Search

Jeste li zbog Bennifer ponovo počeli razmišljati o bivšima?

Tekst: BURO.


Sjećate li se onih fotki na kojima Brad Pitt i Jennifer Aniston izgledaju presretno jer su se sreli u backstageu Screen Actors Guild Awardsa i kako su svi odjednom poletjeli do zvijezda? Samo fotografije (i to poprilično bezazlene) bile su dovoljne da izazovu masovnu histeriju javnosti koja je dobila neku trunku nade da je dugo priželjkivano ponovno rasplamsavanje njihove romanse moguće.

Bilo je to u siječnju 2020., prije nego što je svijetu bio potreban ikakav izgovor za ushićenje, pa zato definitivno ne treba nikog čuditi da i sada navijamo za neko celebrity pomirenje, i to iz sve snage. Još kada se uzme u obzir da se radi o holivudskom paru koji je obilježio rane 2000-te, navijamo iz petnih žila - pričamo, naravno, o povratku Bennifer.

Jeste li zbog Bennifer ponovo počeli razmišljati o bivšima? (фото 1)

Prva šaputanja o Bennifer 2.0 potekla su od sajta TMZ u veljači, kada je procurila vijest da popularni par razmjenjuje mejlove. Nagađanja su isprovocirana sljedećim događajima: Ben je viđen kako vozi do vile J.Lo u bijelom karavanu, par je potom fotografiran u Montani, na njihovom navodnom zajedničkom odmoru, a onda je P Diddy objavio #tbt sebe i Jennifer kako se drže za ruke. Čekajte, što? OK, Diddy je bio distrakcija. Nazad na Bennifer.

Početkom mjeseca, Ben je bio u kazinu s majkom poznate pjevačice. Potom je E! objavio da se J. Lo seli u LA kako bi otpočela njihovu romansu ispočetka. Svi su pratili događanja kao na iglama. 14. lipnja, hype je dostigao nove visine: potvrda da su ponovo zajedno dogodila se u pravom Bennifer stilu kada je njihova slika iz restorana Nobu Malibu zapljusnula naslovne strane tabloida: Bennifer je službenog ponovo s nama, narode.

Za neupućene (ako takvih uopće ima?) kratak podsjetnik: par se prvo zabavljao 2002. upoznavši se na snimanju njihovog zajedničkog (ozloglašenog) filma "Gigli". Kao preteča Brangeline i Kimye, Ben i JLo predstavljaju definiciju suvremenog para i privlače toliku pažnju da su kao razlog za otkazivanje svog vjenčanja 2003. naveli upravo prekomjernu pažnju medija. (Nakon što su promijenili plan da zbune fotografe lažnim nevjestama.) Vrhunac Bennifer fenomena vrlo vjerojatno je bio spot "Jenny from the Block" u kojem fotografi prate par u stopu i to na nizu glamuroznih lokacija.

Njihova veza bila je neodoljiva i poklopila se s vrhuncem dominacije tabloidne štampe i opsesije poznatim ličnostima. To se istovremeno poklopilo s porastom internet kulture, poljem kojim je J. Lo uveliko dominirala; počev od njenog ulaska u modni i internet folklor s kultnom Versace haljinom sa zelenim printom koju je nosila na dodjeli nagrade Grammy 2000. (slavno repriziranoj u Donatellinoj kolekciji za proljeće 2020) koja je inspirirala Google da uvede funkciju pretraživanja fotografija.

Evolucija interneta bila je toliko vrtoglava da ta, tada revolucionarna fotografija, sada djeluje kao pećinski crtež, a Bennifer 1.0 djeluje kao moodboard za nostalgiju u ranim fazama. Pa zašto je njihovo pomirenje još jednom tako uzburkalo duhove? Nestala je vladavina tabloida, svemoć paparazzo fotografa i to doba Hollywooda, pa zar nije čudno da smo opsjednuti reprizom para koji je sve to utjelovio, čak i nakon #MeToo pokreta na Instagramu i TikToku?

Jeste li zbog Bennifer ponovo počeli razmišljati o bivšima? (фото 2)

Pa, i ne baš. Oduvijek smo bili nostalgični za starim parovima, posebno za onima koji su definirali neku dragu nam eru, ali efekt Bennifer 2.0 ide dalje od romantičnih uspomena na neko jednostavnije vrijeme. “Sa sve manje i manje mogućnosti da shvatimo događanja u svijetu koji izmiče kontroli, opsesija slavnima nudi preporod vjere i nade. To umiruje “vjernike” izvještajima o ružičastim dijamantima i toaletnim šalicama optočenim draguljima”, kako kaže članak “Hvala Bennifer” iz Guardiana 2003. godine. “Možda monarhija propada i svjetski dohodak je u opadanju, ali ne bojte se, dragi naši, tu su Ben i Jen.” Uz pandemijsku malaksalost, a da ne spominjemo bombu Kimye razvoda i ljeto neočekivanih spojeva slavnih (pogledajte Pete Davidson i Phoebe Dynevor) taj preporod nade je još jači.

A tu je i neodoljiva, srceparajuća vrlina poznatih: davanje druge šanse. Time što to čine, oni hrane našu tajnu nadu, pojačanu lažnom intimom na društvenim mrežama, da su isti kao mi - pomalo slomljeni poslije turbulentne godine, ali i dalje tu, u potrazi za ljubavlju na istim starim mjestima, dok šalju poruke bivšima poslije previše rozea. Pandemija nas je definitivno učinila običnim smrtnicima voljnima da ponovo potpalimo stari plamen; pojačan nedostatkom drugih opcija i distanciranim svijetom bez prepreka, faktor “bivši” nikada nije bio jači.

Skeptici će to nazvati reklamnim trikom i možda su u pravu. Od izuzetno dobro dokumentiranog uspona i pada Bennifer 2.0 svi su uživali u trenucima vrhunca, ali i u više od nekoliko neuspjeha - profesionalnih i romantičnih. Zajedno su Ben i Jen jači nego što bi to bili da su odvojeni. Da li samo žele maksimalizirati profit, poboljšati svoju sliku u javnosti i pristupiti naizgled beskonačnoj gomili keša slavnih super-parova?

Nadamo se da ne. U intervjuu za People 2016. godine, Jennifer je rekla da je njihova veza pukla upravo zbog pritiska medija. “Da je vrijeme bilo drugačije, možda bi i ishod bio drugačiji. Tko zna što se moglo dogoditi. Bilo kako bilo, to je bila iskrena ljubav.” Sada kada su stariji, mudriji i, nadamo se, u vezi izgrađenoj na prijateljstvu i prihvaćanju mana, možda će ljubav ovog puta pobijediti. Iako vjerojatno neće, ako svi nastavimo biti opsjednuti njome.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više