Search

Kako izgleda savršen posao i postoji li uopće?

Kako izgleda savršen posao i postoji li uopće?

Tekst: BURO.

Kojim god poslom se bavili jedno je sigurno: male su šanse da mislite da je savršen ili da je to posao kojem ste se nadali. U boljem slučaju je možda blizu vašeg posla iz snova, ali rijetko kad je baš idealan. U gorim slučajevima, trenutni posao je toliko daleko od svega što ste zamišljali za sebe i svakim danom postaje sve veći upitnik iznad glave. Scenariji su različiti i svatko od nas neku drugu profesiju ili zanimanje smatra idealnim te nam se nameće ona stara izreka: ako radiš ono što voliš, onda nećeš morati raditi niti jedan dan u životu. Iako svi znamo (ili imamo ideju) kako posao iz snova treba izgledati, rijetko tko ga radi.

Što je posao iz snova?

Na prvom mjestu mit, a neki poslovi (poput onog u modnoj industriji) podliježu kreiranju tih mitova o savršenom zaposlenju. Na drugom mjestu je puno faktora jer, kao i u slučaju uspjeha, posao iz snova ovisi o definiciji i sustavu vrijednosti svakog pojedinca. Za nekoga taj idealni posao može biti bilo što, a da donosi dobru zaradu i lagodan život. Nekom drugom je to samo praktična svrha onoga što radi. Neki ljudi imaju prirodne talente za neka zanimanja i smatraju da je zaposlenje u toj sferi nešto najbolje što im se može dogoditi.

Istina je da san o sreći ne traje dugo jer čim nešto pređe iz kategorije zabave u kategoriju dužnost, javljaju se sumnje i gubi se na toj magiji.

Postoji li samo jedan „dream job“ za svakoga?

Dobar dio zabluda na temu savršenog posla dolazi upravio iz ovog vjerovanja. Odrastamo s idejom da je samo važno pronaći onu jednu stvar oko koje smo strastveni, a poslije se sve nekako posloži samo od sebe. O tome da će ti ta stvar dosaditi nitko ne govori. Ne govori se ni o neuspjesima koji su dio svakog zanimanja čak i onda kada imamo veliki talent u svojoj branši. Pitanja poput „je li to, to?“ ili „i to je sve?“ su posebna kategorija. Istraživanje koje su 2017. napravili na Stanfordu kaže da je mit o poslu iz snova jako blizak mitu o jasno definiranim željama i ciljevima koje pretpostavljamo jednom kad odredimo svoj pravac i onda u tom idemo u tom smjeru sretni i vječno zadovoljni.

U stvarnosti stvari stoje tako da „zauvijek“ ipak traje malo predugo da nam se mišljenje ne bi promijenilo, kao i da je svaka osoba sposobna za više različitih zanimanja u kojima može briljirati i biti sretna.

“Posao iz snova” = konstantni izvor sreće?

Ozbiljno? Svi imamo i više nego dovoljno godina da znamo da savršenstvo ne postoji. Ni veze, ni ljudi, ni poslovni, pa ni mi sami. Kao što postoje trenuci velikog zadovoljstva, ponosa i sreće, tako postoje i trenuci očaja, frustracije i nervoze. Tako se u praksi lako može dogodiiti da je taj posao koji mrzite u stvari idealan posao za vas, samo to ne shvaćate zbog trenutne loše faze. Ako s nečim nismo zadovoljni 24h dnevno, sedam dana u tjednu, ne znači da je odmah nužna promjena.

Ipak to ne znači da trebamo odustati od sreće i prirodne želje za potragom za nečim što će nam izmamiti osmijeh na lice svaki dan.

Samo znači da je u redu da s vremena na vrijeme definiramo što dajemo i u kojoj nas mjeri posao koji radimo ispunjava. U redu je da se zapitamo što smo sve naučili i gdje vidimo sebe do kraja ove godine, a gdje se vidimo za pet godina. Potreba za promjenom i traženjem nečeg boljeg je usađena u nas i činjenica da imamo savršen posao nas ne mora zadovoljiti i spriječiti da istražujemo dalje.

Ako već govorimo o snovima i poslovima, vjerojatno jedini san kojem trebamo težiti je taj da rastemo, učimo, razvijamo se i prelazimo određene nivoe u karijeri. Možemo težiti savršenstvu, vjerojatno ga nećemo naći ali nekako ćemo doći do točke zadovoljstva. I to je nešto.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više