Search

Guillermo del Toro kao još jedan dokaz - meksički redatelji pokorili su Hollywood!

Guillermo del Toro kao još jedan dokaz - meksički redatelji pokorili su Hollywood!

"Birdman", "Revenant", "Gravity"... poznato?


Image: Getty Images

Unazad pet godina svjedočimo tome da Oscare za najbolje filmove dobivaju oni koji su u najmanju ruku nekonvencionalni i nisu tipični oskarovski filmovi na koje smo naviknuli. Ne samo da nisu konvencionalni, nego su i režirani od strane talentiranih Meksikanaca, čija imena trenutno vladaju Hollywoodom... Vrijeme je Guillerma del Tora, Alfonsa Cuarona i Alejandra Inarritua!

Sinoć je održana 90. dodjela prestižne nagrade Oscar, a dobitnici ove godine pokazatelji su da je došlo do određenih promjena u Hollywoodu. Točnije, ove godine je najveća pozornost bila usmjerena na to tko će osvojiti nagradu za najbolji film i najboljeg redatelja. Iako su svi očekivali da će najboljim filmom biti proglašen "Three Billboards Outside Ebbing Missouri", jer po svim parametrima ima sve odlike koje definiraju oskarovski film, nagradu je osvojio "The Shape of Water", koji je bio nominiran u čak 13 kategorija. Riječ je o filmu čiji je redatelj Guillermo del Toro, umjetnik koji je filmskom svijetu poznat po svojim uspješnim filmovima "Pan's Labyrinth", "Hellboy" te "Crimson Peak". Činjenica da je del Toro pokupio nagrade u ovim kategorijama dokazala je jednu činjenicu, a to je da su meksički redatelji zavladali Hollywoodom!

Guillermo del Toro kao još jedan dokaz - meksički redatelji pokorili su Hollywood! (фото 1)

Guillermo del Toro drugi je redatelj iz Meksika, koji je u zadnjih pet godina osvojio ovu prestižnu nagradu, a njegov film treći koji je pokupio nagrade. Svi filmovi kojima su došli do uspjeha su mahom nekonvencionalni. Kao što već znamo "The Shape of Water" je fantasy drama, koja prikazuje ljubav između čistačice, zaposlene u znanstvenom laboratoriju, i mitskog vodenog bića pronađenog u Amazoni. Već iz sažetka filma odmah shvatite kako je riječ o atipičnom filmu, koje nismo naviknuli percipirati kao dobitnike Oscara. No, obratimo pozornost na prijašnje dobitnike, koji su također nastali pod redateljskom palicom nekog Meksikanca. "Birdman", metatekstualna priča koja prikazuje glumca koji se jednom proslavio igrajući superjunaka i pokušava se ponovo steći slavu, također je dobio Oscara za najbolji film 2015., kao i nagradu za najboljeg redatelja.

Guillermo del Toro kao još jedan dokaz - meksički redatelji pokorili su Hollywood! (фото 2)

Alejandro Gonzales Inarritu tvorac je ove crne komedije koja je oduševila publiku, ali i kritiku. Ponovo je riječ o nesvakidašnjem filmu, koji je reference tvorio i izvan samoga filma - općepoznato je da je Michael Keaton stekao veću slavu glumeći Batmana i od tada nije ostvario ništa vrijedno spomena. Tako da je Keaton zapravo glumio samoga sebe u ovome filmu! Inarritu je golemi uspjeh ponovo ostvario s filmom "Revenant" u kojemu je Leonardo DiCaprio osvojio zlatni kipić za glavnu ulogu, a Inarritu za najboljeg redatelja. S druge strane, Alfonso Cuaron trijumfirao je 2014. godine sa znanstveno-fantastičnim filmom "Gravity", za koji su svi bili uvjereni da se uopće ne može snimiti, koji je ostvario zaradu od nevjerojatnih 723 milijuna dolara. Redatelji, koje često nazivaju "The Three Amigos" po njihovoj knjizi o transnacionalnom kinu, nisu jedini meksički filmaši koji su u posljednje vrijeme osvoji prestižne nagrade

