Search

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu

Tekst: BURO.


Svi znamo da je 2020. bila svakakva, ali nikako normalna. Međutim, nekako smo to uspjeli izgurati i postati malo pametniji, malo odgovorniji, zaljubiti se u neke nove naslove, otkriti neke nove trendove i naučiti neke nove riječi. Recimo tko bi rekao prošle godine da bi nam riječ "astra-zeneca" išta značila?

S pandemijom, koja je preokrenula naše živote naopačke, na istoj smo stranici već godinu dana. No, koliko je god donijela bjesomučno dosadnih Zoom sastanaka iz polu sakoa polu pidžame, fizičku distancu, zatvorenost, i strah, ipak treba biti fer i reći da se i ponešto lijepo svejedno dogodilo. Tijekom ovih “nesigurnih i ludih” vremena (kako je manje više započinjao svaki mail koji smo dobili tijekom prethodne godine), jedna stvar je sigurna - da nije bilo popularne kulture da nam pruži sigurno utočište i bijeg od svega, vjerojatno bi nam sve ovo još mnogo teže palo. Zato, u mjesecu prve godišnjice pandemije, osvrćemo se na najsnažnije momente koji su obilježili pandemijsku godinu i spasili nas.

OŽUJAK

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 1)

Kad smo prvi put čuli da bi "svi sastanci koji nisu neophodni" trebali biti na pauzi, bili smo u pravom šoku, ali vjerovali smo i da će sve to brzo proći, a nismo ni znali što to točno znači i podrazumijeva riječ "udaljenost". U roku od dva tjedna od tih prvih preporuka stigli smo do faze "moraš ostati kod kuće" i bili smo zajednički užasnuti novom rutinom. Tada se pojavio “Tiger king”. Lucidni, dramatični, prešareni svemir gigantskih egoa i suludih ideja koji je za sve nas cool cats and kittens bio prijeko potrebna pauza od svega.

TRAVANJ

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 2)

TikTok je realno postojao od 2017., ali je bio potreban posebno traumatičan travanj 2020. da nam se sve poznato smuči i da počnemo otkrivati ovaj čudesni paralelni svemir. Odjednom su svi počeli snimati, svirati, dijeliti, a ultimativni rekord u preuzimanju aplikacije zabilježen je u travnju - 2 milijarde. Otkad je eksplodirao, TikTok je postao fenomen popularne kulture i mjesto na kojem se od tada pa nadalje sve događa. Upravo TikTok je doveo do još jednog spasa - podsjetio nas je na dugo zaboravljeno naslijeđe fitness vježbi iz 80-ih. Aerobik uz Jane Fondu i ostali retro videi za vježbanje postali su apsolutni trend na TikToku u vrijeme zatvorenih teretana. Uz tu opsesiju, počela je još jedna… “Normalni ljudi”, i nije prestala do danas, gotovo 365 dana kasnije, kad se radujemo još jednoj ekranizaciji Rooneynog romana.

SVIBANJ

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 3)

Ubojstvo Georgea Floyda u Minneapolisu 25. svibnja izazvalo je prosvjede tektonskih razmjera. Grad po grad, državu po državu, mjesec po mjesec, stotine tisuća prosvjednika izašlo je na ulice diljem Sjedinjenih Država, ali i preko oceana, kako bi se borili za ljudska prava i okončali stoljeća rasizma i rasne marginalizacije. Black Lives Matter postao je svjetski važan pokret u kojem su svi obespravljeni mogli izaći na ulice i izraziti svoje nezadovoljstvo. Bio je to glasan poziv na prekid sustavnog rasizma, nakon čega su se stvari zaista počele mijenjati. Malo po malo, ali izuzetno značajno.

LIPANJ

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 4)

Mjesec Michaele Coel. Istina je da je i prije radila, snimala i pisala, ali priča koju je donijela "Mogu te uništiti" toliko je iskrena, osobna i moćna da smo svi ostali oduševljeni. U seriji, u kojoj također glumi, Coel je podijelila svoje iskustvo seksualnog napada i stvorila mračno, duhovito, životno, emocionalno razorno remek-djelo koje je pokrenulo izuzetno značajne priče o seksualnom zlostavljanju, važnosti pristanka, manipulacije i iskorištavanja, a Michaele se etablirala kao jedan od najglasnijih i najznačajnijih glasova suvremene filmske i televizijske scene.

