Search

Johnny Depp – holivudska zvijezda koja uživa u jednostavnosti

Johnny Depp – holivudska zvijezda koja uživa u jednostavnosti

Ekskluzivno za Büro 24/7 o ulozi gangstera, obitelji i izletu u modne vode


Johnny Depp u intervjuu za Büro 24/7 otkrio je što misli o svojoj posljednjoj ulozi, gangsteru Jamesu Whiteyu Bulgeru, glumačkim transformacijama, svom odnosu s kćeri i koliki je utjecaj filmska industrija imala na njegov život

Nedavno smo Johnnyja gledali u reklamnoj kampanji za kuću Dior kako u bijegu od vlastite popularnosti odlazi u divljinu pustinje, a od 15. listopada imat ćemo ga prilike gledati u novoj akcijskoj drami "Crna misa" u kojoj utjelovljuje krvožednog gangstera Jimmyja Whiteya Bulgera, a koji je nedavno prikazan u Veneciji. U svojoj bogatoj karijeri Depp je stotinu puta pokazao i dokazao kako je majstor transformacije, što će, vjerujemo, ponoviti i u najnovijem uratku, a dok čekate kino premijeru donosimo vam ekskluzivan intervju za Büro 24/7 u kojem ćete doznati što je novo u privatnom životu ovog holivudskog ljepotana. 

U svom novom filmu "Crna misa" odigrali ste ulogu nemilosrdnog gangstera  Jimmyja Whiteya Bulgera. Možete li mirno spavati nakon te uloge?

Iskreno rečeno, općenito vrlo loše spavam. Štoviše, ja sam kralj nesanice! Ne znam točno u čemu se krije razlog te moje navike (moguće da vuče korijene iz djetinjstva), ali činjenica jest da ja užasno loše spavam. Tako da igranje uloge Jimmyja Bulgera nije imalo nikakav utjecaj na moj san. Osim toga, i sâm Jimmy sasvim je mirno spavao unatoč tome što je čak dvaput služio zatvorsku kaznu. Vidio sam neke njegove fotografije na kojima spokojno sjedi zavaljen u fotelju i gladi svoje mačke u nekom bezbrižnom raspoloženju doslovno nekoliko trenutaka nakon što je počinio neki od brutalnih zločina; nevjerojatno ali, čini se da mu je bilo apsolutno svejedno. 

U filmu se puno pažnje posvećuje Bulgerovu odnosu s majkom koja ga doživljava kao brižnog sina, dok je u stvarnosti hladnokrvni ubojica. Recite nam nešto o svom odnosu s majkom, kako je ona utjecala na Vašu osobnost?

Moja majka je jedna vrlo zanimljiva ličnost. Rodila se u drvenoj kolibici u istočnom dijelu države Kentucky, baš onakvoj kakvu je u svojim djelima opisivao Mark Twain. Odrastala je u teškoj bijedi. Danas je teško zamisliti dom bez svih uobičajenih elemenata koji olakšavaju život, ali u kući u kojoj se rodila moja majka nije bilo gotovo ničeg, sve se radilo vani, na dvorištu – znate na što mislim. I to je rezultiralo time da se razvila u prilično surovu ali snažnu ličnost. Sjećam se kako mi je uoči prvog dana škole rekla: "Ako te itko samo dotakne prstom, uzmi ciglu u ruke i opali ga po leđima." Jednom sam prigodom to i učinio i zaključio da stvarno ima efekta. Od tog trenutka kad god se nađem u konfliktnoj situaciji, u ruke uzimam ciglu (metaforički, naravno). Još me jednoj ključnoj stvari mama naučila, a to je da ni pod kojim uvjetima ne toleriram nepravdu. I to ne isključivo nepravdu usmjerenu prema meni, već i prema dragim ljudima. Sve u svemu, mislim da me mama dobro pripremila za život. 

scene iz filma "Crna misa"

Vratimo se filmu, recite, što Vas je točno privuklo k liku Jimmyja Bulgera?

