Search

Je li Natalie Portman odigrala ulogu života kao Jackie Kennedy?

Je li Natalie Portman odigrala ulogu života kao Jackie Kennedy?

Svi pričaju o ulozi prve dame

Tekst: Ema Glavina


Image: Jackie

Iako nitko nije ozbiljno sumnjao u talent poznate glumice, činjenica je da od uloge u filmu "Black Swan" nije glumila toliko dobro razrađen lik, a s ulogom Jackie Kennedy bi mogla ponoviti uspjeh...

Natalie Portman nije tipična holivudska diva. Klasične je ljepote, neupitnog glumačkog talenta i popularnosti, ali nekako njeno ime ne spajamo s pojmom holivudskog glamura. Crveni tepisi, glamurozne večere i događanja, nikad nisu bile u njenom stilu. Umjesto toga je odabrala miran i povučen obiteljski život, daleko od očiju javnosti. Takva odluka ju je ponekad stajala publiciteta i rjeđeg pojavljivanja u javnosti, ali je dugoročno profitirala. Uz njeno se ime ne vežu nikakvi skandali niti ekscesna ponašanja, ali je zato svima jasno da na nju mogu računati za vrhunsko obavljen posao. Uz to, radi se o jednoj od rijetkih osoba u Hollywoodu koja se može pohvaliti diplomom prestižnog Harvarda. Štoviše, poznata je njena izjava u kojoj kaže: "Radije bih bila pametna, nego filmska zvijezda."

Na sceni se pojavila sa samo 12 godina, u filmu "Leon: The Professional"Budući da je glumila ulogu djevojčice tzv. "Lolita" tipa, podigla se prašina oko njenih godina i ponašanja koje je prikazala. Ipak, takvi su komentari brzo zaboravljeni, a ostala je nepobitna činjenica da Natalie Portman fenomenalno glumi i da njeno najbolje vrijeme tek dolazi.

Svjetsku je slavu stekla s mega uspješnim naslovima poput "V for Vendetta" i "Star Wars: Episode I", ali njena je najznačajnija uloga do sada bila ona u filmu "Black Swan". Darren Aronofsky režirao je sjajan film i uspio izvući najbolje iz nje. Za svoj prikaz posrnule balerine nagrađena je nagradom Oscar i definitivno potvrdila da je jedno od najjačih glumačkih imena svoje generacije. No, kako to često zna biti, nakon velike uloge i velikih očekivanja, Portman je snimila nekoliko relativno neuspješnih naslova, a njene se novije uloge nisu mogle mjeriti sa starijima. Počela su se postavljati pitanja oko toga što je uopće kvalitetno snimila nakon "Black Swana" i posjeduje li više ozbiljne glumačke ambicije. Vratila se u maniri najvećih i na najbolji je mogući način demantirala sve one koji su joj prognozirali potencijalni kraj karijere.