SRPANJ

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 5)

Srpanj je bio ozbiljno težak mjesec. Dobro, osim što je bilo ljeto i sunce, to nekako uvijek pomogne, bez obzira što se okolo događa. Međutim, upravo ovog mjeseca društvene mreže naglo su preplavile fotografije rustikalnih kuća, polja s cvijećem, starih zanata i hobija. I svi smo se sve češće našli s knjigom Jane Austin u ruci ili na pikniku s prijateljima, pekli kolačiće ili pokušavali održavati vrt na terasi živim. U to vrijeme možda nismo znali da ima ime, ali nakon filma "Male žene" bilo je jasno da se događa nešto što je promijenilo modu, ali i utjecalo na raspoloženje. Sve je old school, nježno, prozračno, ušuškano, lagano. U prijevodu, cottagecore trend, kao omiljeni ljetni slatki bijeg, zaživio je i u njemu smo se rado izgubili.

KOLOVOZ

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 6)

Dugo će se o kolovozu pričati kao o mjesecu kada je "WAP" slomio internet. Nije šala, i svidjelo nam se ili ne, bile diskutabilne ili baš super estetike, kada govorimo o “WAP-u” govorimo o pjesmi koja je obilježila godinu. I uz koju smo plesali, skakali, gibali se i zabavljali zamišljajući kako ćemo uskoro biti u klubovima.

RUJAN

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 7)

A kad smo kod klubova, disco je već neko vrijeme omiljeni novi stari zvuk ali je, nakon Due Lipa i “Future Nostalgia”, Miley Cyrus bila ta koja kao da je zadala završni udarac. Nakon rujna i njenog singla “Midnight Sky” koji smo slušali na repeat do iznemoglosti, postalo je službeno da je disco ta zona komfora u kojoj želimo biti. Vraća nam ono što nam najviše nedostaje, lakoću trenutka, zabavu, i entuzijastično čaganje. Makar i u svoja četiri zida.

LISTOPAD

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 8)

Još jedan oboreni rekord, ovaj put sa serijom "Queen's Gambit". Tko bi rekao da ćemo biti toliko opsjednuti povijesnom dramom o djevojci koja igra šah? Kada je Netflixova nova serija ugledala svjetlo dana u listopadu, vrlo brzo postala je hit u svijetu streaminga i tema o kojoj smo bez prestanka razgovarali. Toliko da je šahovski dizajn pronašao svoj put do dizajna i mode.

STUDENI

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 9)

Harry Styles nas spašava tijekom cijele godine i postao je sinonim za neka bolja vremena, ali njegova naslovnica za "Vogue" ispisala je nove stranice povijesti. Uistinu legendarni trenutak za pamćenje. Prva naslovnica "Voguea" za muškarce i Harry u fantastičnoj Guccijevoj balskoj haljini. U studenom smo proslavili pomicanje granica i rodnih normi, ali i vratili se stilu Lady Di iz 90-ih, budući da nas je Emma Corrin u nastavku serije "Kruna" podsjetila na sve što smo voljeli u tom desetljeću.

PROSINAC

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 10)

Nije slučajno što je Shonda u prosincu premijerno prikazala seriju "Bridgerton". Praznici su, emotivni smo, sentimentalni, kod kuće, s puno slobodnog vremena. Ukratko, savršen set za bingeanje serije koja je postala neverojatno veliki hit. Kad je završila provodili smo dane guglajući šta da gledamo poslije ovoga, a da nas nastavi držati jednako opijene. Shonda Rhimes nepogrešivo zna odabrati hit projekt, a ovaj je u prvim danima prikazivanja gledalo 63 milijuna ljudi širom svijeta. 

SIJEČANJ

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 11)

Oči svijeta veći su dio siječnja bile uprte u Sjedinjene Države. Prvo zbog lošijih razloga, poput upada u Kapitol, a zatim zbog inauguracije predsjednika Bidena. Međutim, unatoč svim slavnim osobama koje su bile tamo, sjajnim kostimima, ceremoniji, Lady Gagi koja je izgledala kao iz filma "Igre gladi", unatoč apsolutno svemu što se dogodilo tijekom inauguracije, i svečanom tonu koji takav događaj ima, uvjerljivo najveća zvijezda ovog događaja definitivno je bio Bernie Sanders. Postao je materijalom za nebrojene memee, a kada malo bolje razmislimo, idealna je maskota za to kako se osjećamo prema još uvijek prisutnoj pandemiji.

VELJAČA

Godinu dana kasnije: izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se dogodile u lockdownu (фото 12)

Pokret #freebritney postoji već neko vrijeme, ali kao da smo ga tek sada shvatili stvarno ozbiljno. Nakon dokumentarnog filma "Framing Britney" otvorila su se mnoga pitanja, a svi su veljaču proveli prisjećajući se starih hitova i svih onih razloga zašto volimo Britney i želimo da bude sretnija. I taj nalet nostalgije, naravno, vratio je 2000. na velika vrata, kako u naše misli pa tako i u ormare.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više