Search

Kako flertovati ako ste zaboravili čak i kako se ponašati u društvu?

Tekst: BURO.


Prošla godina je bila apsolutno sve i može se nazvati raznim imenima ali da je bila seksi godina i dobra godina za flert i odnose to nikako. Jedino što smo mogli raditi i što smo radili je bilo listanje po aplikacijama i dopisivanje u prazno jer nam je bilo uskraćeno da se vidimo i s poznatima, a kamoli nepoznatim ljudima, razmišljanje na temu što želimo, a što imamo, i naravno njegovo visočanstvo zvano kontaktiranje bivšeg ili bivše. Nismo se baš nešto proslavili i umjesto toga da živimo, što bi se reklo “time of our lives”, kao divna, slobodna, seksualna bića kakva jesmo, da flertujemo naokolo, povezujemo se i družimo, mi smo pravili kruhove, gledali omiljene stare filmove i mučili se da organiziramo online zabave. Dosta bijedno složit ćemo se, i poslije godinu i pol dana takvog života sasvim je prirodno ako ne osjećate baš da neka flert energija protječe vašim tijelom i osjećate se malo zbunjeno ne samo na temu kako flertovati nego kako uopće biti u prostoru s više od dvije osobe.

Ali, bez brige, pomoć je tu. Kako smo opet krenuli izlaziti, plesati uz klišej pesme i završavati večeri s malo razmazanijom šminkom nego na početku, prisetili smo se savjeta kako bi zapravo trebalo vratiti flert u život. Kako smo to radili prije i kako da izađemo iz ovog robotiziranog stanja?

Kako se uopće flertuje u post-pandemijskom svijetu, što raditi s rukama, kako uspostaviti eye contact i sve ostalo što nas nikada nije zbunjivalo kao sada?

Korak po korak

Lekcija broj jedan se sasvim sigurno odnosi na poštovanje i svojih i tuđih granica, i imanje svijesti da ne treba osjećati pritisak da se vratimo na dating scenu u punoj brzini. Ruku na srce nemoguće je, jer poslije godinu i nešto dana ograničenih društvenih kontakata, vraćanje u “normalu” može biti prilično stresno. Treba imati na umu da su se i naše i tuđe granice promijenile i možda sada mnogo manje priželjkujemo neke random odnose, na jednu večer, i više strepimo od njih, a možda je baš suprotno. Možda ni sami nismo svjesni koliko nam je ideja o tuđem dodiru sada strana. Možda nam je već i držanje za ruke bez rukavica previše. Možda mnogo toga. Zato baby koracima u istraživanje onoga što osjećamo i što nam je okej.

Body language

Gotovo da smo zaboravili na to koliko je jezik tijela važan. To su svi oni suptilni znakovi koji nas podsjećaju da ne trebamo juriti za najzgodnijom i najljepšom osobom u prostoriji nego da obratimo pažnju i na one koji daju jasne signale da pokušavaju flertovati s nama. Ipak, bez prakse, sasvim je prirodno postati gotovo neosjetljiv na prepoznavanje ovih suptilnih znakova i kako ih treba čitati. Prisjetite se osnova za početak. Ako vas netko malo duže i češće gleda, ako vam se osmjehuje i baca često pogled u vašem pravcu to je recimo dobar znak. Ako neprestano gleda u telefon i ne dozvoljava kontakt očima možete biti prilično uvjereni da ta osoba ne želi da je netko sa strane uznemirava.

Vrlo je jednostavno i bazično, samo se treba prisjetiti da je komunikacija s ljudima dvosmjerna ulica i da ona uživo podrazumijeva drugačije elemente od one koja se odvija online, a na koje obavezno treba obratiti pažnju.

Ne budite čudak

Primjeri “čudnog” ponašanja su razni i to znaju svi koji su ikada dejtali, ali recimo da se najopćenitije svode na “bockanje” (bespotrebno kritiziranje i provociranje nekoga kao što su dejting “eksperti” vodeći se “tko se svađa taj se voli” logikom nerijetko ohrabrivali, ali ne, zaista ne), nerazumijevanje i nepoštivanje tuđeg jezika tijela, i uporna ustrajnost da “osvojite” nekoga tko je jasno dao do znanja da ne želi da bude osvojen/a. Oh i da, molimo vas ne dodirujte ljude bez prijeke potrebe. Takvo narušavanje osobnog prostora je užasno i inače, a sada posebno.

Komplimenti

Nije točno da su komplimenti rodno definirani i da se u osvajanju samo jedna strana treba njima razbacivati, a druga ih pasivno prihvaćati. Prava istina je da ljudi!vole!komplimente! Svi ljudi, čak i oni koji ih ne znaju prihvatiti i uvijek kažu nešto trapavo. Zato recite nešto jednostavno i lijepo osobi preko puta.

Toliko dugo smo svi bili zatvoreni i toliko nam je potrebno pažnje, da je lijepo opet se osjetiti  primijećenim.

Vježba, vježba, vježba

Budite realni, mislite li da se i jedan jedini uspjeh događa bez kojeg pada prije toga? Točno, naravno da ne. Važan podsjetnik u flertovanju je da nema ničeg strašnog u njemu i da je najstrašnija stvar dobiti "ne" kao odgovor, a imajući na umu prošlu godinu službeno možemo reći da smo i gore preživjeli. Jedno ne neće promijeniti stvari ni ubiti samopouzdanje, i zapravo malo "vježbanja odbijanja" može biti blagodat. Nitko ne voli biti odbijen, ali je caka u tome da što smo češće tome izloženi, to nam je manje stalo.

Ne budite strogi prema sebi i uživajte

Prestanite biti nervozni! Ne nabijajte sebi pritisak! Skulirajte! Što je najgore što se može dogoditi? Ne treba zaboraviti da je flert prije svega jedna zabavna igra i da ako u njoj ne uživamo sve gubi smisao. Zato osmjeh na lice, samopouzdanje u glavu i tijelo, i u novi vikend s dobrim planom!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više