Jackie

Film redatelja Pabla Larraina, "Jackie", u kojem Natalie Portman tumači omiljenu prvu damu SAD-a, hvaljen je od strane kritičara diljem svijeta. Iako će tek uskoro biti dostupan u kinima, dovoljno ga je važnih ljudi pogledalo da možemo sa sigurnošću reći kako se radi o sljedećem kino hitu. Osim što se hvali cjelokupan dojam filma, posebno se ističe nastup glavne glumice. Iako je vrlo nezahvalno tumačiti lik jedne istinske ikone i miljenice nacije, koja je bila bliže statusu kraljice od bilo koje druge osobe u SAD-u, Natalie Portman je uspjela opravdati očekivanja. Prije nego što je film uopće došao u kina, dobila je tri nagrade za najbolju glumicu. Ovoliku količinu pozitivnih kritika nije dobila u posljednjih šest godina, a ponovno joj se prognozira osvajanje nagrade Oscar ili u najmanju ruku, nominacija. Kritičari se slažu oko toga da Natalie Portman najviše daje u tragičnim i kompleksnim likovima. Teška stanja svijesti usavršila je u ulozi nestabilne balerine, a potvrdila ulogom Jackie Kennedy
Zanimljivo je spomenuti da joj je ova uloga gotovo suđena, iako se čini da je snimljen sasvim slučajno. Redatelj Darren Aronofsky je dobio scenarij filma za vrijeme snimanja "Black Swana" i odmah pomislio na Natalie Portman u glavnoj ulozi. Kako je već imao gust raspored, stavio je film na čekanje, a u konačnici odlučio potražiti i novog redatelja. Priliku je dobio mladi Čileanac, a kao jedini uvjet je postavio da glavna uloga pripadne Natalie Portman, neznajući da je to već dogovoreno. Štoviše, Pablo Larrain je bio toliko uvjeren u nju da je naredio izbacivanje svih scena u kojima se ona ne pojavljuje. Takav potez je objasnio riječima: "Vjerujem da to može djelovati zastrašujuće glumcu, ali je u isto vrijeme izazovno, a Natalie je umjetnica i riskira. (...) Jackie je bila nevjerojatno misteriozna osoba i mislim da to i Natalie ima u svojim očima."

Jackie

Već iz samih izjava redatelja i glumaca je jasno da se ne radi o prikazu Jackie Kennedy na koji smo navikli. U filmu je ona osoba od krvi i mesa, često pije i puši, na trenutke je rastrojena do krajnjih granica i daleko od pojma savršeno odmjerene dame kakvom je do sada prikazivana. Kako bi upoznala te nijanse njenog karaktera, Natalie Portman je danima pregledavala sve njene dostupne snimke, od javnih pa do privatnih. Koliko je ozbiljno shvatila ovu ulogu, govori i činjenica da je u detalje proučavala knjigu s crtežima, ilustracijama i mislima mlade Jackie Kennedy iz vremena prije nego što je uopće upoznala svog budućeg muža. Naravno, moraju se pohvaliti vizažisti, frizeri i kostimografi, koji su "oživjeli" pojavu Jackie Kennedy, ali ono ključno je napravila Portman. Vješto savladavši njen specifičan govor (neko je vrijeme živjela u Francuskoj), kretnje i emocije, uspjela je dostojanstveno dočarati osobu kakva je Jackie Kennedy bila. Štoviše, prema vlastitom priznanju, bila je toliko uživljena u lik da je vrlo intenzivno proživljavala zahtjevne scene koje je snimala, poput one u kojoj se prikazuje atentat. "Užasavala sam se snimanja te scene (...) Scena atentata je definitivno bila najteža, mislim da nitko nije proživio takvo što i to je strašno."Jedna od najvećih vrijednosti ovog filma je i rušenje stereotipa o "savršenoj supruzi" koja je uvijek bila sabrana i smirena. Umjesto toga, cilj je bio prikazati pametnu i duhovitu ženu sklonu porocima i trenutcima depresije na koje je imala apsolutno pravo. Natalie Portman je takvu ženu savršeno utjelovila, a jedan od razloga su sigurno i njene godine. Jackie Kennedy je, naime, u vrijeme atentata imala 34 godine, Natalie Portman sada ima 35 godina, a kritičari ističu kako je upravo njihova slična životna dob pridonijela uvjerljivosti izvedbe. Na licu Natalie Portman se vidi zrelost koja dolazi s godinama, njene su kretnje i mimika primjerene osobi koja već ima nešto životnog iskustva i koja može vjerno dočarati težinu situacija u kojima se Jackie Kennedy nalazila. Iako se već sada govori kako je "odigrala ulogu života", dovoljno je reći da je odigrala odličnu ulogu. Natalie Portman je još premlada i pretalentirana da bismo ju zauvijek obilježili ulogom koju je odigrala u svojim tridesetima. Ako uzmemo u obzir nevjerojatan život koji je imala Jackie Kennedy i maestralan nastup Natalie Portman, imamo razloga vjerovati da se radi o jednom od najboljih filmova ove godine.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više