Privukla me kompleksnost njegove ličnosti i svjetonazora. Mislim da je kod igranja ovakvog lika ključno zamisliti ga kao najobičnijeg čovjeka sa cijelim spektrom emocija koje osjeća. Tako sam doznao da je on izrazito emotivan, čak prilično osjetljive prirode, i da na trenutke može biti čak brižljiv i blag. On obožava svoju majku i brata, za kojeg je bio spreman na svašta. Ustvari, kad se sve uzme u obzir, kriminalom i nasiljem se počeo baviti ponajviše zbog zarade. Zvuči strašno, ali za njega je to bio posao u kojem je bio sasvim neka druga ličnost. Upravo mu je njegova hladnokrvnost pomogla da postane uspješan u svom poslu, ali kad je riječ o obitelji i najbližima uvijek je bio i ostao čovjekom, osobom na koju se može računati.

"Crna misa" nije Vaša prva kriminalistička drama: 1997. godine ste glumili u filmu "Donnie Brasco". Je li se u proteklih 20-ak godina promijenio Vaš odnos prema tom žanru? Jeste li se i Vi promijenili u međuvremenu kao glumac?

Najveća promjena je u tome što sam sad puno stariji , kao što ste i sami konstatirali (smijeh). Ništa strašno, i sâm sam svjestan toga. Joe Pistone, lik kojeg sam utjelovio u filmu, za mene je bila uloga koja je ostavila velik trag u mom životu. Smatram da svaki glumac u svojoj karijeri mora odigrati ulogu koja od njega traži da izađe iz svojih zadanih okvira. 

Iskreno govoreći, kad sam se pripremao za ulogu Pistonea, na početku mi se uopće nije sviđao njegov lik. Čitajući knjigu o njemu prema kojoj je napisan scenarij, dugo sam se mučio sâm sa sobom jer nikako nisam mogao opravdati njegove postupke. Čovjek koji se infiltrirao među mafijaše, duboko se povezao s njima, da bi ih na kraju predao policiji, kao zadnja gnjida. Zatim sam počeo proučavati živote dvostrukih agenata FBI-ja i njihove komplicirane životne priče, psihološke drame i postepeno mi je njegov lik postajao jasniji i bliskiji. Proučavao sam i mafijaški svijet. Na kraju sam došao do zaključka da svijet mafijaša i policije i nije toliko različit. I jedni i drugi često se služe istim sredstvima, iako su im ciljevi službeno različiti. Vezano u ono što sam rekao da glumac jednom u životu mora odigrati takvu kompleksnu ulogu, mislim da prije 20 godina apsolutno ne bih bio spreman utjeloviti lika kao što je Jimmy Bulger. Ali danas je priča drugačija. Danas sam bio potpuno spreman i nadam se da sam uspio u tome. 

Danas je teško zamisliti dom bez svih uobičajenih elemenata koji olakšavaju život, ali u kući u kojoj se rodila moja majka nije bilo gotovo ničeg, sve se radilo vani, na dvorištu - znate na što mislim. 

Koliko je trajalo snimanje?
Otprilike pet mjeseci. 

Utječu li na Vas likovi koje tumačite? Osjećate li se u određenoj mjeri kao Jimmy Bulger?

Prilikom igranja određene uloge u koju ste se potpuno uživjeli postoji jedan važan trenutak – izlazak iz uloge. Bilo da se radi o Jacku Sparrowu, Edwardu Škarorukom, grofu Rochesteru ili Jimmyju Bulgeru, na kraju snimanja morate izaći iz lika, neovisno o tome koliko vas se on svidio. Poznajem neke glumce koji su, primjerice, utjelovili kralja Henrika VIII. i koji nakon te uloge i čips u dućanu kupuju važno poput kakvog kralja. To ne volim. Da, za vrijeme snimanja po nekoliko sati na dan živim pojedinu ulogu i tad nisam Johnny Depp i često je nosim na kraju dana sa sobom kući. Međutim, prije ili kasnije dođe trenutak kad svom liku morate reći zbogom, zauvijek. I u tim trenucima često osjećam određenu dozu tuge jer se na neki način vežete uz taj lik, pa čak i ako je on lopov i ubojica. No na kraju se morate osloboditi od tog lika kako biste se pripremili za sljedeći.

