Search

Grgo Zečić: Poučan HRT

Grgo Zečić: Poučan HRT

Prilog o Georgeu Michaelu koji je uzdrmao javnost


Stavimo na stranu što je prodao preko 100 milijuna albuma u svojoj karijeri, osvojio na desetke glazbenih nagrada i bio istinska pop mega zvijezda 80-ih rame uz rame Michaelu Jacksonu, George Michael tijekom svog kratkog života pomagao je u 28 humanitarnih zaklada koje se bave raznim društvenim problemima.

U prvim satima nakon službene objave o njegovoj smrti, izjave su krenuli davati osnivači neki od najvećih humanitarnih organizacija u Velikoj Britaniji. Jedna od njih je Esther Rantzen koja je izjavila kako je Michael kroz godine darovao milijune funti njenoj ChildLine organizaciji. ChildLine djeluje od kraja 80-ih i predstavlja golemi stup potpore djeci i tinejdžerima koji putem besplatne linije mogu zatražiti pomoć stručnjaka ako su na bilo koji način bili zlostavljani, kako u obitelji tako i izvan nje. Tu se javljaju djeca koja još ne znaju što je depresija, a boluju od nje, kao i tisuće mladih s nesretnom zbirkom mentalnih problema. Ako im je neugodno zvati i pričati na telefon onda se sa savjetnicima može komunicirati putem chata ili e-maila. ChildLine je od neizbježne važnosti za pomoć djeci i tinejdžerima u Velikoj Britaniji. Michael je doslovno poklanjao milijune funti.

George Michael

Tu je i Terrence Higgins zaklada koja širi znanje i guši neznanje po svim pitanjima koja se tiču ADIS-a i HIV-a. Njihova misija glasno je upozoravati i educirati javnost o najprokletijem virusu svih vremena. Članovi te zaklade štite živote. Michael je Terrence Higgins zakladi isto tako redovito pomagao s golemim ciframa. Oglasila se i Macmillan Cancer Support zajednica koja pruža psihičku i financijsku pomoć oboljelima od svih vrsta karcinoma. Radi se o jednoj od najvećih humanitarnih organizacija u Velikoj Britaniji. Nakon petnaestak minuta korištenja zgodnog alata koji se zove Google, vjerodostojno možete provjeriti niz činjenica. Pa tako o humanitarnom radu Georgea Michaela danas pišu i na televiziji objavljuju američki mainstream mediji kao što su CBS i ABC. Prema riječima mnogih predstavnika cijelog niza ustanova i organizacija koje je pomagao, George Michael uvijek je inzistirao na privatnosti, smatrajući da javnost ne treba znati o njegovom aktivnom humanitarnom radu. Ali ono što znamo jest da je 1984. godine bio jedan od ključnih zvijezda prilikom snimanja pjesme i spota "Do They Know It’s Christmas Time", singla koji je skupio milijune dolara za pomoć rješavanja epidemije gladi u Etiopiji. Isto tako znamo da je pjevao 1988. na golemom koncertu koji se borio za oslobađanje dobitnika Nobelove nagrade velikog Nelsona Mandele iz zatvora.

Tijekom vladavine konzervativne britanske premijerke Margaret Thatcher, Michael je bio prilično angažiran u intervjuima gdje je osuđivao neke od njenih poteza Politike se opet dotaknuo dva desetljeća poslije pjesmom "Shoot The Dog" koja je kritizirala prijateljski odnos američkog predsjednika George W. Busha i tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira zbog njihove privatne igraonice: rata u Iraku. Nije bio samo humanitarac već politički aktivist koji je često koristio svoje pjesme za više dobro.  Kada bi svoju priču o Georgeu Michaelu ispričala svaka humanitarna udruga, bilo bi to sasvim dovoljno za opsežnu knjigu o njegovom skrivenom djelovanju za javno dobro i zaštitu onih koji su najslabiji. Michael se nije išao naslikavati okolo po brojnim bolnicama prije svakog izlaska albuma ili turneje već je u tišini pomagao. To je ono što ga čini najvećom zvijezdom.

HRT odnosno Hrvatska radiotelevizija u posljednje se vrijeme ponaša poput Twitter računa izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa Bubaju gluposti. Primjerice, pomno izvještavaju o hrvatsko-srpskom ratu čokoladicama, što je izuzetno važno bilateralno pitanje, pa onda skaču u divlju okrutnost analizirajući u TV Kalendaru kako je zvjersko ubojstvo obitelji Zec zapravo oduvijek bilo "medijski napuhano" i osim toga "nanijelo je veliku štetu Lijepoj Našoj". Da, zbilja je "medijski prenapuhan" još uvijek neriješen slučaj, gdje su između ostalog nevine civile, majku i njenu dvanaestogodišnju kćer ubili i zakopali kao da su ljudsko smeće bez ikakvog razloga. HRT odnosno "katedrala duha" uvijek će objavljivati izjave poludjelih svećenika, biskupa, ustaša, partizana pod egidom "demokracije", ali će zato u svojim rukama ideološki maskirati, ono što jednoj ili drugoj političkoj ili crkvenoj garnituri odgovara. HRT je sirovina, a onaj tko to još nije shvatio ima problema. Kakvih? Pa, različitih. Preskupo je koristiti tipkovnicu za nabrajanje simptoma.