Naime, treba istaknuti Emmanuela Lubezkia, meksičkog kinematografa, koji je osvojio čak tri Oscara za svoj rad na filmovima "Birdman", "The Revenant" i "Gravity", zatim Rodriga Prieta, koji je bio zadužen za snimanje "The Wolf of Wall Street", "Brokeback Mountain", "Argo", "Amorres perros"... sve redom nagrađivani i kritički cijenjeni filmovi, koji su pokupili brojne nagrade. Još treba naglasiti da ovoj talentiranoj skupini pripada i Eugenio Caballero, koji je osvojio Oscara za produkcijski dizajn u "Pan's Labyrinth". Nije teško uočiti kako se ovi talentirani filmaši drže na okupu i surađuju na filmovima. Naravno, redatelji ne surađuju toliko često jer ipak svaki od njih želi ostvariti svoju viziju, ali imaju istu filmsku ekipu. Ali, opet među navedenim redateljima ne postoji ono rivalstvo koje smo naviknuli viđati u Hollywoodu. Upravo suprotno, ovi vizionari su bliski prijatelji, koji su od samih početaka ohrabrivali jedan drugog na poduzimanje rizičnih poteza - koji su im se svima na kraju isplatili. 

Guillermo del Toro kao još jedan dokaz - meksički redatelji pokorili su Hollywood! (фото 3)

"Amigosi" su počeli stvarati svoje neobične svjetove kada je filmska industrija u Meksiku dotaknula svoje dno. Bilo je to u 80-ima kada je sve bilo usmjereno na sapunice i snimanje filmova o escort barovima. Tada su oni nastupili sa svojim mračnim pričama o HIV-u, unutargradskim borbama pasa i povijesnim hororima. Del Torovi i Cuaronovi prvi holivudski filmovi, "Little Princess" 1995. i "Mimic" 1997. godine, budžetno nisu ostvarili veliki uspjeh, no situacija se drastično promijenila u novom tisućljeću, kada sva trojica počinju nizati uspjehe jedan za drugim. Oni se u potpunosti razlikuju od redatelja koji su do sada formirali vizuru filmskog svijeta. Oni ništa ne retuširaju i ne uljepšavaju

Prikazuju temeljne probleme u svijetu, a rodni Meksiko i surovost s kojom su se tamo susreli suptilno provlače kroz svoje filmove. Osobito del Toro i Inarritu. Filmovi koje Inarritu stvara udaljuju se od moralnog optimizma koji nam je Hollywood često servirao te on prikazuje koliko je svijet zapravo disfunkcionalan. Del Torovi stil se često klasificira kao magijski realizam, u kojem on kombinira temeljnu ljudsku problematiku s magičnim bićima i nemogućim događajima, isto kao što su prije njega u literarnom svijetu to gradili Gabriel Garcia Marquez, Jorge Luis Borges i Isabel Allende. Cuaron s druge strane prikazuje klasne probleme u Meksiku te golemu razliku između bogatih i siromašnih u filmu "Great Expectations".

Guillermo del Toro kao još jedan dokaz - meksički redatelji pokorili su Hollywood! (фото 4)

Zanimljivo je kako se ovi redatelji nisu fokusirali na temu koja se možda očekuje od njih, a to je trgovina drogom koja je uzrokovala rekordan porast ubojstava u Meksiku prošle godine. Tema je to kojom su se odlučile baviti Netflixove serije, brojni filmovi i sapunice, ali ne i oni. Ustraju u tome da stvaraju svoj jedinstveni umjetnički izraz i obrađuju teme koje oni smatraju najrelevantnijima. Njihov trijumf pokazuje kako se holivudski krug napokon otvorio u prepoznavanju talenta onih koji nisu Amerikanci. Međutim, čini se kako će se trebati pričekati da jednakost bude i ispred kamera jer je broj Latino glumaca iznenađujuće nizak. 

Za kraj treba se naglasiti kako su ovi redatelji odavno ostavili svoj trag u filmskoj industriji, a ne samo unazad pet godina. Cuaron je režirao "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban", koji je ostao kritički najbolje ocijenjen film u cijeloj franšizi. Inarrituova ostvarenja su još i "21  Grams" i "Babel", filmovi koji nas i dan danas oduševljavaju. Del Tora ne moramo više ni naglašavati. Njihova afirmacija u vidu brojnih nagrada, samo pokazuje koliko se može obogatiti filmska industrija kada se otvori prema etničkoj i kulturnoj raznovrsnosti. Jedva čekamo vidjeti što za nas spremaju u budućnosti, jer će je upravo oni formirati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više