Johnny Depp – holivudska zvijezda koja uživa u jednostavnosti (фото 1)

Već smo se dotakli zanimljive crte Bulgerove ličnosti: on je vrlo nježan i brine se za svoje bližnje, majku, brata i sina. Igrajući, naprimjer, ulogu oca unosite li u lik nešto iz vlastitog iskustva kao roditelja ili nudite neki sasvim drugačiji odnos s kojim osobno nemate dodirnih točaka?

Kod igranja bilo koje uloge važno je pronaći određene točke na koje se možete osloniti kako biste što vjernije prikazali određeni lik. Dakle, ako tumačim ulogu za koju imam osobno životno iskustvo, naravno da ću se na njega osloniti. Jasno, nikad nisam živio poput Jimmyja Bulgera i nisam se bavio svim tim užasima kao on pa sam si u tom slučaju pokušao zamisliti kako bi on doživio konkretnu situaciju. S druge strane, u potpunosti ga razumijem kao oca. Jednom sam prigodom proveo tri tjedna u bolnici u kojoj je ležala Lily-Rose kad joj je bilo 7 godina. Nijedan liječnik nije mi mogao objasniti što joj je i svima nam je bilo užasno teško. Točno se sjećam kako se bespomoćno osjećao tada: moje dijete je bolesno, a ja ne mogu ništa učiniti da joj pomognem. Za vrijeme snimanja filma prisjetio sam se tih snažnih osjećaja. Oslanjanje na osobno iskustvo je nužno, jedino na taj način možete stvoriti vjernu sliku. I tek tada će gledatelj zajedno s vama proživljavati emocije, kad shvati da vi ne glumite, već iskreno osjećate.

Poznajem neke glumce koji su, primjerice, utjelovili kralja Henrika VIII. i koji nakon te uloge i čips u dućanu kupuju važno poput kakvog kralja. 

Recite nam nešto o Lily-Rose. Ona nije samo ljepotica, već neprestano pokazuje koliko je talentirana. I trenutno je gotovo popularnija od Vas.

Toga se užasno plašim. Svaki put kad je vidim našminkanu na stranicama časopisa, postajem nervozan. Ona je još uvijek moja mala djevojčica – i onda je odjednom vidim kao odraslu i sređenu ženu. Ne bih volio da se počne baviti glumom, ili barem ne u ovoj dobi. Ali što mogu, sve ide svojim tokom. Jako uživa u ovome što radi, tim snimanjima s Karlom Lagerfeldom koji je nekoć fotografirao i njezinu majka koja je bila gotovo jednako stara kao i Lily-Rose sada.

Jako je zanimljivo promatrati kako raste i kako se razvija tvoje dijete. Ona je već na putu prema odraslom životu i koliko god bih je ja želio zadržati u djetinjstvu, to je jednostavno nemoguće. Iznimno je pametna djevojka i svemu pristupa vrlo savjesno. Jako sam ponosan na nju i njene uspjehe. Ali posebno se ponosim našim odnosom: što god se dogodilo, ona zna da sam uvijek tu za nju i da mi može do najsitnijih detalja ispričati štogod je muči u životu. Međusobno si vjerujemo i to je dragocjeno. S Jackom (Johnnyjev sin – op. prev.) imam isti odnos: on zna da može računati na mene i da ga podržavam u svemu. Roditeljska ljubav nije samo ispravljanje i čitanje zadaće. Ona je sposobnost da budete prisutni, ali nevidljivi u isto vrijeme; da ste uvijek spremni pomoći svom djetetu, pružajući mu pritom slobodu koja mu je potrebna za samorealizaciju.

Oslanjanje na osobno iskustvo je nužno, jedino na taj način možete stvoriti vjernu sliku.

Recite nam nešto više o Vašoj suradnji s Diorom? Nedavno ste postali zaštitno lice kampanje njihovog parfema i čak ste se pojavili u kratkoj video kampanji. Kako ste se snašli u ulozi modela?

