Search

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati

Tekst: Tina Kovačiček


Kada fotkaju ulicu, prijatelje, svijet oko sebe, subkulture, tada se osjećaju najbolje. Njihove radove nećete pronaći u klasičnim modnim časopisima i editorijalima, što ne znači da se tome odupiru već za sada još uvijek uspješno stvaraju izvan tog područja. I rade to fantastično! Stoga vam želimo skrenuti pozornost na ovu četvoricu talentiranih fotografa.

Dario Dunaj

dariodunaj.com

IG @dariodunaj

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 1)
Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 2)

Dario se fotografijom bavi zadnjih osam godina, iznimno uspješno i intenzivno, iako je oduvijek bila dijelom njegova odrastanja. «Sve je krenulo sa skejtanjem kada sam počeo istraživati nove sk8 spotove za trikove. Putem sam otkrivao nove stvari; arhitekturu, napuštene prostore i zapravo sve što neko odrastanje u urbanoj okolini nosi sa sobom. U kombinaciji sa skejt videima i časopisima, dobio sam neki opći dojam estetike i tema koje me zanimaju” govori mi Dario o svojim počecima. Tada je prvo krenuo fotografirati prijatelje i napuštene prostore i to s digitalnom kamerom na telefonu, a malo pomalo došlo je i do prvog fotoaparata. Uz grupu Krenimo, koja se bavi istraživanjem urbanih napuštenih prostora, intenzivirao se i njegov interes za portrete ljudi. S vremenom su krenule ponude za poslove sa svih strana, a dosta njih se vrtjelo oko modne fotografije.

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 3)

Također, Dario je ‘izbrusio’ i poznavanje analogne fotografije, i ta ljubav, kaže mi, raste iz dana u dan tako da je sada u procesu izgradnje vlastitog analognog studija koji jedva čeka da bude gotov. Danas Darijevi motivi, osim portreta prijatelja, mode i napuštenih prostora, idu u smjeru dokumentarne fotografije, arhitekture, istraživanja novih stvari i situacija koje se događaju na putovanjima na koja idem sve češće. “Mislim da je to neki pravac kojim ću se nastaviti kretati. Povećati broj točkica koje sam posjetio na Globusu i samo donositi zabilježene trenutke u nekom trajnijem obliku - fotografije. Nastaviti istraživati koji oblik prostora, galerija ili medija će mi biti suputnik u daljnjem koračanju ovim putem prema naprijed.” Zapratite i njegovu stranicu dariodunaj.bigcartel.com u sklopu koje vas uskoro očekuju zanimljive novosti.

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 4)
Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 5)

Ernest Mazarekić

FB Ernest Mazarekić Photography

IG @ernestmazarekić

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 6)
Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 7)

Rodom iz Slavonskog Broda, Ernest već nekoliko godina živi i radi u Zagrebu. Posljednjih nekoliko mjeseci našao se na umjetničkom radaru mnogih domaćih medija. Digitalni je svijet osvojio dokumentarnim fotografijama potresenog Zagreba kada ste ga najčešće i mogli vidjeti na ulicama s fotoaparatom u ruci, a od tada su se zaredale brojne suradnje i projekti. Još kao klinac zavolio je fotografiju, ali stvar je postala ozbiljnija tek kasnije. “Kada sam kao klinac išao s roditeljima na more, uvijek sam bio taj koji je fotografirao starce kako se brčkaju u moru, i tu je nekako nastala ljubav prema fotografiji. Kada sam odrastao i počeo voziti skejt tada sam se ozbiljnije počeo baviti fotografijom» govori ovaj talentirani fotograf koji se u skejt uličnoj fotografiji osjeća najbolje.

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 8)

Prije pet godina dobio je svoj prvi posao u svijetu fotografije radeći na projektu Taste Atlas te pokazao da se dobro snalazi i kada fotka hranu, a tu su i putovanja koja obožava, ali i priroda koju uspijeva pretvoriti u fantastične umjetničke motive. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi, a nedavno je pokrenuo i seriju majica s printanim fotografijama.

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 9)
Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 10)

Vid Barić

IG @ reallyfeonly

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 11)

Kako kaže biografija ovog rođenog Rječanina, Vid je magistrirao na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, a posljednjih nekoliko godina živi u Zagrebu i radi kao novinar. Prije dvije godine ngrađen je za najbolju novinsku reportažu jer upravo je to smjer novinarstva koji ga najviše i zanima. Također, piše kratke priče te je nedavno izdao svoju prvu zbirku pod imenom “Fiumanski, opet lažeš” koja je prilično brzo nestala s polica. Iako mu fotografija nije primarni posao već se njome bavi iz hobija, radi to toliko dobro i iskreno da se često pojavljuje i kao važan vizualni dio njegovih reportažnih priča.

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 12)

Posebno ga interesira candid fotografija, a fotkanje na film kod Vida vodi glavnu riječ. Trenutno izlaže u sklopu programa Salona mladih tako da njegove fotografije možete pogledati u galeriji Canvas kao dio izložbe «Situacija». Uz to, Vid je i nekadašnji profesionalni snowboarder, hrvatski reprezentativac i autor više snowboarderskih filmova.

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 13)

Borna Bursać

www.saatchiart.com/account/artworks/793402

IG @ bornabursacphotography

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 14)
Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 15)

Zagrepčanin Borna Bursać već se dugo godina bavi fotografijom kao freelancer. Iako je sve krenulo iz amaterizma, Borna je postigao zavidne rezultate. Zadnji deset godina izlaže gotovo svake godine, ali više u inozemstvu nego u Hrvatskoj, iako mi uz osmijeh kaže kako bi možda trebao i doma 'složiti' neku izložbu. Ove je godine nagrađen na natjecanju Chiiz Photography Magazine, u kategoriji “Cityscape”, prošle je godine izlagao na grupnoj prodajnoj izložbi u Rimu, u sklopu natjecanja koje je organizirao Loosenart.com, a još ga jedna izložba na istom mjestu očekuje sada u studenome.

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 16)

Prije dvije godine osvojio je prvo mjesto na natjecanju World Street Photography Competition prema odabiru priznatog fotografa Paola Abrantesa, a te iste godine stranica Gurushots objavila je intervju s Bornom na temu njegovih duplih ekspozicija i tehnika koje koristi u fotografiji. Njegova fotografija “The Future Volcano” objavljena je prošle godine u američkom časopisu Harper's Magazine. Zbog novonastale situacije Borna sve manje fotka kao freelancer, a sve više za sebe te se fokusira na online prodaju. Baš je prošli mjesec prodao fotku putem stranice Saatchiart.

Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 17)
Fantastični hrvatski fotografi za koje trebate znati (фото 18)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više