Search

\"Ilica kulture\": novo lice starih zagrebačkih prostora

"Ilica kulture": novo lice starih zagrebačkih prostora

Razgovor s Leom Vukelićem

Tekst: Ema Glavina


Image: John Pavlish

Dovoljno je prošetati Ilicom, najduljom zagrebačkom ulicom, i da se na jednom velikom dijelu primijeti veliki broj zapuštenih prostora. Bivši frizerski saloni, postolarske radnje ili dućani s tekstilom sada služe kao podloga za lijepljenje raznih promotivnih materijala

Mnogi su već i htjeli nešto učiniti po tom pitanju, prenamijeniti prostore, no ubrzo bi odustali zbog silne obeshrabrujuće papirologije. Ipak, Leo Vukelić, poznati zagrebački umjetnik, odlučno je krenuo u ambiciozni projekt vraćanja sjaja nekad vrlo živom dijelu Ilice. Kako bi poslužio kao primjer ostalim umjetnicima, zakupio je na mjesec dana prostor bivšeg frizerskog salona koji sada svakim danom nudi kulturno-umjetnički sadržaj. O projektu "Ilica kulture" nas je zanimalo više te smo povodom toga razgovarali s idejnim začetnikom:

Kako ste došli na ideju za ovakav projekt? 

Redovito prolazim Ilicom kada idem na posao. Volim hodati, šetati i naravno da odmah primijetite veliki broj uličnih lokala koji su prazni. Mnogi su renovirani, spremni za najam ali nikako da se nešto dogodi. Vremenom postaju prašnjavi. Ovi drugi su skroz zatvoreni. U potpunosti prelijepljeni debelim slojem plakata. Oni pak, u koje i uđu neki "poduzetnici" nakon nekoliko mjeseci opet postaju prazni. To kao prolaznik morate primijetiti. A s druge strane kao umjetnik nikada nemam dovoljno prostora za rad i za pokazati taj rad. I to je vjerojatno otvorilo ideju za projekt. Također, poznajem više umjetnika i teoretičara koji su se bavili fenomenom uličnih lokala i povrata imovine. Svega ovoga što nas danas u urbanom središtu okružuje. Možda je jedini moj pomak taj da mi je mogući sadržaj tih lokala u centru interesa.

Čini li vam se da je uz deficit korištenja gradskih prostora prisutna i neka vrsta deficita vidljivost samih umjetnika na kulturnoj sceni u Hrvatskoj?

Pa možda i to. Mislim da je današnja umjetnička produkcija, pa onda i njezina javna vidljivost na najnižoj mogućoj razini. Prije ljeta sam prisustvovao otvaranju Zagrebačkog salona u domu HDLU-a koji je otvorio naš gradonačelnik. Osim mene ondje je možda bilo stotinjak posjetitelja. Bilo mi je malo neugodno. A to bi trebala biti centralna zagrebačka izložba suvremene umjetnosti. I to bijenalna.

"Ilica kulture": novo lice starih zagrebačkih prostora (фото 1)

Što trenutno izlažete u prostoru zakupljenog bivšeg frizerskog salona?

Prostor sam zapravo podijelio na dva različita pogleda. Ono što je vidljivo s ulice, izlog, i ono što se ipak puno jasnije vidi kada uđete u lokal. Svaki javni lokal dobrim dijelom s publikom komunicira preko izloga. Razne poruke ću postavljati i svakodnevno izmjenjivati na staklu izloga. Sada stoji "Nama je i sadržaj bitan." Za otvaranje sam unutra postavio video projekciju dokumentacije mojeg čišćenja samog lokala. Nešto kao transformacija zapuštenog prostora u galerijski. U isto vrijeme ja koji to radim iz pozicije umjetnika prelazim u ulogu čistača. Snimano iz različitih pogleda. I kao rezultat dobijete jednu višeslojnost prostora, od ulice, izloga i unutrašnjosti, dupliciranje ljudskog tijela i pogleda. Malo složeno, ali držim i cijeli problem složenim. 

Možete li nam reći nešto više o samoj proceduri, na koji način vam se zainteresirani umjetnici mogu javiti i započeti sličan projekt?

Lokal je u najmu na mjesec dana i naravno da je teško u njega ugurati baš sve. Paralelno s otvaranjem, oglasio sam i javni poziv umjetnicima za prijavu prijedloga malih i kratkih izložbi. Poziv je otvoren također samo nekoliko dana. Već do danas mi se javilo desetak autora. I u drugoj polovici mjeseca nadam se da ćemo uspjeti realizirati sve te izložbe kao samostalne događaje. Planiram i jedan javan problemski okrugli stol, kreativnu radionicu za djecu i mali koncert za kraj. No, ako bude puno interesa možda i produžim....

Kako vidite budućnost ovog projekta, ima li već nekih konkretnih ideja?

Pa, već sada se pokazao veliki interes javnosti za ovu inicijativu. Također i umjetnika. Mislim ga aktivno nastaviti razvijati. Možda bi se mogla osnovati i udruga. I naravno da nije Ilica jedina, ona je samo najduža i najvažnija zagrebačka ulica. Pa dajmo joj kvalitetan sadržaj.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više