Nikad prije nisam ništa slično radio, zapravo, nikad me ništa slično nije ni zanimalo. Ali sad ću vam pojasniti zašto sam pristao na suradnju. Jedna moja stara poznanica, koja radi za kuću Dior, nagovarala me na snimanje. I tada nisam imao pojma da će parfem nositi naziv Sauvage; tek su predstavili hipotetsku ideju da bih ja mogao biti zaštitno lice parfema. I ta mi je poznanica rekla da ću imati potpunu kontrolu nad snimanjem; ako mi se nešto ne svidi, moći ću u bilo kojem trenutku zaustaviti snimanje. Zatim mi je pojasnila da će fotografije snimati Jean-Baptiste Mondino osobno, a ja se iskreno divim tom čovjeku. Štoviše, na snimanju mi se trebao pridružiti legendarni gitarist Ry Cooder – i naprosto nisam mogao odoljeti mogućnosti da odsviram nešto zajedno s njim.

Možda će zvučati čudno, ali sve u svemu, svidjelo mi se snimanje video kampanje za Dior – bitno je drugačije od snimanja dugometražnih filmova. Shvatio sam čak i zašto. Kod dugometražnih filmova svi su kadrovi međusobno povezani i funkcioniraju kao dio cjeline. Sve je baš kao i Čehovljeva puška: ako ste u prvom činu vidjeli pušku, znači da će u trećem ona i opaliti. A kad je riječ o kratkim reklamnim videima, nema tu previše smisla. Imate atmosferu i stil, imate niz dojmova, ali nema jedinstvene priče s dubokim smislom, nema matematički precizne dramaturške scene. I sviđa mi se ta sloboda, ta "labavost" u okviru radnje.

Johnny Depp – holivudska zvijezda koja uživa u jednostavnosti (фото 2)

Imate li neke posebne sitnice koje Vas usrećuju u svakodnevnom životu?

Općenito sam veliki ljubitelj jednostavnosti. U današnje vrijeme jednostavnost se ponekad čini teško dostupnom, jer svi žele biti bolji i zanimljiviji od drugih i često život troše na neke besmislene lekcije i ideje. A ja volim jednostavne stvari. Naprimjer, otići nekamo sa svojom suprugom, ili u miru prolistati novine, ili se zavaliti na kauč uz knjigu Lawrencea Kraussa ili Christophera Hitchensa. Sve te holivudske intrige i igrice s kojima me povezuje tek činjenica da sam dio filmske industrije, ništa me to ne zanima. Najbolji osjećaj je kad se u Hollywoodu osjećate neprilagođeno i uživate u jednostavnosti svog života.

Možda će zvučati čudno, ali sve u svemu, svidjelo mi se snimanje video kampanje za Dior – bitno je drugačije od snimanja dugometražnih filmova.

Recite nam, je li Vas brak promijenio?

Svakim smo danom sve stariji i mudriji. Danas mogu prihvatiti neku činjenicu koju nisam mogao jučer i biti onakvim kakvim se ranije nisam mogao ni zamisliti. Daleko od toga da sam savršen, isto kao što ni Amber nije savršena. Da smo se upoznali 10 godina ranije, postoji mogućnost da se ne bismo složili, da bismo čak psihički naštetili jedan drugome, jer spoj dvaju glumaca je vrlo kompleksan. Ali trenutno sam u toj fazi u kojoj si mogu dopustiti da se u potpunosti posvetim nekome, a da pritom ne moram ništa dokazivati ili objašnjavati. Amber čekaju sjajne profesionalne prilike i iznimno sam sretan zbog nje. Ona je čudesna mlada žena, jako zanimljiva i izrazito dubokih emocija. Sjećam se kad smo prvi put sjeli na kavu da malo porazgovaramo koliko me fascinirala svojom pameću. Kad o nečemu ima čvrst stav, vrlo ga dobro zna argumentirati. Usto, vrlo je obrazovana, posebno na području glazbe, a to me je i privuklo k njoj: upoznata je s imenima nekih starih blues glazbenika, kao što su Slim Harpo ili Tampa Red, a dobro poznaje i country glazbu. Mislim da je ono što osjećam prema Amber nekakav čudan spoj ljubavi i očinske brige zato što ne mogu reći da je volim apsolutno drugačije u usporedbi sa svojom djecom. Ona je divna osoba i istinski sam sretan s njom. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više