Search

Žena koja drma berlinskom klupskom scenom

Žena koja drma berlinskom klupskom scenom

Dolazi u Masters ove subote

Urednik: A.P.


Image: Nora Heinisch

Nema mjesta na Zemlji kao što je Berlin kad je u pitanju elektronička glazba. Uspjeti u gradu prepunom najpoznatijih klubova te talentiranih DJ-eva i producenata, nije lako, posebno kad je u pitanju žena...

No, to je pošlo za rukom Annegret Fiedler, djevojci koja je prije osam godina iz Istočne Njemačke stigla u Berlin te je malo pomalo stjecala status zvijezde u usponu. Istražujući godinama glazbene žanrove, no inspirirana prije svega 80-ima, u počecima je puštala u klubovima indie, electro i rock. Ipak, nestvarno bogata berlinska scena elektroničke glazbe toliko ju je očarala da je s vremenom, promijenivši ime u Perel, ispeglala svoju harmoničnu kombinaciju housea, disca i techna uokvirenu zvukom 80-ih, kojom sada već osvaja svjetske klubove i festivale, između ostalog i glasovite partije Dixonovog Innervisionsa.

Perel plijeni pozornost ne samo izgledom i glazbenim umijećem već i neobičnim hibridnim DJ/live nastupom tijekom kojeg kombinira izvođenje glazbe te pjevanje uživo na njemačkom jeziku. Takav će nastup imati i u zagrebačkom Mastersu u subotu, 5. svibnja, uz dobro poznate domaćine Felvera i Jogardea. Događaj ne treba propustiti, jer Perel u Zagreb dolazi u naponu snage, a dodatnu atraktivnost daje činjenica da ćemo među prvima čuti uživo i njezin debitantski album Hermetica, koji je izašao prije samo nekoliko dana. Pravo emotivno putovanje obećaje i sama u razgovoru uoči zagrebačkog nastupa, a da je riječ o unikatnom glazbenom dragulju berlinske scene, sugerira i njezino umjetničko ime.

Kako je Annegret postala Perel i zašto baš to ime?

Perel na grčkom i afrikaans jeziku znači moje pravo ime Annegret ili perla. Zapravo sam oduvijek bila Perel, no to sam umjetničko ime uzela tek prije četiri godine kad mi je izašla prva ploča.

perel

Glazba koju stvaraš inspirirana je zvukom 80-ih. Što te toliko fascinira iz tog razdoblja?

Često mi postavljaju to pitanje, no još ne bih znala precizno odgovoriti. Istina, slaba sam na zvuk retro synthesizera, ali nikad nisam razmišljala da želim stvarati upravo glazbu iz 80-ih. Mislim da mi izdanja nisu temeljena samo na takvom zvuku već u njima ima utjecaja iz svih dekada, uključujući i suvremeni world music, koji možete čuti u pjesmama "Projekt 3", "Pastarella Al Limoncello" i "Si" na mojem LP-u "Hermetica".

Što je bilo ključno u tvom glazbenom sazrijevanju? Koji glazbenici su imali najveći utjecaj na tebe?

Najvažnija mi je bila i još uvijek jest autentičnost. Željela sam glazbu koja je iskrena i osobna. U posljednje dvije godine veliki utjecaj na mene ima elektronički zvuk koji stvaraju njemački glazbenik Reinhard Lakomy i grupa Tangerine Dream.

Perel

Koja te glazba još privlači?

Kako rekoh, ne inspirira me samo glazba 80-ih. Volim i punk iz 70-ih, house i techno iz 90-ih ili čak Marlene Dietrich iz zlatnih 20-ih. Vrlo često raspameti me i muzika koju mi šalju prijatelji. Npr. Curses je fantastičan glazbenik čiji je nadolazeći album savršena fuzija novog vala, rock'n'rolla i techna.

U svojim počecima u Berlinu pitala si se kako uspjeti u prevladavajuće muškom DJ svijetu. Kako u tom svjetlu danas gledaš na trendove podcjenjivanja uloge žena u društvu?

To je vrlo kompleksna tema koja bi čak zahtijevala poseban razgovor. Da, razmišljam mnogo o tome. Na globalnoj razini još smo daleko od ravnopravnosti, pa čak i po pitanju ljudskih prava općenito. Vjerujem da ako iskreno želimo promjene, moramo početi na osobnoj razini, u svakodnevnom životu. Sve što mogu učiniti jest pokušati nastaviti sa stvaranjem pozitivne atmosfere koja potiče žene da slijede svoj put, ponekad samo i malim riječima. Bez obzira na to koliko smo daleko od ravnopravnosti i koliko je ženama teško uspjeti, moramo se fokusirati na pozitivno, budući da se ipak događa i puno dobrih stvari koje nas dovode korak bliže onome za čim težimo.

Poznata si po svom hibridnom DJ/live nastupu. Što možemo očekivati u Zagrebu?

Putovanje puno emocija i iznenađenja. S publikom se uvijek nastojim povezati na najvišoj osobnoj i energetskoj razini.

Kako bi se željela glazbeno razvijati u budućnosti? Planiraš li kakve promjene u svom zvuku i nastupima?

Mislim da ću nastaviti s elektroničkom glazbom, ali kao što vidimo, to može značiti mnogo toga. Nakon svih ovih godina našla sam zvuk u kojem se izvrsno osjećam, i koji je poput mog rukopisa ili zrcala moje osobnosti. No, kako sam nepopravljivo glazbeno znatiželjna, i mene samu zanima u kojem ćemo se smjeru moja glazba i ja razviti.


Tekst: Robin Antolović

Related articles

Buro 24/7 Selection

više