Search

Judita Franković, Marko Petrić i Bobo Jelčić komentiraju kandidate za Oscara, a doznali smo i koji su njihovi favoriti

Judita Franković, Marko Petrić i Bobo Jelčić komentiraju kandidate za Oscara, a doznali smo i koji su njihovi favoriti

Za oko tjedan dana, točnije 24. veljače, održat će se svečana dodjela Oscara

Tekst: Latica Martinis Filković


Image: PR,
screenshot,
Buro arhiva

Malo više od tjedan dana dijeli nas od najuzbudljivije noći kada je u pitanju filmska industrija. Dakako, govorimo o dodjeli Oscara koja će se održati 24. veljače. Ovogodišnja 91. ceremonija bit će specifična po tome što će se po prvi put od 1989. godine održati bez voditelja. Naime, ove godine voditeljsku palicu nakon Jimmyja Kimmela trebao je preuzeti američki komičar Kevin Hart, no one je od te uloge bio prisiljen odustati zbog reakcija na njegove stare homofobne poruke na Twitteru. Kada pak govorimo o ovogodišnjim favoritima, oni su sudeći prema broju nominacija definitivno filmovi "Roma" meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna i "The Favourite" grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa koji su osvojili najviše - čak njih deset. No, kako bismo malo doznali što o svemu tome misle i hrvatski filmaši, za komentar smo pitali glumicu Juditu Franković, glumca Marka Petrića i redatelja Bobu Jelčića. U nastavku doznajte njihove favorite, predikcije i ostala razmišljanja. I da, ako ste jedni od onih koji uvijek napeto probdiju oscarovsku noć, onda biste trebali znati da prijenos ceremonije možete gledati od 00:30 sati na HRT1, a koji počinje s Red Carpetom, nakon čega slijedi i sama dodjela…

Koje filmove i zašto baš te biste izdvojili kao svoje favorite?

Judita Franković: Iako nisam pogledala sve ovogodišnje nominirane filmove, ovo bi bili neki moji favoriti: apsolutno sam se zaljubila u film "Cold War" Pawela Pawlikowskog, on doduše nije u kategoriji za najbolji film već za najboljeg redatelja, ali njegov rad mi se jako sviđa, kao i prijašnji radovi Yorgosa Lanthimosa. Sviđa mi se činjenica da je sve više "stranaca" redatelja nominirano i da imena izvan SAD-a kreiraju neke nove ukuse. Nekako Christianu Baleu držim fige ove godine. Sam Rockwell je bio moj favorit prošle godine i stvarno je rasturio u "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri". Amy Adams je isto glumica s puno nominacija koja još nije dobila Oscara, nju jako volim i mislim da je sjajna. Iako mi se ove godine kategorija sporedne glumice čini jaka, od glavnih glumica moje srce ide Glenn Close i Oliviji Colman.

Marko Petrić: Definitivno bih izdvojio "The Favourite" Yorgosa Lanthimosova i "Green Book" Petera Farrellyja.

Bobo Jelčić: Nisam pogledao sve kandidate za Oscara osim "Rome" koja je odlična i "The Favorite". Evo sad gledam da su u konkurenciji i "A Star Is Born" i "Bohemian Rhapsody" i drugi koje nažalost nisam pogledao. Ali, "Roma" mi se čini kao ozbiljno napravljen film, netipičan za ovu nagradu.

U koji nekako ipak najviše polažete nade da bi prema svim parametrima mogao dobiti Oscara za najbolji film? Zašto baš taj?

Judita: Po nekome hypeu čini mi se da "Roma" i Cuaron imaju najviše šanse.

Marko: Nadam se "The Favorite", maštovit je, začudan, volim njegove filmove.

Bobo: Pa eto, "Roma" mi se čini dovoljno kvalitetnim filmom da bi mogao konkurirati u bilo kojoj kompeticiji na bilo kojem festivalu. Radi se o sporom filmu, detaljno razrađene radnje, koji temom zadire duboko u srž kapitalizma. Vrlo studiozno napravljeno, sa sjajnim glumcima.

