Search

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar

Irena Škorić i Sara Hribar

Image: screenshot,
PR

U kojim filmovima su uživale, tko su im najveći favoriti, koje mlade i nove glumačke nade su ih oduševile, a tko je pak nepravedno izostavljen iz ovogodišnjih nominacija... otkrile su mi renomirane hrvatske filmašice Irena Škorić i Sara Hribar...

Bliži nam se svečana, jubilarna 90. dodjela prestižne filmske nagrade Oscar koja će se održati 4. ožujka u Dolby Theatreu u Los Angelesu, a nagrade se dodjeljuje u ukupno 24 kategorije. Nominacije su poznate, a o tome tko bi sve mogao kući ponijeti zlatnog kipića priča se i nagađa već jako dugo, a sada još i puno intenzivnije. Kako tema ne bi ostala jednostrana, odnosno samo na nekim mojim razmišljanjima o tome tko pretendira za nagradu ili ne, odlučila sam u cijeli ovaj razgovor uključiti potpuno različite, ali vrsne hrvatske filmašice, rekla bih i stručnjakinje na tom području.

One su redateljice, za koje ste vjerujem puno puta čuli jer iza sebe imaju odličan i prepoznat opus filmova koje ste sigurno odgledali, a one Irena Škorić ("Dragi Lastane", "7 seX 7"…) i Sara Hribar ("Ta tvoja ruka mala", "Pričaj mi o ljubavi"...). Za početak sam ih zamolila da se osvrnu na ovogodišnju kategoriju Najboljeg filma u kojoj se ovaj put natječe čak devet filmova te da malo prokomentiraju tu neobičnu situaciju s obzirom na veliki broj nominiranih i tko prema njihovom mišljenju ima šanse za pobjedu. 

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar (фото 1)

"Mislim da će se glavni rat definitivno voditi u kategoriji Najboljeg filma, i to između "The Shape of Water" i "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ". Ali nikad ne treba reći nikad kad su Oscari u pitanju, tako da bi im možda i "Call me by your name" mogao pomutiti planove, koji bih i privatno izdvojila, uz "Phantom Thread", kazala je Irena Škorić, dok Sara Hribar smatra da je riječ o filmski jačoj godini od one prošle, ali u usporedbi s aktualnim televizijskim ostvarenjima, filmska industrija sad već dobrano kaska kvalitetom i svježinom.

"Od nominiranih bih izdvojila "Call Me By Your Name" Lucea Guadagnina kao svog favorita, a kao iznenađenja "Get out" i "Lady Bird", filmove debitanata Jordana Peela i Grete Gerwig, prvenstveno iz razloga što su se iz prvog pokušaja uspjeli probiti u društvo velikih i etabliranih s relativno "malim", a jakim, osvježavajućim filmovima. Mislim da bi se u smislu nagrada mogla dogoditi repriza Zlatnih globusa i da će kipić vrlo vjerojatno odnijeti "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ". A opet, tu je Del Toro. Tko zna…" objašnjava.

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar (фото 2)

Na moje pitanje koji im je ovogodišnji favorit i što im se najviše dopalo kod njega, Sara Hribar kaže da se njoj osobno najviše sviđa "Call Me By Your Name" zbog vrhunskih glumačkih izvedbi Chalameta i Hammera, te briljantnog Michaela Stuhlbarga koji igra Chalametova oca i isporučuje u filmu jedan od najljepših i najboljih monologa u novijoj kinematografiji. "Film me očarao zbog sjajnog scenarija, vizualnog prosedea, izvrsno dočarane atmosfere i antiklišeizirane priče o zaljubljivanju. Bojim se da zbog tematike i prošlogodišnjeg dobitnika za najbolji film "Moonlight", moj favorit nema šanse". objašnjava mlada redateljica Sara, dok je Irena Škorić rekla kako su njezini favoriti definitivno oni u kategoriji za Najbolji film, ali i švedski "Kvadrat" (u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku) zbog prilično žestoke satire umjetničkog miljea. "I Zvyagintsevov "Loveless" isto tako, u kojem mi se jako svidjela vizualna interpretacije unutarnje ljudske hladnoće" objašnjava mi Irena Škorić te filmu "Kvadrat" daje prednost, jer kako kaže, voli filmove s odmakom i crnim humorom.

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar (фото 3)

S obzirom na puno govora o mladom glumcu, 22-godišnjem Timothéeu Chalametu koji je sjajno uprizorio svoj lik u spomenutom filmu "Call Me By Your Name", pitala sam Saru i Irenu i o mladim glumačkim nadama koje su one zapazile i koga bi izdvojile općenito, nevezano za samu kategoriju i jesu li u njima nominirani.

Irena Škorić pak kaže kako je Timothée Chalamet odigrao izvanrednu ulogu koja će se još dugo pamtiti, ali smatra da trebamo obratiti pažnju i na mladu talentiranu glumicu Vicky Krieps koja stiže iz Luksemburga, a zabljesnula je u glavnoj ulozi u filmu "Phantom Thread". S njom se oko Timothéea složila i Sara koja kaže: "Chalamet je otkriće! Prekrasan i raskošan glumac u oba filma u kojima se pojavljuje, ali njegova posljednja scena, tj. kadar u " Call Me By Your Name" je sam za sebe malo remek-djelo. Saoirse Ronan je odlična u "Lady Bird”, ali njoj je to već treća nominacija za Oscara pa je mladost relativan pojam, barem kad je riječ o svijetu nagrada. ​Margot Robbie je također odlična u filmu "I, Tonya"." 

