Search

Izložba tjedna: Zlatan Vehabović u Laubi

Izložba tjedna: Zlatan Vehabović u Laubi

Književne avanture prenesene kistom talentiranog slikara

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Foto: Domagoj Blažević (portret),
Damir Žižić

Izložba tjedna: Zlatan Vehabović u Laubi (фото 1)

Nova izložbena godina u Laubi sinoć je započela otvorenjem izložbe nagrađivanog mladog slikara Zlatana Vehabovića. Dvije godine nakon prve samostalne izložbe, Zlatan se vraća na mjesto radnje. Ovog puta tema je pustolovima te neizvjesnost koja proizlazi između odnosa čovjeka i prirode. I ponovno mu je pošlo za rukom staviti na platno sve ono neizrečeno što čitamo između redaka društvenih fenomena. Ali i između redaka onog intimnog, ovoga puta pustolovine. Izlagao je na 10 samostalnih te preko 40 grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a njegove radove u New Yorku obožavaju. "Prokleta posada" bila je sjajan povod za razgovor s jednim od najzanimljivijih umjetnika hrvatske umjetničke scene. 

Što te prvo inspiriralo da se kreneš baviti slikarstvom?

Sve i ništa. No slike su mi oduvijek bile opsesija. Sjećam se svih slika koje su visile po stanovima mog djetinjstva, tipične generičke građanske slike osamdesetih. Kada gledam pećinske crteže sjetim se osjećaja i pitanja spram tih slika. Tko ih je radio, zašto, čemu one služe? Tu je i Nick Nolte u Scorseseovim "Njujorškim pričama" koji glumi slikara. S nekih deset godina sam gledao opčinjen scenama njega kako ubija gigantsko platno. Ta scena je ostala...

Izložba tjedna: Zlatan Vehabović u Laubi (фото 2)

Sjećaš li se svog prvog rada?

Postoji mnogo prvih radova. Prvi svakog novog ciklusa, prvi ozbiljniji napor slikanja nakon faksa, prva slika na Akademiji i brojni prvi crteži raznih opsesija djetinjstva i srednje škole. Ne znam izdvojiti jedan i reći "evo ga, s tim je sve počelo".

"Prokleta posada" je tvoja druga samostalna izložba u Laubi. Kako se tematski razlikuje od ciklusa "Sweeping Confetti from the Floor of the Concrete Hole"?

Pa, malo je šire i labavije postavljen narativ koji prati slike. "Sweeping..." se usko bavila s problemima ljubavnih odnosa dok "Posada" adresira nekoliko meni važnih tema. Žanr avanture, tema ljubavi i Foucaultova teza heterotopije su se sreli u pjesmi "My Donal" benda Amalgamated Sons of Rest i poslužile kao okidač za ovaj ciklus radova.

Po čemu su tvoji motivi/ideje bliske današnjem promatraču?

Tjeskoba? Želje od kojih ne znamo odustati? Svijest da brod tone, ali je prizor monumentalan i najljepše što smo vidjeli...?

Fotografije koristiš kao predložak slikanju. Gdje završava ta ideja prelaska fotografije na platno?

Zbilja ne znam. Fotografije su sredstvo i alat. Olakšavaju proces rada u ogromnoj mjeri.

Izložba tjedna: Zlatan Vehabović u Laubi (фото 3)

Na svom blogu weakersoldier.blogspot.com redovito objavljuješ autorske tekstove i pojašnjenja svojih radova. Tako mi se urezala rečenica: "Obožavatelj sam ljubavi." Vezana uz prošli spomenuti ciklus. Da li je prisutna i sada, u ovom posljednjem?

Da. Pjesma koju sam gore spomenuo je pjevana iz pozicije žene čiji partner je odsutan. On je na moru veći dio godine u lovu na ulješure. Čežnja i bol koju osoba iz pjesme prenosi je prvo što me privuklo.

Na koju si svoju sliku najviše ponosan?

Na svaku posljednju u datom trenutku.

Izložba tjedna: Zlatan Vehabović u Laubi (фото 4)

Najbolji dio posla kojim se baviš?

Postoji osjećaj koji se svako toliko vrati, kada gledajući rad pomislim i na tren povjerujem da sam ja pravi čovjek za taj posao... No onda prođe pa se ponovo vrati uvjerenje da je sve ionako stvar sreće i nešto truda.

Čime bi se bavio da nisi slikar?

Mislim da bih probao nešto s jezicima.

Izložba tjedna: Zlatan Vehabović u Laubi (фото 5)

Tri stvari bez kojih ne možeš u životu?

Sve osim bliskih ljudi je zamjenjivo.

Što slijedi nakon izložbe u Laubi?

Život.

Izložba tjedna: Zlatan Vehabović u Laubi (фото 6)

Izložbu "Prokleta posada" možete pogledati do 24. siječnja 2014., u zagrebačkoj Laubi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više