Search

Kako bi izgledala karijera Helmuta Newtona da je počeo danas?

Kako bi izgledala karijera Helmuta Newtona da je počeo danas?

Tekst: BURO.


31. listopad je stvarno bio dan s velikim D. Ovaj dan je označio dvije velike stvari. Smrt filmskog velikana Seanna Conneryja i rođendan fotograf Helmuta Newtona. Ipak, društvene mreže baš nisu bile preplavljene fotografijama Helmuta Newtona – američki izbori su bili važniji i imali su tzv. „entertainment value“ koji internet kultura danas posebno cijeni.

Ipak, ne znam postoji li netko tko se bavi modom, a da nije bio pod utjecajem njegovih fotografija koje vas prate kao mentalna slika cijeli život. Sam Helmut je mrzio kada su ga nazivali umjetnikom. Riječ umjetnost je na neki način smatrao prljavom, možda licemjernom, nisam sigurna. Sebe je volio nazivati plaćenikom. S tim na umu kazat ću da je Helmut Newton jedan od posljednjih velikih kreativaca 20. stoljeća koji je mogao koristiti simbolizam kako je želio.

Kako bi izgledala karijera Helmuta Newtona da je počeo danas? (фото 1)

Iskreno, nisam sigurna da bi danas dobio istu šansu za to. Drugo vrijeme, druga pravila, ali u današnjem svijetu profesionalno uvrijeđenih i cancel kulturi koja nas okružuje, Newton bi vjerojatno bio bojkotiran. Susan Sontag ga je jednom nazvala ženomrscem s čim se nikako ne slažem.

Ne sjećam se kada sam točno vidjela njegov prvi rad, ali se sjećam da nikada nisam pomislila kako su žene u njemu podređene. Štoviše sve su izgledale kao neke moćne amazonke. Čak i kada govorimo o „problematičnom“ editorijalu s Nadjom Auermann u kojem nosi metalnu protezu poput neke slomljene lutke, divljenje ženi je i dalje prisutno.

Uvjerena sam da je Helmut Newton bio feminist

Nema zabune, kada je fotografirao za YSL ili za Playboy ili Vogue uvijek je bio svoj te bez greške i danas možemo prepoznati njegove radove i njegov potpis.

Kako bi izgledala karijera Helmuta Newtona da je počeo danas? (фото 2)

Što je bilo njegovo? Žene, u velikom broju slučajeva nage bez odjeće. Muškarci su na njegovim fotografijama bili asesoari, a od muškaraca kao asesoara je još više volio cigarete i raskomadano meso. Dominacija i podčinjavanje su teme kojima se često bavio,.

Newton je često bio politički nekorektan i nije se ispričavao. Igre moći su bile najčešća tema njegovih radova i zbog toga su ga smatrali kontroverznim umjetnikom, čak i u vremenima kada je manje više sve bilo dozvoljeno. Ja se unaprijed ispričavam svima koji su osjetljivi na ovu temu, ali ja tu kontroverzu ne vidim. Editorial s Nadijom Auermann je prikaz društva u kojem živimo, naravno ispričan na Helmutov način. Čak je i Nadia Auermann stala u njegovu obranu i kazala da u njenom editorialu nema ništa spornog te da je jasan prikaz toga kako bi muškarci voljeli da žene hodaju u kratkim suknjama i da ih tretiraju kao Barbie lutke.

Kako bi izgledala karijera Helmuta Newtona da je počeo danas? (фото 3)

Jedan od legendarnih editoriala iz 80-ih godina koji je snimio za francuski Vogue ostat će zauvijek zapamćen. Editorial nazvan „Sie Kommen“ prikazuje pet manekenki koje marširaju na dvije fotografije. Na jednoj su odjevene u haute couture, a na drugoj su u potpunosti nage. Ta moć i samopouzdanje kojim pršte ne ostavljaju jeftin dojam. Izgledaju identično jako gole i u odjeći koja košta stotine tisuće dolara. Hoće li to netko shvatiti kao provokaciju ili kao poruku da smo rođeni nagi i da je samopouzdanje u nama, a ne u skupoj odjeći, individualna je stvar.

U korzetu, s bičem u ruci, naga ili u visokoj modi, Helmutova žena se jako dobro osjeća u svojoj koži. Motivi fetišizma mogu samo zamagliti pravu vrijednost fotografije i poruku kod onih koji ne razumiju. Ali iskreno, ovo i nije priča za njih. .

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više