Search

Intervju Büro 24/7: Daša Žukova

Intervju Büro 24/7: Daša Žukova

O umjetnosti, projektu "Garage", putovanjima i modi

Tekst: BURO.


Image: Foto: Büro247.ru

Intervju Büro 24/7: Daša Žukova (фото 1)

Daša Žukova aktivno ulaže u umjetničke projekte svjetskog glasa, izdaje vlastiti časopis, mnogo putuje, prekrasno izgleda i točno zna o čemu govori. Büro 24/7 već dugo je pokušava intervjuirati, a napokon je ruskoj inačici to i uspjelo.

Kako napreduje vaš časopis Garage? Kako se uopće rodila ideja o njegovom stvaranju?

U svijetu je mnogo fotografa, umjetnika i dizajnera o kojima smo htjeli ljudima ispričati u okvirima našeg projekta "Garage", ali galerija ne može u sebe primiti sve zanimljive ljude i zato se rodila ideja o časopisu. Garage je spoj mode i umjetnosti i utoliko je unikatan projekt. U takvom formatu možete stvarati zanimljive stvari, primjerice realizirati zajedničke projekte modnih fotografa i umjetnika.

Poznato je da vam je oduvijek bliska moda. Dovoljno je prisjetiti se vašeg brenda Kova & T koja je ubrzo postala vrlo popularna. Kakvi su vaši odnosi s modnom industrijom danas?

Kova & T je brend koji sam pokrenula sa svojom prijateljicom kada smo završile sa studijem. Ali ja sam prvenstveno bila zadužena za poslovnu strategiju, a ona za dizajn iz kojeg sam puno naučila. A što se tiče mode, da, volim je, ali mrzim shopping! (smijeh)

Surađivali ste s poznatim arhitektom Remom Koolhaasom na novim paviljonima u koje ćete uskoro preseliti svoj "Garage". Kako je bilo surađivati s njim?

Rad na paviljonima će biti završen za godinu dana, a rad s Remom bio je jedno vrlo zanimljivo iskustvo. Naučio me kako da gledam arhitekturu na drugi način, uz estetsku i funkcionalnu točku gledišta, važan je i socio-politički kontekst i kako se arhitektura odnosi prema društvenim potrebama države.

Intervju Büro 24/7: Daša Žukova (фото 2)

Kakve projekte planirate u novom prostoru?

Osim izložbi, pozornost ćemo posvetiti i obrazovnim projektima. Za to smo predodredili odvojeni auditorij u kojem će se održavati predavanja.

Čiju umjetnost biste voljeli imati u svojoj kolekciji?

Skulpturu Richarda Serre.

Smatrate li se svjetskim čovjekom?

Svugdje se osjećam kao kod kuće, obožavam putovanja - volim svijet, istraživanje kultura, a srećom imam tu mogućnost da stalno putujem.

Garage

Što još volite osim umjetnosti i mode?

Obrazovanje. Jedva čekam započeti sve obrazovne projekte u sklopu "Garagea".

A koliko vam je bliska politika?

Čitam novine svaki dan. (smijeh)

Garage

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više