Search

Kako je moćna PR agentica spašavala imidž Woodyja Allena godinama

Kako je moćna PR agentica spašavala imidž Woodyja Allena godinama

Svemu tome dolazi kraj


Image: Getty Images

Brojni glumci su najavili kako više neće surađivati s Woodyjem Allenom zbog optužbi da je seksualno zlostavljao svoju biološku kći Dylan Farrow... Postavili smo pitanje - kako to da je uopće Allen toliko dugo bio na vrhu s obzirom na kontroverze koje su ga pratile kroz život?

U posljednje vrijeme svjedočimo padu mnogih "velikana" u holivudskom svijetu. Jedan od njih je i Woody Allen, od kojega će Hollywood izgleda "dići" ruke zbog cijele kontroverze vezane uz optužbe njegove kćeri, Dylan Farrow, za seksualno zlostavljanje. Naime, Allenova kći optužila je redatelja da ju je seksualno zlostavljao još 1993. godine, ali tada njezine optužbe nisu "urodile plodom". Većina ih je odbacila i rekla kako ne vjeruju optužbama jer nema dovoljno dokaza. U današnje vrijeme, kada je sve u znaku #MeToo pokreta i borbi protiv osoba koje iskorištavaju svoju moć, poput Harveyja Weinsteina, optužbe Dylan Farrow napokon su saslušane. Brojni glumci počeli su najavljivati kako neće više surađivati s Woodyjem Allenom, a među njima su Colin Firth, Rachel Brosnahan, Timothee Chalamet, Jessica Chastain i mnogi drugi. Međutim, ono što je zanimljivo jest činjenica da je Woody Allen uopće toliko dugo ostao na "vrhu". Prisjetimo se, Allen ne samo da je optužen za seksualno zlostavljanje svoje biološke kćeri, nego je u javnosti otvorio brojna moralna pitanja kada je oženio svoju posvojenu kći Soon - Yi Previn. Da je netko drugi bio povezan s navedenim djelima, vjerojatno bi bio "razapet" u javnosti. Allena je taj veliki javni linč nekako zaobišao. Zašto i kako?

Uspjeh u obrani javnog imidža Woodyja Allena počiva na nevjerojatnoj posvećenosti njegove publicistkinje Leslee Dart koja važi za jednu od najopakijih igračica u svijetu showbizz PR-a. Prije nekih godinu dana The Hollywood Reporter je objavio veliki tekst u kojem je autor secirao sve poteze moćne Dart koja se trgala rukama i nogama da njezin klijent ostane relativno neokaljan pod teškim optužbama za zlostavljanje. Dart je spinala, prijetila, otkazivala intervjue i zabranjivala pristup nepoželjnim novinarima. Zahvaljujući probitačnosti i neustrašivosti koju je iskazala u deset godina rada, Allen je bio PR-ovski neprobojna tvrđava, a isto je i s njenim ostalim klijentima poput Martina Scorcesea, braće Coen, Nicole Kidman, Francisa Forda Coppole i drugih.

Leslee Dart

Te 2014. godine kada je New York Times objavio prvo svjedočanstvo Dylan Farrow, portal The Wrap je objelodanio kako je Dart u manje od tri sata poslala četiri e-maila, koji su uključivali linkove koju su sadržavali različite varijacije priče Dylan Farrow i time pokušala dokazati kako priča nije istinita i krenula u borbu da obrani Allena. Dart je otišla korak dalje i angažirala grupu odvjetnika i privatnih detektiva da istraže policajce koji uopće vode istragu protiv poznatog redatelja i na takav način prikupljala podatke potrebne za izgradnju medijske slike i plasiranje informacija. Tako je zahvaljujući svojim metodama i kontaktima koje je izgradila u svijetu tabloida, uspjela očuvati imidž Woodyja Allena svih ovih godina i držati njegovu karijeru na životu, plasirajući priče i kontrolirajući medije tako da najviše odgovaraju reputaciji njezina klijenta. Dart je jednostavno imala ono što sadrži najveću moć u današnjem svijetu, a to su informacije.

woody allen

Cijeli koncept funkcioniranja manipulacije Leslee Dart obznanio je upravo sin Woodyja Allena - Ronan Farrow. Nekoliko je puta tijekom godina ukazivao na to kako neke "istine" nikada neće izaći na vidjelo, upravo zbog te simbiotske veze između publicista i novinara, kojima je bitnije imati one verzije priče koje će svima donijeti najviše koristi, zatim ekskluzive i kontakte, nego da obznane nešto što je istina, a od toga ne bi imali nikakve koristi. Dylan Farrow je prošli tjedan dala intervju u kojem je ponovila optužbe na račun svog oca i krenula je lavina koju ni Dart više ne može zaustaviti.

Kako smo kazali na početku ovog teksta, glumice i glumci su se javno počeli odricati slavnog redatelja, žene u Španjolskoj zahtijevaju da se odmah ukloni njegov brončani spomenik koji je postavljen u gradiću Oviedo (sjetit ćete se da je tamo sniman dobar dio mega hita "Vicky Christina Barcelona"), iz Amazona se čuju glasine da se Allenov posljednji film "A Rainy Day In New York" neće prikazivati na tom servisu, a svi veliki svjetski mediji pišu o sramotnom kraju jedne velike karijere. Iako iz Allenovog tima i dalje stižu priopćenja kako se ovdje radi o malicioznom pokušaju Mije Farrow da mu zagorča život i osveti se preko Dylan radi braka sa Soon-Yi, svijet više ne vjeruje niti jednu riječ. Leslee Dart je spinala koliko je mogla, a Allenu ostaje samo da ispiše ček odvjetničkom timu. Više mu nitko ne može pomoći, a i zašto bi?

Related articles

Buro 24/7 Selection

više