Search

Evo zašto su skulpture od tila britanskog umjetnika toliko čudesne da ih ne možemo prestati gledati

Evo zašto su skulpture od tila britanskog umjetnika toliko čudesne da ih ne možemo prestati gledati

Benjamin Shine

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Benjamin Shine Studio Press

Eterične, nježne, prozirne, elegantne, vidite ih, ali kao da nisu ovdje. Tako se doimaju fantastične skulpture britanskog konceptualnog umjetnika Benjamina Shinea koji ih izrađuje od tila. Neobično krhak materijal za stvoriti prividno stabilnu strukturu, ali Benjaminu to toliko dobro ide da je vrlo brzo postao omiljen kreativac među modnim dizajnerima. Predstavili smo vam ga ovdje kao umjetnika kojeg je John Galliano pozvao da osmisli neke od detalja za njegovu posljednju kolekciju visoke mode pod imenom "Artisanal Spring" za kuću Maison Margiela 2017., nakon čega je Benjamin dospio u fokus modne industrije, ali je nastavio i s brojnim suradnjama u koje su ga uključivale velike kompanije kao što su Google, Coca-Cola, Harrods ili pak MTV.

U srpnju 2017. američka kuća Bergdorf Goodman pozvala ga je da osmisli "Seeing Through the Material", izložbu koja je bila postavljena u pet izloga ove robne kuće, pri čemu je iz svakog od njih prolaznike gledalo drugačije lice od tila. Benjaminu je trebalo između 50 i 100 sati za konstrukciju slojeva i manipuliranje tkanine kako bi formirao siluetu koja podsjeća na lice. Zapravo ne podsjeća, već doista izgleda kao lice koje se tada savršeno uklopilo kao pozadinska skulptura za kolekcije kuća Fendi, Valentino te Christian Louboutin.

Evo zašto su skulpture od tila britanskog umjetnika toliko čudesne da ih ne možemo prestati gledati (фото 1)

Uspješne suradnje s modnim svijetom priskrbile su mu mjesto na britanskoj listi "500 najutjecajnijih profesionalaca koji oblikuju svjetsko modno tržište", ali njegov je rad itekako izašao iz modnih okvira. Pokazalo se da od tila može napraviti i sliku te se inspirirati drugim profesijama kao što je recimo baletni svijet. U suradnji s centrom Canberra izveo je rad "The Dance" za koji mu je pozirao baletni par koje je umjetnički uspio pretvoriti u samostojeću skulpturu u pokretu.

Evo zašto su skulpture od tila britanskog umjetnika toliko čudesne da ih ne možemo prestati gledati (фото 2)

Ovo ljeto završio je svoju skulpturu na otvorenome u američkom gradu Tucson, u Arizoni gdje je došao na poziv wellness brenda Mind Body Green, da za njihovu godišnji event napravi instalaciju. Za tu je priliku dao izraditi i poseban materijal, čvršći od običnog tila, a koji u sebi sadrži čelik te tako čini mrežnu konstrukciju, kako bi skulptura mogla ostati stabilna na postolju duži period, a pri tome ostai prozirna. Time je izazov stvaranja ovih eteričnih skulptura postao veći - kako ju napraviti, a da se materijali od kojih je sačinjena gotovo i ne vide.

Njegov stil često nazivaju "slikanje tkaninom" jer na jedinstven način stvara skulpture u prostoru koje doista podsjećaju na slikarska platna. Zanimljivo je da mu u tome pomaže glačalo, odnosno, da bi postigao oblik koji želi mora puno glačati svoje skulpture čime uspjeva ukrotiti til te ga pretvoriti u siluetu. Govori da su mu za izradu jedne skulpture potrebni sati i sati rada, pogotovo kada radi obrise lica koje je najzahtjevnije. Tu je i mnogo penjanja po ljestvama jer skulpture često nadilaze prirodne veličine, ali Benjamin u šali kaže kako mu baš to pomaže da ostane u dobroj formi. A na pitanje zašto je odabrao baš til kao materijal za rad odgovara: "Estetiku tila doživljavam spiritualno, fluidne prirode, u isto vrijeme je tamo i nema ga. I baš taj dio mi je zanimljiv kao koncept stvaranja." I nama se sviđa spiritualnost njegovih skulptura u koje bismo mogli gledati satima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više