Search

Judita Franković: \"Uvijek računajte na sebe i svoju snagu. Vrijeme kada nema posla koristite da radite na sebi. Vjerujte i djelujte\"

Judita Franković: "Uvijek računajte na sebe i svoju snagu. Vrijeme kada nema posla koristite da radite na sebi. Vjerujte i djelujte"

Naša glumica otkrila nam je što je očekuje na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu te koji su joj planovi za budućnost

Tekst: Latica Martinis Filković


Image: John Pavlish

Judita Franković jedna je od naših "najplodnijih" i najhvaljenijih glumica koja se već može pohvaliti zavidnom karijerom i brojnim projektima koji su sve samo ne dosadni. Glumila je u hrvatskim cijenjenim filmovima, serijama, sudjeluje jednako na predstavama, pa čak i plesnim projektima te se čini da za nju ne postoji kreativna prepreka. Osim toga, na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala sudjelovat će kao članica žirija u kategoriji igranog filma, stoga smo od nje doznali što to konkretno znači za njezinu karijeru, koji su joj planovi za budućnost te kako joj je bilo raditi na posljednjem projektu, filmu "Dom"...

Sarajevo Film Festival je tijekom godina postao jedan od onih filmskih festivala koji je iznimno cijenjen u svijetu… što vaše članstvo u žiriju znači za vas, za vašu karijeru?

Biti u žiriju s iznimnim stvaraocima za mene je velika čast. To je zasigurno iskustvo koje će me oplemeniti i kao osobu i kao glumicu te je za mene to prilika da upoznam nove i zanimljive ljude, da proširim vidike. Veselim se apsolutno svemu što donosi sudjelovanje na jednom takvom festivalu. Svako moje iskustvo sa SFF-om je obavijeno dobrom atmosferom i nevjerojatnim gostoprimstvom. Zadovoljna sam zbog činjenice da ću imati priliku družiti se, razmjenjivati ideje i mišljenja sa sjajnim ljudima, kreativcima i profesionalcima. I ne samo to, prije nekoliko godina bila sa sudionica Sarajevo Talent Campusa. To je jedna sjajna platforma za mlade profesionalce iz industrije. Ideja je u Sarajevu okupiti redatelje, glumce, snimatelje, kritičare te kroz niz radionica i sadržaja ponuditi mjesto na kojem se mogu susresti, razmjenjivati ideje, upoznati se, a sve s ciljem koji nam je na kraju krajeva svima jednak, a to je snimiti film. Na to se nadovezuje program Sarajevo Grad Filma koji poziva bivše sudionike Talent Campusa da pošalju svoje scenarije te se na temelju natječaja odabiru projekti koji se onda realiziraju u Sarajevu. Na Sarajevo Film Festivalu stvari zaista nisu pro forma, festivalu je u interesu da se kontakti od tamo nastave i izvan okruženja festivala. Prema tome možemo zaključiti da je SFF zaista festival na svjetskoj razini.

Što zapravo posjetitelji ovoga festivala mogu očekivati od ovogodišnjeg programa, odnosno koji su neki vaši osobni favoriti?

Pregršt je stvari na festivalu, pa evo da izdvojim neke osim glavnog natjecateljskog programa za igrani film, tu su još dokumentarci i kratki filmovi. Postoji sekcija u fokusu koja prikazuje filmove regionalne kinematografije, program za mlade također. A ono što bi posjetiteljima moglo biti jako zanimljivo jest Open air program koji filmove prikazuje pod zvijezdama na otvorenom. Program je zaista bogat i pokriva raznolike interese. Što da kažem osim, dođite u Sarajevo!

Judita Franković: "Uvijek računajte na sebe i svoju snagu. Vrijeme kada nema posla koristite da radite na sebi. Vjerujte i djelujte" (фото 1)

Kako ćete uopće pristupiti svom zadatku kao članica žirija, odnosno jeste li već sudjelovali u nečem sličnom?

Naš je zadatak pogledati filmove u konkurenciji i dodijeliti nagrade, a to je uvijek teško. Međutim, raspravljati, razgovarati i debatirati o filmu s ostalim članovima žirija jest ono što je izazov. Vidjeti kako o filmu razmišljaju filmski profesionalci iz različitih sektora stvaranja filma je ono čemu se ja veselim.

Vi ste jedna od naših najhvaljenijih glumica, koja je radila na brojnim projektima i svaki kojeg se dotaknete bude uspjeh. Postoji li neki koji biste posebno izdvojili… i može li se uopće izdvojiti samo jedan?

Da bih procijenila neki svoj projekt i evaluirala ga treba proći neko vrijeme. Sada bih mogla govoriti o nekim projektima s početka karijere. Ovi noviji su za mene previše "friški".

Kada govorimo o hrvatskoj kinematografiji, smatrate li da bi filmova i projekata trebalo biti više, kako bi se glumcima ponudilo više mogućnosti za rad, a i kako bi sami gledatelji vidjeli što sve mogu naši umjetnici?

Mali smo, to je sigurno i puno je više onih koji bi htjeli stvarati nego što je mogućnosti za to. Mislim da se regija treba nastaviti povezivati i razmišljati izvan okvira. Talenata je puno, a okolnosti nisu na njihovoj strani, no zato mladi trebaju biti buntovniji ili im preostaje biti frustriranima i ogorčenima.

Judita Franković: "Uvijek računajte na sebe i svoju snagu. Vrijeme kada nema posla koristite da radite na sebi. Vjerujte i djelujte" (фото 2)

Na nedavnom Pula Film Festivalu prikazan je film "Dom" u kojem glumite mladu ženu s brojnim problemima i frustracijama. Kako ste pristupili ulozi i je li bilo teško interpretirati jedan takav lik?

