Search

Je li korona \"ubila\" feminizam?

Je li korona "ubila" feminizam?

Tekst: Teodora Jeremić


Image: BURO.

Ne znam je li do ovih 24 Celzijeva stupnja vani (koji me, što god se događalo, nepogrešivo oraspolože) ili do službenih brojki koje ovih dana i dalje s pozornošću pratimo, ali sam pojačano optimistična da ćemo iz svega ovoga izaći brzo. Moj optimizam ide tako daleko, da mogu reći da ako smo sada dobro, uskoro će sve biti i super jer zapravo, ako se ikada moralo sve ovo dogoditi, dobro je što je to bilo u ožujku. Mjesec je ionako "piši kući propalo" odvratan i predviđen za gluposti, a sada kada sve prođe čeka nas ljeto! Realno, da se sve ovo počelo događati tik prije zime, to bi stvarno bila totalna katastrofa. Ovako je samo katastrofa.

Je li korona "ubila" feminizam? (фото 1)

Jesam li imala jako-puno-nevjerojatno-mnogo vremena da se rebrendiram, spoznam samu sebe i prosvijetlim? Nisam. Jesam li naučila svirati usnu harmoniku, čitati tarot i usavršila nove joga asane? Također nisam, ali sam to bar pokušavala kada sam imala vremena. "Kada sam imala vremena" je uz "ovi dani" i "neki dan" zapravo ključna vremenska odrednica karantenskog računanja vremena, jer usprkos tome što imamo sedamsto milijuna načina i prijedloga kako da "ubijemo" i "iskoristimo" vrijeme, tužna realnost (kao što svaka realnost nerijetko i je) je da u konačnici i nije bilo baš puno toga "za ubiti". Ako na stan, koji se neće sam održavati i čistiti te obroke, koji se neće sami spremiti, dodamo i posao od osam sati dnevno, koji se neće sam obaviti, a mnogi na sve to dodaju i broj djece koju imaju i koja nisu samouke, samonikle, samoodržive biljčice, pa sve to podijelimo s najčešće dvoje ljudi koji sve to moraju hendlati, a nekad ne dijelimo uopće, dolazimo do računice da se slobodno vrijeme broji u decimalama. Gdje je vrijeme, koje vrijeme, nema ga, zameo ga vjetar.

Prilično dobar članak je nedavno objavljen na Atlanticu, a koji zaključuje da, u skladu s tim i zbog velike količina posla koji je u ovim danima pretežito pao na žene, smo se vratili u sredinu 20. stoljeća, pa su mnoga domaćinstava nalikovala retro reklamama iz 50-ih u kojima, uz posao koji ima ili nema, žena peče kolače, čuva djecu i drži sva četiri kuta kuće, dok suprug radi i zarađuje - ali nisam baš sasvim sigurna da smo se vratili. Samo nam je jasnije pokazalo u čemu jesmo i kako živimo i inače.

Je li korona "ubila" feminizam? (фото 2)

Znam puno parova koji apsolutno ne funkcioniraju po ovom sistemu, već se prelijepo organiziraju i međusobno poštuju vrijeme, poslove i karakter ovog drugog, dijele poslove tko što i kada prihvati - bilo odvijač, bilo kuhaču, pa da sve ovo preguramo zajedno. Kako i inače, tako i sada. Znam i one koji su u nekoj tranziciji i koji dijele poslove, ali je još uvijek primjetna podjela na muške i ženske, ali nažalost znam da čak ni to nije stvarna slika u većini domova i da u "ženski" posao obično pripada puno više. U državi gdje je još uvijek slučaj da te na razgovoru za posao pitaju imaš li djecu ili planiraš li imati u skorije vrijeme, kako se planiraš organizirati u tom slučaju jer "ovo je ipak naporan posao", a ti znaš da od tvog odgovora ovisi i konačna odluka, ne miriše baš na ravnopravnost. A ako je tako, onda je to problem svaki dan, ne samo sada.

Međutim, kada se govori o tom "vraćanju" primjetno je i to da se često govori i o tome da sada nema žena koje nam čiste stanove, nema dadilja koje čuvaju djecu, nema privatnih instrukcija na kojima se dodatno radi s djecom te da je sve palo na žene, ali tu ne govorimo zapravo o propasti feminizma koliko o podjeli na klasi i luksuzu koji si svi ni ne mogu priuštiti. O situaciji u kojoj svjedočimo kako izgleda kada se neki sloj po svom objektivnom položaju približava drugim klasama i slojevima jer su se uvjeti života promijenili. To doduše ne zabrinjava previše one koji sve to svakako i nemaju. Njih bi međutim trebalo zabrinjavati opće stanje stvari i sve ono što inače prihvaćamo kao normalno, kako u privatnim odnosima, tako i u društvu, jer osim toga što se pokazalo kakva je prava raspodjela, koliko su nam odnosi zaista funkcionalni, a koliko je to sve to privid idile, što funkcionalnosti što jednakosti, ova situacija je ukazala ne na manifestacije već na suštinske probleme društva.

Je li korona "ubila" feminizam? (фото 3)

Nije korona ubila feminizam, samo je osvjestila koliko je tek potrebno borbe za ravnopravnost na mnogim poljima jer je ukazala na neke sustavne i strukturalne probleme nejednakosti o kojima jedni stalno govore, a drugi se prave kao da ne čuju.

Činjenica je da, možda ne na nivou obitelji, ali društva zasigurno, živimo u svijetu u kojem gender pay gap postoji, pa i da se nalazimo među zemljama s najmanjom razlikom u plaćama žena i muškaraca, razlika je i dalje tu. I to ne toliko zato što su za isti posao muškarci plaćeni više nego žene (a jesu), a još manje zato što su stvarno kvalitetniji u poslu koji obavljaju, nego zato što se u duboko ukorijenjenom patrijarhatu još uvijek, prešutno ili ne, smatra da žena ne može sve što i muškarac jer ima još jedan posao i obavezu, a ta je - biti majka. Upravo se tako događa da je i u ovoj godini više muškaraca na visokim i rukovodećim pozicijama, kao i to da je dvostruko više muškaraca samozaposleno. U skladu s tim, a i s činjenicom da u srednjim i manjim kompanijama žene nerijetko manje zarađuju, društvo zapravo poručuje ženama da se poslovi koje one obavljaju očigledno smatraju poslovima manje važnosti i posljedično tome, da se u kriznoj situaciji očekuje da one prije od istih tih poslova odustanu. A to sustavno podrivanje i nepodržavanje žene je daleko veći problem, s kojim pandemija nema nikakve direktne veze već nam samo, kao i svaka kriza, pokazuje gdje smo "najtanji". Samo što će pandemija doći i otići (nadamo se),  a društvo nam ostaje da ga sređujemo kako znamo i umijemo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više