću odigrati neće biti zanimljivija od mojeg vlastitog života i mislim da sam od nje naučila važnu životnu lekciju.

Maštala sam o dolasku u Francusku, o dečku Francuzu, o snimanju francuskih filmova i o cigaretama.

Recite mi nešto o filmu koji ste snimali u pauzi od snimanja serije "Most" – "Fathers and Daughters" (Očevi i kćeri). U filmu vam društvo pravi Russell Crowe, zar ne?
Da, bilo je to neposredno prije početka snimanja "Mosta" Potpuno drugačiji film čija se radnja događa u 80-ima, a ja glumim alkoholičarku. Na snimanju je bilo vrlo veselo. Ne znam zašto su odabrali baš mene, ali bilo mi je uistinu zabavno. Potpuno novo iskustvo, a ekipa s kanala FX izišla mi je ususret i dala mi nekoliko slobodnih dana te sam neprestano bila na relaciji Pittsburg-Los Angeles. 

Recite nam nešto o modi. Crveni tepih – zabava ili gnjavaža?
Zabava, svakako, a meni kao svakoj ženi to se jako sviđa. Naći se na crvenom tepihu prilično je neobičan osjećaj, ali istovremeno jako zabavan, a s obzirom na to da je to najčešće prigoda za predstavljanje novog filma osjećaj je zaista poseban. 

Koliko je, po Vašem mišljenju, evoluirao Vaš modni ukus?
Ne znam, čini mi se da sam jednostavno sazrela pa više ne nosim kratke suknje koje otkrivaju previše. I to je najveća promjena, a za ostalo – stvarno ne bih znala. 

Znači li to da ste sad konzervativniji nego prije?

Ako je suditi prema fotografijama kad mi je bilo 16, čini se da sam uspjela u tome da se više ne sramotim kao nekad. (Smijeh) 

Mijenja li se Vaš stil ovisno o tome nalazite li se u Njemačkoj, Francuskoj ili Americi? S obzirom na to da se u ovim zemljama stil dosta razlikuje...?
Mislim da ne. Moj stil je jednostavno takav, on ne ovisi o gradovima u kojima se nalazim u tom trenutku. Ali ovisi, primjerice, o tome idem li na večeru. Primijetila sam da mnogo ljudi voli ležeran stil, trenirke i ležerne majice, ali to nije moj stil. 

Diane Kruger: "Ponekad se osjećam kao Francuskinja, a ponekad kao Amerikanka" (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više