George Michael

Najnoviji u nizu "HRT ispada" još jednom je u rangu Twittera Donalda Trumpa. Ovaj put su u nedostatku političkog cirkusa kao blagdansku udarnu vijest priredili smrt Georgea Michaela koja je više govorila o njegovom privatnom životu, nego o njegovim uspjesima, a kamoli humanitarnom radu o kojem u isto vrijeme izvještavaju sve britanske televizije, kao i američki CBS i ABC. Za HRT izrazito je važniji CV koji se tiče alkohola, droge, bizarnog ponašanja i pazite ovo - "homoseksualizma". Za HRT, između ostalog, George Michael bio je poznat po "homoseksualizmu". I da, i "partner mu je umro od AIDS-a" i Michael se "borio s depresijama i sumnjama u svoju seksualnost".

Nakon priloga, voditeljica i urednica Marta Šimić Mrzlečki trebala se prekrižiti i glasno uzdahnuti Amen prije nego što je krenula dalje. Kardinal Bozanić zasigurno je bio zadovoljan prilogom, pa je na redakciju poslao bijelu golubicu jer to je primjer profesionalnog novinarstva na državnoj televiziji. Jebi ga, zemlja ima četiri milijuna stanovnika, šest milijuna branitelja i sedam milijuna katolika, od čega se njih deset milijuna u posljednjih godinu i pol deklariraju kao nacionalisti prvog reda. Ne znam što je za urednice Martu Šimić Mrzlečki i Stelu Kolar Borovčak "homoseksualizam" točno? Pozivaju li se na arhaičan pristup ovom terminu koji se koristio u psihijatriji dok se homoseksualnost tretirala kao bolest? Ili se pak radi o terminu koji ujedinjuje lifestyle droge, alkoholizam i depresije? Nemam pojma. Možda sve navedeno? Htio bih intervjuirati gospođe ili gospodične Mrzlečki i Borovčak. Jednostavno me zanima na što su točno ciljale? Radi se o javnoj televiziji, moji starci redovito plaćaju preplatu pa me eto zanima... Imam pravo.

George Michael

Mrzlečki i Borovčak ne ljube baš profesionalno novinarstvo. Draži su im senzacionalizam i neprovjerene informacije poput one da je sumnjao u "svoju seksualnost", čime se u prilogu suptilno opet aludira na njegov razuzdani život. George Michael je prilikom niza intervjua devedesetih i početkom milenija izjavio kako “nikada nije imao nikakav moralni problem biti gay". Nije se nikada borio s tako "opasnim pitanjem za HRT" je li heteroseksualac ili homoseksualac. Prema vlastitim riječima znao je da ga od malih nogu privlače i žene i muškarci. Jedini “problem” ako se to uopće može nazvati "problemom" bio je u tome što se u konačnici Michael odlučio deklarirati kao gay, a ne biseksualac i isto tako to je javno učinio tek nakon smrti voljene majke jer ju je htio prvenstveno zaštiti. U svega nekoliko minuta slušali smo i gledali izvanredne hitove, ali čuli crne riječi: droga, alkoholizam, sumnja, depresija, smrt i ta magična riječ: homoseksualizam.

I tako su na tisuće hrvatskih obitelji na blagdan Sv. Stjepana, sveca prvomučenika, sjedili za obiteljskim stolom slušajući "katedralu duha" dok jedu ostatke božićne gozbe. Ne znam koliko je klinaca ili klinki u Hrvatskoj jučer u 12:04 sata gledalo u tanjur ili pod. Bio im je to još jedan dokaz što znači biti drugačiji u očima Hrvatske, njene državne televizije i urednica Marte Šimić Mrzlečki i Stele Kolar Borovčak koje su na koncu prilog odobrile, iako se glazbeni novinari i urednici na HRT-u ograđuju od "notornog hrvatskog" priloga.  

Dakle, klincima i klinkama, tinejdžerima i tinejdžericama koji ovo čitaju i žive u manjim ili većim mjestima u Lijepoj Našoj gdje ih je strah biti drugačiji počujte današnju poruku HRT-a i njihovih blagoslovljenih urednika: možete biti svjetska zvijezda i humanitarac bez premca, donirati milijune i pomoći drugima, možete govoriti milijunima ljudi u ime onih čiji se glas ne čuje ali bez obzira na sve to, ako ste bili imalo drugačiji budite sigurni da će prilog o vašoj smrti u ovoj zemlji, posebno za vrijeme blagdana biti podcrtan riječima o tome koliko ste bili drugačiji. U ovom slučaju: depresivni ovisnik o drogama i alkoholu koji je peder. Idite u miru. Bogu hvala.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više