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar (фото 4)

Kad smo već kod filma "Lady Bird", redateljice Grete Gerwig koja se našla nominirana u kategoriji najbolje režije, ali kao jedina žena, moje pitanje je glasilo je li to možda politički motivirano kako sam pročitala na nekoliko mjesta, s obzirom na cijelu situaciju i klimu u Hollywoodu koja vlada ili je nominacija naravno, zaslužena?

"Film je solidan, ali naravno da ima i boljih. 2017. i inače nije bila neka spektakularna filmska godina što se tiče američkog filma. Zanimljiv je podatak da je Greta Gerwig tek peta žena u povijesti Oscara koja se uspjela probiti do nominacije za Oscara za Najbolju režiju, a pritom je i prva kojoj je to uspjelo za debitantski film. Režija jest zapravo klasična, ali cijeli film odiše nekom pozitivnom i hrabrom energijom, a glavni junaci vas vrlo lako uvuku u svoj svijet" kazala je Irena Škorić, dok Sara Hribar kaže kako je nominacija zaslužena​ (kada bi film pobijedio - to bi već bilo diskutabilno u smislu motivacije). Isto tako, smatra da se holivudska klima slučajno poklopila s njezinim prvijencem. "Film ima svojih mana, ali vrline su mnogo veće" zaključuje.

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar (фото 5)

No, da ima filmova za koje smatraju da su nepravedno izostavljeni iz pojedinih nominacija svakako ima, i obje sugovornice imale su nekoliko njih za izdvojiti. Tako je Ireni Škorić žao zbog filmova "The Florida Project" i  "I , Tonya" koji se nisu našli u nominacijama kategorije Najboljeg filma. Smatra ih izvrsnim i originalnim filmovima. Ali, kako kaže, there's no business like show business... Sara Hribar je pak izdvojila "The Killing of a Sacred Deer" Yorgosa Lanthimosa. "Šteta što se nije našao nominiran barem u kategoriji najboljeg scenarija" komentira.

U cijeloj priči morala sam ih priupitati i za komentar oko filma "The Shape of Water" redatelja Guillerma del Tora s obzirom na svoj žanr (fantasy SF drama), a koji je ponio najviše nominacija ove godine, njih čak 13. Zanimalo me prema njihovom mišljenju je li u pitanju svojevrsni pomak na tom žanrovskom polju, s obzirom na to da su dosad uglovnom drame vodile glavnu riječ kada su u pitanju pobjednici.

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar (фото 6)

Irena Škorić komentira kako je u pitanju definitivno iznenađenje, u jednu ruku jer fantasy SF drame prije nisu imale šanse u odnosu na klasične drame. "Ali, i "Avatar" je 2010. imao 9 nominacija za Oscara, dok su mu kipići ipak izmakli u onim glavnim kategorijama." 

Sara Hribar ističe kako je Del Toro izvrstan redatelj s domenom u fantasy filmu i smatra kako on svakako zaslužuje broj osvojenih nominacija. "Prošla su vremena kad je žanr definirao Oscarovski potencijal ili manjak istog. Zanimljivo je da su ove godine filmovi generalno žanrovski raznovrsni, od biografskih drama koje su po defaultu Oscarima primamljive, pa do komedije, dramedije, horora i SF-a poput "The Shape of Water". Čini mi se da je došlo do svojevrsne demokratizacije i destigmatizacije žanrovskog filma od strane glasača, ali i kritike." rekla je Sara. 

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar (фото 7)

I za kraj nije mi promaknulo pitati ih gledaju li samu dodjelu Oscara, odnosno uspiju li odgledati cijeli prijenos ili se samo ujutro probude i iščitaju listu dobitnika… "S obzirom na to da sam noćna ptica i rijetko idem spavati prije 4, 5 ujutro, volim skoro uvijek pratiti cijeli prijenos. Oscari su ipak filmski Olimp i veliko uzbuđenje. Filmska povijest najviše pamti osobe koje su Oscarovci. Veseli me cijeli taj filmski glamour, spoj sedme umjetnosti, show businessa, a tek haljine u kojima se pojavljuju zvijezde i tako na najljepši mogući način odaju počast toj najvećoj filmskoj svečanosti (smijeh)" kaže Irena.

Evo što hrvatske redateljice misle o ovogodišnjim nominacijama za nagradu Oscar (фото 8)

Sara Hribar pak kaže kako dodjelu u pravilu ne propušta osim ako je obaveze idućeg dana ne tjeraju drukčije. Posljednjih godina, doduše, pristaje, kako kaže, i na gledanje snimke. "Ako propustim sam prijenos, idućeg dana ne otvaram internet ni društvene mreže prije nego pogledam samu snimku ceremonije. Crveni tepih me ne zanima, ali volim vidjeti i osjetiti taj adrenalin, napetost i emotivnost same dodjele. Taj događaj najbliže je što ću se ikada približiti tim umjetnicima koje obožavam, pa zašto propustiti tu ponudu za "sudjelovanje" koja se nudi samo jednom godišnje (smijeh)" poručuje za kraj razgovora Sara Hribar.  

Related articles

Buro 24/7 Selection

više