Search

Ekskluzivno: Büro 24/7 na izložbi Davida LaChapellea

Ekskluzivno: Büro 24/7 na izložbi Davida LaChapellea

Iz Bruxellesa piše Petar Trbović

Tekst: BURO.

Image: Foto: David LaChapelle Studio

David LaChapelle

Dok hodam ulicom otmjenog briselskog Sablona, u izlogu galerije Maruani & Noirhomme već izdaleka vidim vibrantnu fotografiju kako gotovo da isijava energiju na cestu. Vidite je već izdaleka, neodoljivo privlači da joj se približite izazivajući neobjašnjiv osjećaj očaranosti prizorom te istovremene sumnje i nelagode jer ne možete dokučiti njeno značenje. Fotografija je dio serije koja prikazuje benzinske postaje, blještave i izgubljene u gustoj prašumi. Kao što danas ne znamo objasniti fenomene drevnih civilizacija, aztečkih hramova ili Uskršnjih otoka, tako će benzinske postaje iz perspektive nekog budućeg mjesta i vremena, nekoj budućoj civilizaciji predstavljati neobjašnjive relikvije prošlosti. Kako su dospjele tamo? Zašto su izgrađene i kakvu su ulogu odigrale u uzdizanju i propasti te civilizacije?

David LaChapelle

David LaChapelle bio je fotograf-miljenik najvećih zvijezda, proslavljeni modni fotograf, redatelj muzičkih spotova i filmova. Njegov rad često je opisivan kao "kičasti pop surealizam", ali kontroverzni i kompleksni radovi nerijetko su reflektirali aktualni trenutak u vremenu nudeći slojevitost ispod subverzivnog rukopisa. 2006. godine LaChapelle objavljuje povlačenje iz svijeta modne i celebrity fotografije te se posvećuje umjetničkoj fotografiji. Suvremeni umjetnik titula je koja savršeno opisuje njegovo današnje djelovanje: uzbudljiv, socijalno osjetljiv, znatiželjan i analitičan, ali s težnjom da ne sugerira zaključke već objektivnim prikazom ostavi prostor za različite stavove.

David LaChapelle

Nafta je LaChapelleu bila polazišna točka za ovaj projekt. Nikada u povijesti niti jedan rat, religija, društvo ili politička struktura nisu utjecali na čovječanstvo koliko otkriće fosilnih goriva. Upravo njihovo korištenje osiguralo je sve tekovine današnje civilizacije. Umanjene makete benzinskih postaja LaChapelle je izradio s timom suradnika, te ih postavio i fotografirao u tropskim šumama havajskog otoka Maui. Šume simboliziraju prošlost, i samu sirovinu koja je stvorila naftu. Analogna fotografija bez postprodukcije simbolizira nesavršenstvo ljudske ruke, kao što je nesavršen i način iskorištavanja energije koji čovjek danas primjenjuje.

David LaChapelle

Pripreme dviju serija fotografija "Gas stations" i "Land Scapes" trajale su dvije godine. Na pitanje koje postavljaju mnogi: "Koja je poanta toga?", LaChapelle jednostavno odgovara: "Zato što ima ljepote u tome. To je slika Amerike!"

Atmosfera fotografija oponaša mirnu prazninu slika Edwarda Hoppera. Benzinske postaje stoje usred prašume. Nude gorivo, energiju, ali kome?Nikog nema i nikom ne trebaju. One su simbol izolacije duboko usađene u današnje društvo. Nisu niti kritika niti oprost. One su to što jesu: tvorci ovog našeg svijeta, a naš budući pristup odredit će vjerojatno i njegovu sudbinu.

David LaChapelle

David LaChapelle

Izložba jer otvorena do kraja siječnja 2014. godine u galeriji Maruani & Noirhomme, Rue de la Régence 17, B-1000 Bruxelles.

Tekst: Petar Trbović

Related articles

Buro 24/7 Selection

više