Search

Doznajte sve o jakim i inspirativnim ženskim likovima koji su osvojili televizijske ekrane

Doznajte sve o jakim i inspirativnim ženskim likovima koji su osvojili televizijske ekrane

U pitanju su fascinantne i kompleksne ženske uloge


Image: PR

Hollywood se odjednom našao usred vrlo neugodnog otkrića. Jake žene u nijansiranim, višeslojnim ulogama postale su te koje nose cijelu priču i donose zaradu. Alfa-mužjaci i mačo-ponašanje više ne prolaze...

Dok se veliki studiji koji proizvode blockbustere još snalaze na tom, relativno novom terenu, televizija i online streaming uskočili su u utrku i pružili gledateljima fantastičnu zbirku serija s jakim ženskim pričama. Od komedija, preko drama, do SF-a, žene vladaju ispred kamera i "rasturaju" svojom glumom. Fascinantne i kompleksne ženske uloge iz godine u godinu postaju sve bolje, a to privlači i sve veći broj glumica s holivudske A-liste, koje prelaze s velikih na male ekrane. 

Doznajte sve o jakim i inspirativnim ženskim likovima koji su osvojili televizijske ekrane (фото 1)

Najbolji je primjer toga serija "Big Little Lies", u čijoj su zvjezdanoj postavi Nicole Kidman, Shailene Woodley, Reese Witherspoon i Zoe Kravitz. Snimljena je prema istoimenom romanu bestseleru još jedne žene - Liane Moriarty. Serija ispituje zamršene odnose među kućanicama u bajkovitom mjestu Monterey, ali ne na plitak način, nego izazivajući snažne emocije zbog kućnog nasilja, nevjere i ostalih osjetljivih tema. Show je nesumnjivo ukrala Nicole Kidman, koja je ujedno i izvršna producentica. U seriji je tako dobila priliku za fantastičnu ulogu koju joj Hollywood nije ponudio. 

Doznajte sve o jakim i inspirativnim ženskim likovima koji su osvojili televizijske ekrane (фото 2)

Dobili smo i novu kraljicu televizijskih ekrana koja briljira u komediji - Julia Louis-Dreyfus nevjerojatno je dobra u seriji "Veep". Iako je snimljeno već pet sezona, serija je i dalje genijalna i nismo nimalo umorni od nje. Dapače, želimo je još. Iako su likovi sve bolji iz sezone u sezonu i prikazuju najgore strane ljudskog ponašanja i politike, ipak je to sto posto Julijina predstava. Pokazala je i dokazala jednom zauvijek da žene mogu biti zabavne te potpuno neprimjerene i neugodne u isto vrijeme, a da je to jako smiješno.

Doznajte sve o jakim i inspirativnim ženskim likovima koji su osvojili televizijske ekrane (фото 3)

Novi val televizijske "girl power", koji je pomalo počeo naginjati bijelim mršavim i lijepim ženama, ispravio je HBO serijom "Insecure". Ne samo zato što su glavne protagonistice Issa Rae i Yvonne Orji tamne boje kože i pune oblina nego i zato što je serija beskrajno zabavna te miješa bezobrazne stereotipe s urnebesno smiješnim novim izvedenicama riječi. Serije s jakim ženskim likovima izbacile su na površinu i neka sasvim nova imena i dala šansu djevojkama koje ne izgledaju kao "milijun" dolara, nemaju plavu kosu i velike grudi da pokažu svoj talent. 

Doznajte sve o jakim i inspirativnim ženskim likovima koji su osvojili televizijske ekrane (фото 4)

Jedna od njih je i Lena Dunham koja briljira u seriji "Girls". Kao novinarka koja želi uspjeti, sa svoje tri prijateljice pokušava dokučiti smisao života u New Yorku. Nijedna od njih nije sigurna što točno želi i od koga to želi, a slika nije ništa oštrija ni nakon šest sezona - realan prikaz života današnjih djevojaka blizu tridesete, koji je usto dirljivo ciničan. 

Kraljica svih serija - "Igra prijestolja" - nije samo prikovala gledatelje diljem svijeta uz ekrane nego i izbacila cijeli niz jakih ženskih likova. Heroine koje volimo ili mrzimo sve su odreda opake, samostalne i ne boje se nikoga. Daenerys Targaryen, Ayra Stark, Yara Greyjoy i Brienne of Tarth mogu savladati bilo kojeg muškarca, a Margaery i Olenna Tyrell te Melisandre i Cersei Lannister nadmudriti. 

Doznajte sve o jakim i inspirativnim ženskim likovima koji su osvojili televizijske ekrane (фото 5)

Glumice koje su suvereno postale vladarice televizijskih ekrana, za to su i jako dobro plaćene. Tako Emilia Clarke, do "Igre prijestolja" gotovo nepoznata britanska glumica, za svoju ulogu Daenerys Targaryen, plavokose kraljice i majke zmajeva, dobiva 1,1 milijun dolara po epizodi. Baš kao i Lena Headey koja glumi omraženu Cersei Lannister, lik koji svi obožavaju mrziti. One su se zaradom izjednačile s muškim glumcima u seriji, poput Kita Haringtona i Nikolaja Coster-Waldaua koji zarađuju u cent koliko i one. Reese Witherspoon je za ulogu Madeline Marthe Mackenzie dobila isto koliko i Nicole Kidman za Celeste Wright u seriji "Big Little Lies" - svaka 350 tisuća dolara po epizodi. U seriji "Veep" predsjednica Selina Meyer, koju igra Julia Louis-Dreyfus, zarađuje 400 tisuća dolara godišnje, kao i svi pravi predsjednici SAD-a. To je samo 5,33 posto onoga koliko je Julia zaradila u seriji do sada - 7,5 milijuna dolara. 

Televizija je tako ne samo izbacila jake ženske likove u prvi plan nego ih i pošteno i ravnopravno platila te povećala njihovu gledanost. Sve serije s genijalnim ženskim likovima dostupne su u HBO premium paketu, koji je u ponudi MAX3 paket premium kanala tijekom prvih 12 mjeseci 50 posto jeftiniji u sklopu usluge Magenta 1. Najbolje serije, filmove, HBO-ovu originalnu produkciju, dokumentarce i koncerte moguće je gledati na pet vrhunskih filmskih kanala ili bilo kad i bilo gdje putem HBO GO online usluge videa na zahtjev, na Smart TV-u, prijenosnim računalima, pametnim telefonima i tabletima, 24 sata na dan. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više