Tko vas je sve ove godine nekako najviše iznenadio u domeni glumaca, redatelja, filma, scenarija, montaže, glazbe…

Judita: Najviše me iznenadio uspjeh filma "A Star Is Born", njega bih vrlo rado mijenjala za "Cold War".

Marko: Pogledao sam nekolicinu filmova, nisam još stigao sve, pa možda nisam mjerodavan. Ponovno Christian Bale sa svojom fizičkom transformacijom, "Green Book" sa scenarijem, a glazbom "A Star is Born".

Bobo: Neamerički redatelji, a njima sam normalno skloniji, koji su se našli u konkurenciji, i eto zbog upravo ta dva filma (neameričkih redatelja) iznenađuju - malo smjelija selekcija ili mi se tako čini u odnosu na prethodnih nekoliko godina. I bez obzira na to što postoje očiti standardi, konvencionalne naravi, koje filmovi koji se nađu u ovoj konkurenciji moraju zadovoljiti, ova dva filma im pomalo izvrdavaju, i barem nastoje ne izgubiti ništa od vlastite originalnosti.

Koji vas je film recimo razočarao i mislite da mu uopće nije mjesto u nominacijama ili da je previše razvikan?

Judita: Kažem, nemam pravi uvid jer nisam sve uspjela pogledati, ali pozivam se na odgovor iz 3. pitanja (smijeh).

Marko: I "Bohemian Rhapsody" i "A Star is Born" su prilično razvikani. Sjajni su filmovi, ali mislim da ne zaslužuju toliko nominacija.

Bobo: Ne volim mlake filmove poput "La La Landa" koji je nedavno osvojio niz Oscara. Eto, nadam se da nema takav u ovogodišnjoj konkurenciji.

Ima li neki film, glumac, redatelj… koji nije nominiran, a smatrate da je nepravedno zapostavljen i da se trebao naći među najboljima?

Judita: Uvijek ima nepravde, da se razumijemo, puno je toga na Oscarima i velikim festivalima lobiranje i novac.

Marko: Nažalost, nisam stigao pogledati sve nominirane, trudim se gledati što više, međutim već dugo nisam pogledao film koji me se dojmio do razine da tvrdim da je trebao biti nominiran, a nije.

Bobo: Pa sigurno da ima, vjerojatno bi se mogla napisati paralelna povijest nenagrađenih, velikih redatelja ili glumaca poput Alfreda Hitchcocka ili Stevena Vincenta Buscemija. Ove godine gledao sam film "Wildlife", vrlo zanimljiv. Eto recimo, on je komotno mogao biti u konkurenciji.

Kad će se konačno neki hrvatski film naći među nominiranima… što mislite da je formula uspjeha u tom smislu? Ili je konkurencija jednostavno prejaka i premoćna?

Judita: Uvijek postoji šansa, naravno. I uvijek treba sanjati. Ali, i ulagati, organizirati se. Film nije jeftin sport, a opet delikatan je i u njega valja ulagati, potrebna je podrška. U tom smislu npr. Sarajevo film festival radi veliku stvar za film u regiji.

Marko: Mislim da politika, aktualnosti i "moda" igraju velike uloge. Filmovi koji se bave gorućim društvenim i civilizacijskim problemima imaju najviše šanse da budu primijećeni od strane akademije. Nažalost, naša produkcija je izuzetno malena i teško se može mjeriti sa svjetskom. Očekivati da neki hrvatski film dobije Oscara je skoro kao očekivati da Dinamo osvoji Ligu prvaka. No, sjetimo se Kupa velesajamskih gradova. Uvijek postoji nada.

Bobo: Očito postoji formula, ali i standardi koje morate zadovoljiti, što sam maloprije i spomenuo. Ali, mislim da hrvatski film dobro stoji u posljednje vrijeme, da ima rezultate i na blagajnama i na festivalima. Meni osobno taj oscarovski glamur ne nedostaje. Mislim da postoje važnije nagrade i važnije vrijednosti koje bi nam trebale biti mjerilo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više