Search

Filip Peraić ili kako je ovaj zadarski dizajner i ilustrator surađivao s jednom megapopularnom glazbenom zvijezdom

Filip Peraić ili kako je ovaj zadarski dizajner i ilustrator surađivao s jednom megapopularnom glazbenom zvijezdom

S Leonom Bridgesom - jednom od najljepših glasova suvremene glazbene industrije

Urednik: Latica Martinis Filković

Image: Filip Peraić,
Jonathan Eshak,
Justin Eshak,
Leon Bridges,
Tina Ibanez

Leon Bridges je sve popularniji američki soul i gospel pjevač, kojeg već nazivaju nasljednikom nekih velikih soul legendi i jednim od najljepših glasova suvremene glazbene industrije. Pitate se kakve veze ovaj američki glazbenik nominiran za Grammy nagrade ima s Vizkulturom i njihovim temama? Odgovor je vrlo jednostavan - naime čitav identitet novog albuma i turneje ovog mladog i talentiranog teksaškog glazbenika "nose" ilustracije zadarskog dizajnera i ilustratora Filipa Peraića.

Kako Peraić već dugo radi za brojne svjetske klijente, ova informacija nas nije puno začudila, nekako je prirodan slijed Filipovog dosadašnjeg uspjeha, gdje iz rodnog Zadra surađuje s nekim od najvećih svjetskih brendova i agencija. Njegove su se ilustracije koristile u kampanjama za Nike, IBM, Sony, Fly Emirates ili u magazinima kao što su Forbes i Wired.

Filip Peraić ili kako je ovaj zadarski dizajner i ilustrator surađivao s jednom megapopularnom glazbenom zvijezdom (фото 1)

Za suradnju na već hvaljenom Bridgesovom drugom albumu "Good Thing" , da radi službene single cover artworke za svaku od pjesama, Filip Peraić je angažiran od strane Columbia Recordsa. Nekoliko mjeseci rada rezultiralo je s 10 ilustracija, svaka ilustracija je profilni portret Bridgesa, interpretiran jednom od pjesmama s albuma.

Raznolike portretne ilustracije; od vizualno upečatljivog neonskog znaka, preko zalaska sunca, razlomljenog stakla ili karte Amerike – svaki od njih ilustratorski vješto sadržava portret nove soul zvijezde Leona Bridgesa. Filipove ilustracije su korištene kao promotivni alat albuma i koncerte diljem svijeta, s velikim kampanjama u New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu, Chicagu i drugdje. Što o ovoj fantastičnoj suradnji kaže pročitajte u blic intervjuu Vizkulture koji možete pronaći u nastavku.

Filip Peraić ili kako je ovaj zadarski dizajner i ilustrator surađivao s jednom megapopularnom glazbenom zvijezdom (фото 2)

Vizkultura: Na početku nas, naravno, najviše zanima kako je došlo do ove suradnje?

Filip Peraić: Još u studenome prošle godine menadžer iz Columbia Recordsa, s kojima sam već surađivao, zagledao se u moj print s portretima James Hardena koji ima u svom uredu te me kontaktirao s prijedlogom da nešto slično napravimo za novi album Leon Bridgesa. Diskusije te potom nekoliko mjeseci rada rezultirali su sa serijom od deset portreta. Svaki portret je profilni prikaz Leona inspiriran s drugom pjesmom s albuma.

Ispričaj nam neke od detalja iz suradnje, procesa rada i inspiracija kojima si se vodio?

S obzirom na novi zvuk Leona Bridgesa na novom albumu dijelom smo htjeli postići atmosferu glazbenih vizuala 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća i svojevrstan odmak od njegovog prvog albuma. Mood boardovi i atmosfere kojima sam se vodio su bili puni žarkih boja, ovitaka albuma Grace Jones, portreta Waldemar Świerzya, neonskih znakova, vizuala Miami Vicea, i slično. Sam label je dizajnirao vizualni identitet albuma u istom smjeru. Kao što je to slučaj s Leonovim zvukom, ilustracije su eklektična kolekcija raznih stilova. Proces rada bio je izazovan jer nije lako stvoriti deset prikaza istog lica ciljajući određenu estetiku, bez repetitivnosti. Zbog toga sam neke portrete u ilustracijama "sakrio", s idejom da iznenade promatrača, kao što je slučaj s profilom Bridgesa skrivenim unutar ruže ili njegovim profilom u negativnom prostoru između prstiju ruke. Promatrač često primijeti portret tek nakon nekoliko trenutaka, što uvijek izaziva pozitivnu reakciju. Htjeli smo da portreti budu relativno čisti, bez suvišne realističnosti, ali s očito prepoznatljivim likom Leona.

Filip Peraić ili kako je ovaj zadarski dizajner i ilustrator surađivao s jednom megapopularnom glazbenom zvijezdom (фото 3)

Jesi li se prije ilustriranja poslušao pjesme s albuma, i znaš li kakav je pjevačev feedback na cijelu priču?

Slušao sam album mjesecima prije službenog izdavanja, a konačni release koncert bio je prošli mjesec u New Yorku, gdje sam upoznao Leona i ljude iz labela s kojima sam mjesecima surađivao. I Columbia Records i Leon su bili baš sretni s rezultatom suradnje, feedback je bio pozitivan i odlučili su koristiti cijelu seriju ilustracija kao glavni alat za promociju albuma. Leon je prije izlaska albuma na društvenim mrežama otkrivao jedan po jedan portret. Ne događa se često da je promocija nekog albuma toliko illustration-centric, potpuno su prepustili ilustracijama da vizualno predstavljaju pjesme.

U kojem su sve obliku zaživjele ilustracije?

Lansirana je velika kampanja plakata i billboarda u New Yorku, a onda i diljem svijeta: Los Angeles, Chicago, San Francisco, Philadelphia, London, Sydney, Toronto, itd. Columbia Records je izdala i posebno pakiranje albuma, koje uz ploču uključuje četiri grafike. Ilustracije su prisutne na svim materijalima, od tour akreditacija i merchandisea do animacija i billboarda. U norveškom Sony Musicu su po mom predlošku izradili ogromne neonske portrete Leona. Moj brat Lovre Peraić i ja smo producirali i animacije svih artworka, koje će se koristiti na svim Leonovim nastupima, na socijalnim mrežama i na YouTube kanalu. Prije nekoliko dana Leon je nastupao i na Graham Norton Showu s našim vizualom.

Filip Peraić ili kako je ovaj zadarski dizajner i ilustrator surađivao s jednom megapopularnom glazbenom zvijezdom (фото 4)

Nakon gotovo godinu dana suradnje, kada se cijela stvar "zavrtjela" u javnosti i tvoji portreti se nalaze stvarno posvuda, po ulicama širom svijeta, kako gledaš na ovu suradnju i iskustvo?

Rad na projektu je bilo sjajno, sveobuhvatno i zahtjevno iskustvo, imao sam gotovo potpunu kreativnu slobodu, što u radu na kampanjama s ovako velikim klijentima nije običaj. Na kraju je predivan osjećaj šetati Manhattanom i nailaziti na vlastite radove.

Filip Peraić ili kako je ovaj zadarski dizajner i ilustrator surađivao s jednom megapopularnom glazbenom zvijezdom (фото 5)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više