Ja osobno nisam imala sličnu situaciju, ali radeći na projektima zadnjih par godina i na ovom filmu te istražujući takve životne situacije, shvatiš koliko si kao pojedinac nezaštićen i kako već sutra možeš izgubiti sve. Proces je bio neizmjerno kreativan i intenzivan te nas je tjerao do krajnjih granica izdržljivosti. S jedne strane zbog teme kojom se bavi, a s druge zbog metode rada. Film je fokusiran na mladu obitelj koja biva žrtva birokracijskog sustava. Takav socijalni kontekst Plejić koristi kako bi fokus stavio na psihologiju svojih likova. Na neki način to je mikrostudija jednog para prikazana kroz, metaforički rečeno, najbolji i najgori dan njihovih života. I dok je prošlost tih likova entuzijazam i nada, sadašnjost je gotovo anatomija boli i raspada. Plejić da bi ispričao priču i stvorio atmosferu koristi kadar sekvence što je meni u izvedbenom smislu bio nevjerojatan izazov jer kadar sekvenca podrazumijeva nevjerojatnu koncentraciju i snagu jer od tebe traži da odigraš cijeli prizor od početka do kraja bez mogućnosti reza. Takav koncept tražio je preciznu pripremu: prvo glumačku, a onda i tehničku jer da bi se izveo do kraja, neke kadar sekvence u kojima te kamera mora pratiti potrebno je zapravo "plesati" s njom.

To je film o jednoj snažnoj ženi koja ne želi odustati od svojih prava i na tom putu postaje svojevrsna antiheroina, hladna i antipatična. Ona je bezimena predstavnica mnogih koji su usput u borbi sa sustavom izgubili svoja imena, svoje živote i postali samo novinski naslov kojeg se već sutra više nećemo sjećati jer život ide dalje i svatko od nas ima svoje probleme. A sustav računa upravo na to, na pragmatičnost u nama, a ne na racionalnost jer svaki potez koje ne ide u tom smjeru čita se kao ludost, neprimjerenost. Zato je Njena priča važna - jer je rekla ne, pod svaku cijenu ne.

Judita Franković: "Uvijek računajte na sebe i svoju snagu. Vrijeme kada nema posla koristite da radite na sebi. Vjerujte i djelujte" (фото 3)

Koja je razlika kada pristupate jednom takvom liku, koji čak ni nema ime i kada pristupate jednom liku kao što je Sonja, koju ste utjelovili u uspješnom filmu "Sonja i bik"?

Svaki projekt i svaki lik traži svoj individualni pristup. Raditi filmove uvijek je kolektivna stvar, uvijek se radi o suradnji, a pravila nema, ne postoji recept za napraviti dobar film ili stvoriti dobar lik. Zato je stvar uvijek iznova izazovna i frustrirajuća. Važna je dobra priprema, razgovori s redateljem, postavljanje pitanja... Ja volim maštati o liku kojega ću utjeloviti, zamišljati situacije iz scenarija bez ograničenja, dozvoliti mu neočekivano. A s druge strane, film je tehnički medij, ima svoj jezik kojime treba znati baratati.

Ne samo da ste glumili u filmovima, svoj ste trag ostavili i u predstavama, serijama, raznim plesnim projektima… što za vas osobno iziskuje najveći mogući angažman?

(Smijeh) ma meni je najteže ovo poslije, pričati o stvarima koje sam napravila, promovirati, "prodavati", a proces, stvaranje je zapravo razlog zašto se ovim bavim, to je drive koji me vodi, želja za otkrićem nekih novih likova, uspostavljanje neke nove suradnje, naučiti nešto novo od nekih zanimljivih redatelja, promijeniti perspektivu, izgubiti tlo pod nogama...

Judita Franković: "Uvijek računajte na sebe i svoju snagu. Vrijeme kada nema posla koristite da radite na sebi. Vjerujte i djelujte" (фото 4)

Jedna ste od rijetkih naših glumica koja ima diplomu s kroatistike i komparativne književnosti, a ne s Akademije dramskih umjetnosti… Koliko vam je vaš studij zapravo (i je li uopće) pomogao u interpretiranju i oživljavanju likova koje ste utjelovili na malim ekranima?

Studij na Filozofskom me u prvom redu održao prizemnom. Sjećam se prijemnog ispita, nas tisuću u velikoj dvorani, a jako malo mjesta za upis, nakon tog stresa ništa mi u životu nije bilo toliko intenzivno. Po drugoj strani Filozofski te nauči razmišljati svojom glavom, a to je nešto što primjenjujem i u glumi.

Kakvi su vam planovi za budućnost, spremaju li se nove uloge, neki novi projekti?

Na jesen s Vlatkom Vorkapić počinjem raditi predstavu "Titon", suvremenu varijaciju na temu mita o božici Eoji (Aurori) koja se voljela družiti sa smrtnicima, pa se u jednom trenutku smrtno zaljubi u smrtnika Titona i poželi od Zeusa da mu da vječni život, ali zaboravi zatražiti za njega i vječnu mladost. Pa nešto što počne kao romantična komedija počinje poprimati oblike groteske i burleske, trilera i drame. Riječ je o projektu koji se "kuha" već neko vrijeme, a sada smo konačno dobile neka sredstva s kojima možemo krenuti u realizaciju.

Što biste poručili svim mladim glumcima koji se ugledaju na vas i koji bi jednog dana željeli ostaviti jednaki trag kao što ste vi?

Uvijek računajte na sebe i svoju snagu. Vrijeme kada nema posla koristite da radite na sebi. Vjerujte i djelujte.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više